Hyppää sisältöön

Venäläinen rahtikone lensi yllättäen Tikkakosken vierestä – "Erikoistemppu, että saisi karvat pystyyn", sanoo asiantuntija Ylelle

Suomalaiset asiantuntijat eivät keksi venäläisen rahtikoneen reittimuutokselle luontevaa viatonta selitystä. Siksi syytä outoon lentoon haetaan Euroopan kiristyneestä tilanteesta.

Kartalla lento RU675:n reitti Moskovasta Venäjältä, Suomen kautta Leipzigiin Saksaan.
Koneen reitti lauantai-iltana Moskovasta Leipzigiin. Kuva: Flightradar, Harri Vähäkangas / Yle
Mika Mäkeläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen yli lensi lauantai-iltana suuri venäläinen rahtikone, jonka poikkeuksellinen reittivalinta on herättänyt sosiaalisessa mediassa epäilyjä lennon tarkoituksesta.

Ylen puhelimitse haastattelemien sotilas- ja turvallisuusasiantuntijoiden mukaan kyse oli todennäköisesti joko venäläisestä mielenilmauksesta tai tiedustelusta. Lennon uskotaan liittyvän Euroopan kiristyneeseen tilanteeseen.

Lauantaina Moskovasta Murmanskia kohti lentänyt rahtikone kääntyi Vienanmerellä Oulun korkeudella kohti Leipzigia Saksassa.

Lentoreitti kulki Suomen puolella Suomussalmelta Turkuun. Lähelle sen reittiä osui muun muassa Tikkakoskella sijaitseva Jyväskylän varuskunta, jossa sijaitsevat Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta. Reitin varrella oli myös Hallin sotilaslentoasema Jämsässä.

Lue myös:

Koneen reitti ja lennon yksityiskohdat näkyvät Flightradar24-verkkopalvelussa. Siviilikone sai luvan reitilleen ja lensi normaalissa matkalentokorkeudessa, Suomen yllä pääosin noin 8,5 kilometrissä.

Ylen haastattelema turvallisuusasiantuntija ei keksi yllättävälle reittimuutokselle yhtäkään tavanomaista selitystä.

– En keksi sellaista. Se oli niin erikoinen reitti, turvallisuusasiantuntija sanoo.

Toinen Ylen haastattelemista sotilasasiantuntijoista on samaa mieltä. Hän on seurannut pitkään Venäjän asevoimia.

– Kieltämättä tulee ajatus, että testattiin Suomen viranomaisten reagointia pikatilanteessa, kun esitettiin reittiä, jonka varrella on sensitiivisiä kohteita, asiantuntija sanoo.

Normaalisti lennot Moskovasta Leipzigiin kulkevat Baltian maiden eteläpuolelta.

Kuvakaappaus Flightradar-sivustolta 17.1.2022.
Lennon yksityiskohdat on tallennettu Flightradar24-sivustolle. Kuva: Flightradar

Ilmavoimat ei kommentoi lentoa

Sekä turvallisuusasiantuntija että kaksi Ylen haastattelemaa sotilasasiantuntijaa suostuvat kommentoimaan tapausta vain nimettömästi, koska eivät asemansa takia voi arvioida sitä julkisesti. Yle on selvittänyt heidän taustansa. He ovat kokeneita asiantuntijoita, mutta eivät tunne rahtilentotapauksen yksityiskohtia.

Venäjältä Saksaan lentänyt Boeing 747-8HVF -tyyppinen rahtikone kuuluu AirBridgeCargo-lentoyhtiölle, jonka reittiverkoston keskuksena on Moskova. Yhtiö sanoo olevansa Venäjän suurin lentorahtia kuljettava yhtiö. Sen toimipiste Leipzigissa ei vastannut Ylen soittopyyntöön.

Suomi ei kuulu nykyisin yhtiön reittiverkostoon, mutta sama kone on aiemmin käynyt myös Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Ylen haastattelema suomalainen turvallisuusasiantuntija huomauttaa, että kone oli kuitenkin tavallinen rahtikone, jossa ei ole tiedustelukoneen varustukseen kuuluvia antenneja eikä sensoreita.

Jos niitä kuitenkin olisi lisätty lentoa varten, ne olisi havaittu mahdollisella tunnistuslennolla. Turvallisuusasiantuntijan mukaan poikkeukselliset lennot käydään normaalisti tunnistamassa ja kuvaamassa Hornet-hävittäjällä.

Ilmavoimat ei ole kertonut, kävikö hävittäjä tunnistamassa tätä konetta.

