Hyppää sisältöön

Liikemies Peter Fryckman asui Kulosaaren luksustalossa ilman uusien omistajien lupaa – yritti kumota häädön väittämällä tuomaria asenteelliseksi

Liikemies Peter Fryckman yritti saada muutoksen käräjäoikeuden viime vuonna antamaan tuomioon, jolla hänet häädettiin asunnosta Helsingin Kulosaaren arvoalueella. Talo siirtyi turkulaisen miljonäärin omistukseen vuonna 2013, mutta Fryckman jatkoi kiinteistössä asumista.

Peter Fryckman kalastaa kotilaiturillaan Helsingissä.
Peter Fryckman kalastamassa Kulosaaren talon laiturilla vuonna 2018. Kuva: Yle, Henrik Leppälä
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Useista talousrikoksista tuomittu liikemies Peter Fryckman yritti saada häätöään koskevan käräjäoikeuden tuomion kumottua Helsingin hovioikeudessa. Helsingin käräjäoikeus määräsi Fryckmanin muuttamaan pois Kulosaaren asunnosta häädön uhalla toukokuussa 2021.

Yli 70-vuotias Fryckman väitti asiasta käräjillä päättänyttä tuomaria ja vastapuolen asianajajaa esteellisiksi. Hän perusteli kantaansa sillä, että vastapuolen asianajaja oli työskennellyt aikoinaan Fryckmanin yhtiössä asiamiehenä yritysomaisuutta koskevassa asiassa.

Käräjäoikeuden asiasta aiemmin antaman ratkaisun mukaan asianajaja ei ollut toimeksiantosuhteessa Fryckmanille, vaan hän oli antanut tälle yhden kerran neuvoja sähköpostikeskustelussa. Oikeuden mukaan tapaus ei liittynyt Fryckmanin häätöön, joten asianajaja ei ollut esteellinen.

Fryckmanin mukaan käräjäoikeuden tuomarilla oli tapauksessa ennakkoasenteita, joiden vuoksi Fryckman väitti hovioikeuden valituksessa myös tuomaria esteelliseksi. Fryckman pyysi valituksessaan uutta käsittelyä eri tuomarilla.

Oikeuden mukaan ei ollut mitään perusteita epäillä tuomarin olleen esteellinen. Fryckmanin valitukset jätettiin tutkimatta. Käräjäoikeuden tuomio jäi voimaan.

Miljoonapalkkio taloudellisesta avusta

Liikemies Fryckman rakennutti perheelleen luksustalon Helsinkiin Kulosaareen 1980-luvulla.

Fryckmanin talousrikossotkujen myötä yhteensä 363 neliön kiinteistö päätyi pakkohuutokauppaan. Turkulainen miljonääri osti talon vuonna 2013. Fryckman kuitenkin jatkoi siellä asumista.

Hän väitti käräjäoikeudessa sopineensa talon ostajan kanssa, että saisi asua huoneistossa määräaikaisesti. Fryckmanin mukaan niin sanottu talonmiessopimus oli voimassa, kunnes hänen omaisuuttaan koskevat oikeusprosessit päättyvät.

Fryckman väitti luvanneensa miehelle taloudellisesta avusta miljoonan euron palkkion, jos hän menestyy oikeudessa. Tuolloin Fryckmanilla oli oikeudessa meneillään viisi hänen omaisuuteensa liittyvää oikeudenkäyntiä.

Talon ostanut miljonääri kuoli vuonna 2019. Talon omistus siirtyi hänen perillisilleen. Vuonna 2020 Fryckmanille tarjottiin mahdollisuutta ostaa huoneistot itselleen, mutta kauppaa ei syntynyt.

Liikemies ei silti suostunut muuttamaan pois asunnosta. Hän ei maksanut vastiketta tai vuokraa. Lopulta talon perineet veljekset tahtoivat Fryckmanin ulos. Tapaus päätyi Helsingin käräjäoikeuteen.

Veljesten mukaan heidän edesmennyt isänsä ei ollut sopinut Fryckmanin kanssa oikeudesta asua talossa määräaikaisesti. Perillisten mukaan mies oli toivonut Fryckmanin muuttavan pois tai ostavan talon.

Fryckman ei voinut todistaa oikeudessa tehneensä sopimusta ilmaisesta asumisesta, joten veljekset voittivat oikeudenkäynnin.

Fryckmanin piti etsiä itselleen uusi koti.

Kulosaaren talosta kiistaa aiemminkin

Kulosaaren asunnosta on väännetty oikeudessa aikaisemminkin.

Fryckman anasti Kulosaaren asunnon osakekirjat, kun talo oli ulosmitattu. Toiminnallaan Fryckman esti huoneiston ulosoton ja myynnin. Korkein oikeus tuomitsi miehen törkeästä kavalluksesta viideksi kuukaudeksi vankilaan vuonna 2013.

Peter Fryckman on tuomittu useista talousrikoksista. Hänet tunnetaan julkisuudessa etenkin niin sanottujen Kouri-kauppojen bulvaanina.

Mies toimi Kansallis-Osake-Pankin (KOP) välikätenä 1980-luvun lopun Kouri-kaupoissa, joissa suomalaisyhtiöiden omistuksia siirreltiin lähinnä KOP:n rahoituksella. Fryckmanin määräysvallassa olleet yhtiöt saivat tapauksessa miljoonia euroissakin laskettuna.

Fryckman tuomittiin talousrikoksista, ja hänet määrättiin maksamaan veroja saamastaan myyntivoitosta.

Fryckmanin mukaan veroja perittiin liikaa ja perusteettomasti. Hän yritti saada Suomen valtion korvaamaan rahat Haagin välitystuomioistuimessa, mutta Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kanteen viime vuonna.

Lisää aiheesta:

Käräjäoikeus hylkäsi Peter Fryckmanin kanteen: Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut liikemies ei pääse Haagin välitystuomioistuimeen

Kouri-kauppojen bulvaanina toiminut Peter Fryckman vaatii päästä Haagin välitystuomioistuimeen – käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

Ministeri Lindström oli vähällä viedä valtion miljoonakorvauksiin talousrikolliselle – "Allekirjoitukseni saatiin viekkaudella"

Fryckman vankilaan, tuomio muuttui KKO:ssa

Fryckmanin kavallustuomio lieveni hovioikeudessa

Fryckmanin toive velkajärjestelystä kaatui lopullisesti

Fryckmanille jälleen tuomio talousrikoksista

Fryckman hakee purkua vankeustuomioilleen

Nelosen uutiset: Fryckman saamassa miljoonavelkansa anteeksi

STT: Fryckman sekaantui asekauppaan

Fryckmanille pitkä liiketoimintakielto

Suosittelemme