Hyppää sisältöön

Ilkka Kanerva odottaa Suomen pyytävän Venäjältä selvityksen “Tikkakosken-vierailusta”: Emme voi sivuuttaa olankohautuksella

Venäläinen rahtikone teki lauantaina selittämättömän pitkän kierroksen Suomen ilmatilassa. Matkalle osui muun muassa Tikkakosken varuskunta Jyväskylässä. Ilmavoimat kommentoi venäläiskoneen lentäneen hyväksytyn suunnitelman mukaisesti.

Komitean puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva asevelvollisuustyöryhmän loppuraportin julkistuksessa Helsingissä 26. marraskuuta 2021.
Ilkka Kanerva (kok.) ei usko, että venäläisen rahtikoneen koukkaus Suomeen olisi "sattuman sanelemaa". Arkistokuva marraskuulta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Mikko Haapanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) olettaa, että Suomi pyytää Venäjältä selvityksen rahtikoneen liikkeistä. Moskovasta Saksaan lentänyt kone teki pitkän kierroksen pohjoisen kautta Suomen ilmatilassa.

– Kyllä se on sellainen asia, jossa me tulemme varmastikin edellyttämään jonkinlaisen selvityksen saamista, että miten näin on saattanut päästä tapahtumaan. Se ei voi olla ihan sattuman sanelemaa, Kanerva sanoi Yle Radio Suomen Päivässä.

Kanerva ei halunnut arvioida lennon erikoisen reitityksen syytä. Hänen mukaansa Suomi punnitsee suhtautumistaan selvitykseen sellaisen saatuaan.

– Mutta Tikkakoski on monella tapaa iso käsite turvallisuusajattelussa Suomessa. Ei nyt oikein tunnu todennäköiseltä, että siellä olisi tapahtunut tällainen koukkaus vahingossa, Kanerva toteaa.

Tikkakosken varuskunnassa Jyväskylässä on Ilmavoimien esikunta ja osa Puolustusvoimien tiedustelulaitoksesta.

Moskovasta Saksan Leipzigiin matkanneen venäläisen rahtikoneen reitti kulki erikoisesti Suomen kautta.
Venäläisen rahtikoneen huomiota herättänyt reitti Moskovasta Saksaan 15. tammikuuta 2022. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle, Flightradar

Tutkija epäilee todellisen selityksen saamista

Keskusteluun osallistunut Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen ei usko, että Venäjältä saadaan lennolle kunnollista selitystä.

– Jos selitystä Venäjältä pyydetään, he toimittavat varmasti sellaisen ympäripyöreän, josta ei käy mitään oleellista ilmi. Mielenkiintoinen “sattuma”, joka liittyy tietysti tähän yleisen tilanteen kiristymiseen.

Lavikaisen mukaan yksinkertaisin selitys rahtikoneen lentoreitille on se, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa. Venäjää kiinnostaa, mikä on Suomen puolustusvoimien varautuminen nykytilanteessa, Lavikainen arvioi.

– Mutta kaikki tämähän on vain spekulaatiota.

Ulkoministeriöstä todettiin tiistaina Ylelle, ettei ministeriöllä ole tällä hetkellä kommentoitavaa aiheeseen.

Ilmavoimat kommentoi: Rahtikone lensi hyväksytyn suunnitelman mukaisesti

Ilmavoimilta saatiin eräänlainen vastaus maanantaina iltapäivästä kello kahden maissa.

Julkaisemassaan tiedotteessa Ilmavoimat vakuuttaa, että sillä on tiedossa kaikki siviililentoyhtiöiden lentosuunnitelmat, ja niitä hyödynnetään reaaliaikaisesti ilmatilannekuvan luomisessa.

Ilmavoimien mukaan venäläisen rahtikoneen lentämä reitti oli hyväksytyn lentosuunnitelman mukainen.

– Puolustusvoimat ei spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä, tiedotteessa todetaan.

Lisää aiheesta:

Venäläinen rahtikone lensi yllättäen Tikkakosken vierestä – "Erikoistemppu, että saisi karvat pystyyn", sanoo asiantuntija Ylelle

Asiantuntijan mukaan venäläiskoneen outo lento oli ehkä testi Suomelle: mahdollista, että koneessa oli tiedustelulaitteistoa

Suosittelemme