Hyppää sisältöön

Osa työnantajista houkuttelee kesätöihin hassuilla videoilla, mutta pitääkö niihin vastata omalla videolla?

Nuori, kysy kesätyön haastattelussa, pitävätkö työpaikasta sosiaalisessa mediassa levitetyt tiedot paikkansa. Vinkit nuorille kesätyön hakuun ovat kuultavissa jutun lopussa.

Uima-asuinen mies hyppää hankeen. Ruudunkaappaus Teollisuuden voiman Youtube -videosta.
Teollisuuden Voima hakee teekkareita kesätöihin videolla, jossa vähäpukeinen ihminen kierii lumessa ja päätyy hyiseen veteen. Videolla kysytään "Teekkari, viluttaako? Pian on taas kesä(työ)! Kuva: TVO
Varpu Helpinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Teollisuuden Voima, Posiva ja Eurajoen kunta ovat ottaneet teekkarihuumorin avukseen houkutellakseen kesätyöntekijöitä Eurajoelle. Jopa v-sana mainitaan Instagramissa pyörivässä rekrytointivideossa. TVO:sta paljastetaan, että videota on ollut kuvaamassa entinen teekkari eli nykyinen diplomi-insinööri.

Myös hakijoiden videot ovat tervetulleita.

– Teemme töitä tosissamme mutta emme totisina. Toivomme omannäköisiä videoita, joista selviää, miksi hakija haluaa meille töihin, TVO:n henkilöstö- ja viestintäjohtaja Jaana Isotalo sanoo.

Tärkeänä pidetään myös sitä, että hakija haluaa tehdä konkreettisia ilmastotekoja eli hillitä kasvihuonepäästöjä ydinvoimateollisuuden palveluksessa.

Pääseekö siis elokapinallinen teille kesätöihin?

– Palkkaamme kesäharjoitteluun eri oppilaitosasteilta ammattiin opiskelevia nuoria. Meille ratkaisevaa on henkilön koulutustausta, motivaatio ja soveltuvuus ydinalalle, Isotalo vastaa.

Ydinvoimalaitoksella työskentelemisen edellytyksenä on soveltuva terveydentila, negatiivinen huumetesti ja turvallisuusselvitys eli henkilöllä ei saa olla rikosrekisteriä.

Kesätöitä TVO:ssa on tarjolla noin 120:lle.

Verohallinto jatkaa tuttua kieli poskessa -tyyliään Instagramissa hakiessaan verosihteereitä kesätöihin. Kahta verottajan hauskaa kesätyövideota on katsottu peräti 650 000 kertaa eri sosiaalisissa medioissa Instagramista TikTokiin.

Onko rima asetettu hakijoille jo liian korkealle, ainakin henkisesti?

– Kesähakemukseemme voi liittää videon, mutta mitään huumoripläjäyksiä tai erikoisia kuvaus- ja editointitaitoja emme odota, verohallinnon some-viestintäsuunnittelija Nanna Jussila vakuuttaa.

Jussila muistuttaa, että korona-aikana erilaisiin videopalavereihin ja erilaisiin kamerakulmiin on totuttu.

– Ei kannata jännittää, vaan kertoa, miksi haluaa meille töihin ja kuka on.

Verohallinto palkkaa 200 kesätyöntekijää sekä lisäksi 100 määräaikaista verosihteeriä vuodeksi.

Verohallinnon lisäksi kauppaketju Lidliltä osataan jo odottaa huumorivideoita sosiaalisessa mediassa.

– Meillä kesätyöhakemukseen ei voi liittää videota, mutta kyllä jotkut tietotekniikassa nohevat ovat laittaneet esimerkiksi omalle Youtube-kanavalleen työhakuvideon, Lidlin rektyrointipäällikkö Tiia Willman sanoo.

Haastatteluun valituille kesätyöntekijöille ensimmäinen haastattelukierros tehdään videoyhteyden avulla.

– Siinäkin kannattaa olla oma itsensä. Ja muistaa, että olemme enemmän kuin CV:mme eli aina kannattaa hakea, vaikkei työkokemustakaan vielä olisi, Willman kannustaa.

Ammattiliitto SAK on julkaissut erityisesti nuorille ja maahanmuuttajille suunnatut Työelämän pelisäännöt, jossa on neuvoja myös töiden hakemiseen. Ohjeet on julkaistu 23:lla eri kielellä.

Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä? Entä miten suhtautua somen varoituksiin työelämästä? SAK:n järjestöasiantuntija Susanna Haapalainen ja Duunitorin johtava konsultti Lauri Vaisto antavat listan hyviä vinkkejä työnhakuun. Toimittaja Nadja Mikkonen kokosi kaiken tiiviiseen muotoon.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18.1.2022 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Kesätyöhaku on jo käynnistynyt: ruokakauppojen kasvanut myynti on lisännyt paikkoja myös kesäsijaisille (7.1.2022)

Nuoret raatavat pitkiä työpäiviä nälissään ja kuuntelevat pikkupomojen huutoa palvelualalla – yli 300 nuorta kertoi Ylelle kokemuksistaan (15.9.2021)

Suosittelemme sinulle