Ilmavoimat ei muutenkaan halua kommentoida lentoa. Ylen haastattelupyyntöön vastattiin vain sähköpostitse. Ilmavoimien tiedotuspäällikkö Joni Malkamäki totesi, että "Ilmavoimat valvoo ja vartioi Suomen ilmatilaa 24/7".

Kuvakaappaus Flightradar-sivustolta 17.1.2022.
AirBridgeCargo-lentoyhtiön Boeing 747 -koneen rahtiversio on aiemmin käynyt myös Helsinki-Vantaan kentällä. Kuva: Flightradar

Rahtikoneen lento oli ehkä Venäjän "mielenosoitus" tai tiedustelua

Ylen haastattelema turvallisuusasiantuntija pitää mahdollisena, että lennon tarkoitus oli näytösluonteinen.

– Kyse voi olla mielenosoituksesta. Venäjä halusi tehdä tällaisen erikoistempun, että saisi karvoja pystyyn toisella puolella, asiantuntija sanoo.

Lennossa on voinut olla kyse myös tiedustelusta. Suomen reagointi poikkeukselliseen lentoon voi antaa Venäjälle tietoa sekä Suomen varustuksesta että valmiudesta.

– Siinä luodaan ärsyke, ja voidaan katsoa, miten siihen reagoidaan tutkilla, tai miten ilmavoimat reagoivat siihen, turvallisuusasiantuntija sanoo.

Sotilasasiantuntijan mukaan on mahdollista, että lennon tarkoituksena oli hankkia tietoa Suomen ilmavoimien hävittäjien toiminnasta – mistä kone lähti tunnistuslennolle tai mihin se palasi.

Hänen mukaan Hornet-hävittäjät pystyvät tarvittaessa liikkumaan niin matalalla, että Venäjän kiinteät tutkat eivät niitä havaitse. Jos taas Venäjällä olisi ilmassa tutkakone, se havaittaisiin myös Suomessa.

Venäjä voisi hänen mukaansa nyt olla kiinnostunut sekä Suomen lentotukikohtien tilanteesta että maavoimien harjoituksista, mutta lentokoneesta tuskin saisi olennaisesti parempaa tiedustelutietoa kuin mitä Venäjä joka tapauksessa saa satelliiteillaan.

Toinen sotilasasiantuntija pitää tiedustelua hyvinkin mahdollisena, koska tarvittavat digitaaliset järjestelmät ovat nykyisin niin kevyitä. Poliittinen testi on kuitenkin hänen mielestään todennäköisempi selitys.

– Ensisijaisesti tulee siis mieleen poliittis-psykologinen testaus ja toisena "maalijäniksen" käyttö teknistä tiedustelua varten, hän arvioi.

Hän muistaa uraltaan vuosien takaa myös muita vastaavia mysteerilentoja, jotka Venäjä on lentänyt kaupallisilla koneilla.

Asiantuntija: Venäjä yrittää hämmentää tilannekuvaa

Turvallisuusasiantuntijan mukaan lentoa voi kuitenkin pitää osana Venäjän erilaisia toimia, jotka liittyvät Euroopan ja erityisesti Ukrainan jännittyneeseen tilanteeseen.

– Tilanne on sellainen, että tässä ehkä yritetään hämmentää kokonaiskuvaa, hän sanoo.

Sekavalta vaikuttavat yksittäiset ilmiöt, kuten Venäjän maihinnousualusten liikkeet Itämerellä, selittämättömät droonihavainnot ruotsalaisten ydinvoimaloiden yllä, Venäjän omat sotaharjoitukset ja Venäjän asettamat lentorajoitukset ovat kokonaisuus, jossa on mukana hämäystä Venäjän todellisista päämääristä.

– Venäjän tavoite on vetää putki tukkoon sillä, että tapahtuu kaikkea outoa. Näin yritetään vaikeuttaa tilannekuvan tulkintaa, hän arvioi.

Suomessa rahtikoneen poikkeukselliseen reittiin kiinnitti ensimmäisenä huomiota puolustusasioita seuraava Petri Mäkelä Twitterissä.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 18.1. klo 23:een asti.

Juttua täsmennetty 17.1. klo 21.52: Muokattu kolmas kappale, jossa alun perin luki "Lauantaina Moskovasta Murmanskiin matkalla ollut rahtikone muutti yllättäen reittiään Vienanmerellä Oulun korkeudella ja ilmoitti uudeksi määränpääksi Leipzigin Saksassa."

Suosittelemme