Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Rakastettava veijari vai kurja lurjus? Bileskandaalilla voi olla Boris Johnsonille kohtalokkaat seuraukset

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia suojeleva veijari-imago hapantui sulkutoimien aikana järjestettyjen työpaikkajuhlien seurauksena.

Partygate-mielenosoitus Downing Streetillä Lontoossa.
Partygate-bileskandaalista raivostuneet mielenosoittajat vaativat Boris Johnsonin eroa pääministerin virkahuoneen edustalla viime viikolla. Kuva: Amer Ghazzal / AOP
Pasi Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

LONTOO Boris Johnsonin ratsastusta valtaan voi olla vaikea ymmärtää, jos ei ole perehtynyt brittiläiseen banter-kulttuuriin. Banter-sanan voisi kääntää “läpänheitoksi”, ja maan pääministeri Boris Johnson on tällä alalla mustan vyön taituri.

Brittihuumorin fanit tuntevat hyvin Peep Show -ohjelman. Sen toinen päätähti David Mitchell kuvaili Johnsonia “helvetin hauskaksi mieheksi”.

Se on korkea tunnustus eturivin koomikolta, vaikka Mitchell sanoikin myöhemmin, että vaihtaisi mieluusti Johnsonin nokkeluuden edes hituseen rehellisyyttä.

Huumori on briteille niin tärkeä asia, että sen taitaminen voi nostaa poliitikon pääministeriksi asti. Läpänheittäjän imago on auttanut Johnsonin pulasta kerta toisensa jälkeen.

Boris Johnson Billingsgate Marketissa vuonna 2016.
Boris Johnson hauskuutti kuvaajia kalan suutelua teeskennellen kampanjoidessaan EU-eron puolesta. Kuva: AOP

Johnson on poliitikko, joka voi jumittua köysiradalle Britannian lippuja heilutellen, ja suosio vain nousee. Hänen kannattajansa viittaavat kintaalla sille, että Johnson sai toimittaja-aikoinaan potkut tekaistun lainauksen vuoksi tai jäädytti pääministerikautensa alkajaisiksi parlamentin toiminnan lainvastaisesti.

Edes tarinat siitä, kuinka hän aikoinaan nauhoitettiin juonittelemassa hankalan reportterin pahoinpitelyn tilaamiseksi eivät pilanneet poliittista nousua huipulle saakka.

Vähän epäilyttävää ehkä, mutta aikamoista läppää veijarilta! Johnson sukii tukkaansa ja näyttää sympaattisen hämmentyneeltä, sutkauttaa vitsin, ja synnit ovat anteeksi annetut.

Boris Johnson on livahtanut niin monesta vastoinkäymisestä ilman naarmuja, että hänelle on kehittynyt lähes taikurimainen läppämiehen aura. Ehkäpä brexitiä äänestänyt kansanosa halusi hänet pääministeriksi osaksi siksi.

Moni saattoi toivoa, että Johnsonin huipulle nostaneita taikahippusia voisi sataa kansallekin valumaefektin tapaan. Kenties koko maa voisi ponnahtaa EU-eron jälkeen menestykseen asiantuntijoiden lausunnoista huolimatta, kuten Johnson itsekin on tehnyt.

Lehtien kansia.
Britanniassa pääministerin korona-ajan juhlat ovat herättäneet paheksuntaa. Kuva: Andy Rain / EPA

Johnson on bilepääministeri, joka lupasi maalle brexit-juhlat. Mutta nyt valttikortista tuli rasite, kuten usein käy. Juhlinta ja veijarimaisuus kääntyivät häntä vastaan.

Paljastusten myötä on päivänselvää, että pääministerin virka-asunnolla järjestettiin juhlat koronasulun aikana keväällä 2020.

Ei ole varmaa, rikkoivatko juhlat lakia – mutta ne olivat täysin sulkutoimien hengen vastaiset.

