Hyppää sisältöön

Amfetamiini helpotti ahdistusta, mutta ajoi Aleksi Vuoren, 23, huumekauppiaaksi – huumekoukku katkesi lopulta poliisin tutkintavankeuteen

Entisen käyttäjän mielestä päihdepalveluissa olisi paljon parannettavaa. Hoitoonpääsyn pitäisi olla nopeampaa ja paikkoja enemmän.

Amfetamiini helpotti ahdistusta, mutta ajoi Aleksi Vuoren huumekauppiaaksi
Amfetamiini helpotti ahdistusta, mutta ajoi Aleksi Vuoren huumekauppiaaksi
Katja Halinen,
Jenni Joensuu
  • Miten pidetään huolta kaikkein heikoimmista? Yhteiskunnan heikoimpien palvelut aiheena Ylen aluevaalichateissa tiistaina 18. tammikuuta kello 11. Tästä pääset oman maakuntasi chattiin. Kun olet valinnut alueesi, chat löytyy sivun yläosasta valittavalta välilehdeltä. Aleksi Vuori on keskustelemassa Satakunnan chatissa.
  • Lue, mistä Ylen vaaliteltassa on kyse.

Kolme valokuvan kaltaista välähdystä.

Sen verran porilainen Aleksi Vuori muistaa juhannuksesta 2019. Vuori vietti keskikesän juhlaa ex-vaimonsa ja vanhempiensa kanssa mökillä. Hän kertoo olleensa niin sekaisin, että koko viikonloppu meni sumussa.

– Muistan koko kolmen päivän ajalta ikään kuin kolme valokuvan kaltaista välähdystä. Viimeisin muistikuva on kotiintulosta, en muista mitä tapahtui, mutta yritin tappaa itseni, Vuori kertoo.

Yliannostus lääkkeillä vei Vuoren sairaalaan, jossa tämä heräsi tietääksensä muutamaa päivää myöhemmin. Taustalla oli stressi ja ahdistus alkamassa olevasta oikeudenkäynnistä, jossa Vuori oli syytettynä.

– Hengissä näköjään onneksi selvisin.

Alkoholi, kannabis, bentsot

Nyt 23-vuotiaan Aleksi Vuoren päihdekokeilut alkoivat hyvin tyypilliseen tapaan.

15-vuotiaana hän aloitti alkoholilla ja pian hän kokeili kannabista kavereidensa kanssa.

– Sitä meni aika satunnaisesti joitain vuosia.

Noin 19-vuotiaana mukaan tulivat bentsodiatsepiinit. Niitä Vuori ei käyttänyt kauaa, mutta paljon.

– Lyhyessä ajassa käytin niitä aivan älyttömiä määriä.

Aleksi Vuori istuu kahvilassa.
23-vuotias Aleksi Vuori on ollut kuivilla 14 kuukautta. Sinä aikana hän on muun muassa valmistunut kokemusasiantuntijaksi, koska haluaa auttaa muita huumeita käyttäviä pääsemään niistä irti. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Itsemurhayrityksen jälkeen kesti vielä jonkin aikaa, ennen kuin Vuori siirtyi vahvempiin aineisiin.

Jo mainitusta oikeudenkäynnistä oli tullut käräjäoikeudelta vapauttava tuomio, mutta syyttäjä valitti hovioikeuteen. Samaan aikaan Vuori oli perheensä kanssa Harjavallassa Eemelin perhetukiyksikössä, josta hän oli puolen vuoden jakson jälkeen kotiutumassa.

– Samana päivänä kun pakattiin tavaroita, tuli oikeusavustajalta puhelu, että sinut on todettu syylliseksi. Siitä tuli sitten sellainen 20 000 euroa velkaa ja reilu vuosi ehdollista.

Kotiin päästyä ahdistus oli valtaisa. Masennuksen ja ahdistuksen takia Vuori ei pystynyt edes nukkumaan.

