Hyppää sisältöön

Viime viikko rikkoi taas koronaennätykset Jyväskylässä – poikkeusolojen johtoryhmä: "Kaikkia flunssaoireita voidaan jo pitää koronaoireina"

Tartuntamäärät Jyväskylässä jatkavat kasvuaan, mutta sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena. 55 prosenttia otetuista näytteistä on positiivisia.

Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.
Korontartuntojen määrä on suurempi kuin mitä tilastot osoittavat, sillä osa sairastaa tartunnan kotioloissa kotitestin tehtyään eikä siten kirjaudu kaupungin tilastoihin. Kuva: nito / Alamy/All Over Press
Atte Pöytäkangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on todennut tämän päiväisessä kokouksessaan, että tartunnat leviävät nyt laajasti ja kaupungissa eletään epidemiavaihetta, kertoo kaupunki tiedotteessaan.

Näin ollen kaikkia flunssaoireita voidaan lähtökohtaisesti johtoryhmän mukaan pitää koronaoireina ja siten pienistäkin oireista tulee ehdottomasti jäädä kotiin.

Uusien tartuntojen määrissä on jälleen rikottu ennätyksiä. Viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylässä 1209, kun aiemmalla viikolla niitä oli 880. Ilmaantuvuusluku on 1344,5. Luku kertoo tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta.

– Epidemiavaiheen hoidossa tärkeintä on se, ettei pöpöjä nyt viedä eteenpäin vaan maltetaan sairastaa kotona. Joukkoaltistuksia ehkäistään rajoittamalla ryhmäharrastuksia ja joukkokokoontumisia. Näillä toimenpiteillä pääsemme hallitusti epidemiavaiheen yli ja varmistamme, että kriittiset palvelut toimivat koko tautiaallon ajan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä sanoo.

Otetuista näytteistä positiivisia on 55 prosenttia. Korkeista tartuntamääristä huolimatta sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on pysynyt kohtuullisena.

Jyväskylä kertoi viime viikolla, että se vähentää tartunnanjäljitystä. Kaupungilla on nyt tavoittamatta noin 900 positiivisen testituloksen saanutta. Isojen tartuntamäärien vuoksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella luovutaan pääosin altistuneiden karanteenimääräyksistä.

Sairastuneiden altistamia henkilöitä ei siis aseteta enää karanteeniin, vaan he voivat mennä päiväkoteihin, kouluihin ja työpaikoille, mikäli ovat oireettomia. Oireisten henkilöiden tulee jäädä kotiin vähintään viideksi päiväksi.

Keski-Suomessa koronan jäljityksessä keskitytään jatkossa terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin.

Koululaisille etäopetuksen sijaan läksyjä Wilmassa

Poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi myös koulujen opetusjärjestelyitä karanteeniin asettamisen päätyttyä. Tähän asti opettajat ovat järjestäneen etäopetusta, jos edes osa luokasta on ollut karanteenissa.

Nyt omaehtoisessa karanteenissa lapsen tai perheen tartuntojen vuoksi oleva saa tehostetusti läksyjä esimerkiksi Wilman kautta. Kotiin pidetään tarvittaessa yhteyttä myös puhelimitse ja varmistetaan opetuksen eteneminen. Kouluruokailuja ei järjestetä koteihin.

Kaupunki odottaa nyt aluehallintoviraston päätöksiä uusista koronarajoituksista. Keski-Suomen koronanyrkki pyysi viime viikolla Keski-Suomeen kovempia rajoituksia ulkotiloissa oleviin yleisötilaisuuksiin, aikuisten ryhmäharrastuksiin ja tilojen käyttöön.

Suosittelemme