Kutsun sai sata henkilöä, vaikka vallalla oli ensimmäinen jyrkkä korona-lockdown koko maassa. Myös pääministeri myönsi lopulta olleensa juhlissa “25 minuutin ajan“.

Media on nyt täynnä tarinoita siitä, kuinka kansalaiset eivät voineet osallistua esimerkiksi läheistensä hautajaisiin samaan aikaan, kun pääministerin virka-asunnossa biletettiin.

Lisää juhlia järjestettiin myös viime vuoden sulkujen aikaan juuri ennen prinssi Philipin hautajaisia.

Tämä ei mene enää läpi “läppänä” edes Britanniassa.

Boris Johnsonia vastustava milenosoitus Downing Streetilla Lontoossa.
Bileskandaali on herättänyt ankaria erovaatimuksia. Johnsonia tuntevat arvioivat hänen lähtevän vain pakon edessä. Kuva: AOP

Johnsonin juhlissa on lieventäviä asianhaaroja.

Ne järjestettiin työporukalla – ainakin osaksi niiden kesken, jotka muutenkin tapasivat toisiaan työn merkeissä. Juhlat olivat suuressa virkahuoneeseen liittyvässä rakennusrykelmässä, eivät pääministerin yksityistiloissa, ja kuvien perusteella enimmäkseen ulkosalla puutarhassa.

Pääministeri on kuitenkin joutunut naurunalaiseksi selitellessään, että kyseessä oli “työtapahtuma”. Samalla kerrotaan, että alaiset hakivat vuoden 2021 juhliin lähikaupasta salkullisen viiniä.

Selitykset eivät ole auttaneet. Tämänkertainen kommellus on tehnyt Johnsonista monen silmissä veijarin sijasta lurjuksen. Ja vahinko voi olla peruuttamaton.

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, olisi lähtöasetelma Johnsonille erittäin huono. Hänen suosionsa on lähtenyt jyrkkään alamäkeen. Omassa puolueessa pohditaan varmasti, olisiko syrjäyttämistoimenpiteiden aika jo käsillä.

Downing Streetin mahdollisia koronarikkeitä tutkii Britanniassa nyt selvityshenkilö, jonka raporttia odotetaan lähiaikoina.

Britannian pääministeri Boris Johnson.
Boris Johnson on pyytänyt juhlia anteeksi, mutta pääministerikauden pahin kriisi ei ole laantunut. Kuva: Andy Rain / EPA

Tällä hetkellä pääministerin sädekehä tuntuu peruuttamattomasti himmenneeltä, mutta Boris Johnsonilla jos jollain on taito vetää jänis hatusta.

Omassa puolueessa muistetaan hyvin, että hän toi vuonna 2019 konservatiiveille suurimman vaalivoiton vuoden 1987 jälkeen. Pääministeriä suojelee myös se, ettei ilmiselviä korvaajaehdokkaita ole.

Samalla EU-eroa äänestäneen kansanosan mielissä voi edelleen piilotella toivo siitä, että Johnson on se omilla säännöillään pelaava onnenkantamoisiin pystyvä taikuri, jonka brexit-Britannia tarvitsee.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 19. tammikuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Boris Johnsonin piina jatkuu: lisää paljastuksia kosteista juhlista – "viiniperjantaita" läpi pandemian

Boris Johnson pahoitteli jälleen virka-asuntonsa tapahtumia – tällä kertaa anteeksipyyntö meni itse kuningattarelle

Kosteat koronajuhlat koitumassa kalliiksi – Britannian pääministerin Boris Johnsonin ura vaakalaudalla

Boris Johnsonin "juhlat" voivat olla pian ohi – konservatiivit menettivät parlamenttipaikan, jota hallitsivat lähes 200 vuotta

Vitsailuvideo vei Britannian pääministerin taas liemeen: Rikottiinko Downing Streetin viime vuoden pikkujouluissa koronasulkua?

Suosittelemme