– Kaksi päivää siinä kesti, kunnes rupesin käyttämään amfetamiinia. Sen avulla yritin pysyä edes hereillä, Vuori kertoo.

Pahimpaan oloon amfetamiini teki tehtävänsä: se helpotti ahdistusta. Tilanne kuitenkin muuttui nopeasti.

– Sitä piti äkkiä saada lisää ja rupesin myös myymään. Itse en koe edes olleeni pahasti koukussa amfetamiiniin, vaan sen myymiseen. Rahaa tuli paljon ja nopeasti.

Amfetamiinin käyttöä ja myyntiä kesti parisen kuukautta.

– Se tyssäsi kuin seinään, kun jäin kiinni.

Kaksi viikkoa miettimisaikaa

Aleksi Vuori jäi kiinni amfetamiinin myynnistä poliisille ja vietti kaksi viikkoa tutkintavankeudessa.

Sinä aikana ehti ajatella kaikenlaista.

– Olin jo pari päivää ennen kiinnijäämistä pohtinut, että ei tässä ole mitään järkeä. Tutkintavankeudessa ehti todella miettimään, että ehkä tämä ei ole se minun juttuni.

Tutkintavankeuden jälkeen Vuori meni katkolle. Hän on myös käynyt Porin nuoriso- ja aikuispsykiatrian poliklinikoilla ja A-Klinikalla. Vaikka hän on saanut apua ja kehuu työntekijöitä ja palvelua sitten, kun hoitoon pääsee, on nimenomaan hoitoon pääsyssä isoja ongelmia.

– Paikkoja on katkolla ihan liian vähän. Eikä sinne pääse. Hyvässä lykyssä voi joutua odottamaan kahdesta kolmeen kuukautta, ja siinä ajassa huumeidenkäyttäjä on jo ehtinyt käyttää aika paljon aineita.

Vuoren mielestä hoitoonpääsyssä pitäisi huomioida avuntarvitsijan oma motivaatio.

– Jos itse soittaa katkolle tarvitsevansa apua, niin sitä apua pitäisi saada silloin. Joku on voinut vaikka puoli vuottakin yrittää keräillä itseään, että saa soitetuksi.

Huumeita käyttävät tavalliset ihmiset

Aleksi Vuori on ollut selvinpäin vuoden ja kaksi kuukautta.

Hän on sinä aikana valmistunut kokemusasiantuntijaksi. Vuori kertoo haluavansa tällä auttaa muita samassa jamassa olevia.

– En minä sitä tee rahan takia. Haluan oikeasti olla avuksi.

Vaikka Vuori ei ehtinyt myydä amfetamiinia kauan, jäi siitä mieleen erityisesti yksi asia. Monelle mielikuva huumeidenkäyttäjästä on rapanisti, joka sammuu kävelykadulle neula suonessa. Mielikuva on kuitenkin harhaanjohtava.

– Suurin osa kanta-asiakkaistani oli kuitenkin ihan tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä. Sellaisia ihmisiä, joista vastaantullessa ei ikinä ajattelisi, että tuo käyttää huumeita. Että ehkä yksi saunakalja voi joskus mennä. Ja samaan aikaan he käyttävät amfetamiinia, että jaksavat edes mennä töihin.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 19.1. klo 23 saakka.

Lue myös:

Huumeisiin liittyvät diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa lähes 30 prosenttia muutamassa vuodessa

Omaiset haluavat lakimuutoksen Suomen päihdehoitoon ja tasa-arvoisen takuun hoitoonpääsystä: "Turhia kuolemia on paljon"

Nuori Juha Lantz ryyppäsi täyskännin kahdesti joka viikonloppu ja sai porttikiellon kouluun – hän kertoo, miksi joulun aika on riippuvaiselle vaikeaa

Opiskelijat käyttävät huumeita ja reseptilääkkeitä suoritusten parantamiseksi – tuore väitöskirja: aiheesta puhuminen on Suomessa tabu

Suosittelemme sinulle