Hyppää sisältöön

Elokapinallinen puolusti isänsä kanssa mielenosoituksia haastattelussa ja joutui rikostutkintaan – Syyttäjä: Hyväksyminen ei ole rikos

Poliisi epäili viittä Elokapinaa tukenutta julkisesta kehottamisesta rikokseen. Syyttäjä syyttää vain yhtä. Lisäksi syyttäjä nosti syytteen rahankeräysrikoksesta ja petoksesta.

Mielenosoittajat pitelevät keltaista lakanaa, jossa lukee Elokapina kapinoi elämän puolesta.
Elokapinan mielenosoitus Sörnäisten rantatiellä Helsingissä viime joulukuussa. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Tuomas Rimpiläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä on nostanut syytteen yhtä henkilöä vastaan julkisesta kehottamisesta rikokseen asiassa, jossa henkilö on julkisuudessa ottanut kantaa ympäristöliike Elokapinan osallistujien toimintaan.

Poliisi epäili samasta rikoksesta kaikkiaan viittä henkilöä. Neljän epäillyn kohdalla syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen perusteella "ei näyttöä rikoksesta".

Aluesyyttäjä Petteri Perälän mukaan epäiltyjen joukossa oli Elokapinan mielenosoituksiin osallistuneita henkilöitä sekä heidän lähipiiriään tai muita tukijoita.

Haastattelu Ylen podcastille johti tutkintaan

Kaksi epäillyistä oli Elokapinan mielenosoituksiin osallistunut alaikäinen Ilmari Pensala ja hänen isänsä Tuomas Pensala. Pensalat olivat Ylen Takaisin Pasilaan -podcastin haastateltavana lokakuussa 2021.

Ylen toimittajia ei asiassa epäilty rikoksesta.

Syyttäjä päätti, että Ilmari tai Tuomas Pensala ei saa syytettä, koska näyttöä rikoksesta ei ole.

Yle julkaisee rikoksesta epäiltyjen ja syyttömäksi todettujen nimet asian yhteiskunnallisen merkittävyyden takia sekä siksi, että he ovat kertoneet toiminnastaan julkisesti.

Elokapina sulki Helsingin valtaväylän Mannerheimintien kahdesti osana viime viikolla alkanutta mielenilmausta, ja jälleen alkoi raju keskustelu ilmastoliikkeen toimintatavoista. Lukiolainen Ilmari Pensala oli yksi kadun sulkeneista ihmisistä, ja isä Tuomas oli mukana.

Podcastissa isä ja poika kertovat, että perheessä aiheutti aluksi huolta Elokapinan harjoittama kansalaistottelemattomuus. Isää huolestutti muun muassa se, että poika saatetaan ottaa kiinni, jos hän kieltäytyy tottelemasta poliisin käskyjä. Lisäksi he pohtivat, voivatko mahdolliset sakot vaikeuttaa pojan elämää tulevaisuudessa.

Podcastissa Tuomas Pensala kertoo, että usein isä ja poika päätyivät keskusteluissa lopulta olemaan samaa mieltä asioista. Ilmari Pensala toteaa, että on hyvä, että asioista on keskusteltu.

– Asenteeni on, että voidaan keskustella aiheesta, mutta olen silti menossa osoittamaan mieltäni, että ei se mitään muuta, Ilmari Pensala sanoo podcastissa.

Poliisi tutki, kannustiko isä poikaa lain rikkomiseen

Ylen podcastissa Pensaloita haastatteli toimittaja Sami Lindfors. Hän sai joulukuun alussa kutsun kuulusteluun todistajana.

Puhelinkuulustelussa Lindfors antoi poliisin kysymyksiin vastauksia, jotka käsittelivät Ylen julkaisemia tietoja. Lisäksi Lindfors vastasi kysymyksiin, jotka käsittelivät normaalia journalistista työprosessia.

Lindforsin mukaan kuulustelija totesi, että Elokapinan mielenosoituksissa esiintyy paljon virkavallan vastustamista ja niskoittelua poliisia vastaan. Tästä syystä poliisi tutki, onko Tuomas Pensala kannustanut haastattelussa poikaansa lainvastaiseen toimintaan.

Syyttäjä: Hyväksyminen ei ole rikos

Syyttäjän mukaan podcast tai siitä tehty verkkojuttu eivät sisällä kehotuksia rikoksen tekemiseen.

"Hyväksyvä suhtautuminen Elokapina-liikkeen toimintatapaan ja kadun sulkemisiin ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, kun epäilty ei ole nimenomaisesti ilmaissut haastattelulausumassaan kehotusta julkisuuteen poliisin käskyjen noudattamattomuuteen ja kansalaistottelemattomuuteen", syyttäjä kirjoittaa päätöksessään.

Syyttäjä toteaa päätöksessään myös, että Tuomas Pensala on maksanut poikansa sakon, mutta ei ole luvannut toimia näin ennen mielenosoitusta.

Syytteitä rahankeräysrikoksesta

Samassa yhteydessä syyttäjä nosti syytteen rahankeräysrikoksesta Elonvaalijat ry:n toiminnassa. Elonvaalijat on Elokapinan taustalla toimiva yhdistys.

Syyte koskee Helsingin poliisilaitokselle ilmoitettuja pienkeräyksiä huhtikuussa ja syyskuussa 2021. Keräyksien tuotto on syyttäjän mukaan todennäköisin syin tarkoituksellisesti kerätty "selvästi yleistä järjestystä tai turvallisuutta varantavan tai lainvastaisen toiminnan rahoittamiseksi".

Rahankeräysrikosepäilyssa syyttäjä teki myös yhden syyttämättäjättämispäätöksen.

Kaikki neljä vastaajaa on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Lisäksi syyttäjä nosti Elokapinan toimintaan liittyvän syytteen petoksesta. Tämä syyte koskee Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry:n varoista maksettua apurahaa Elokapina-liikkeen toimijalle.

Kaksi vastaajaa on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Päivitys 20.1.2022 klo 12.52: Lisätty juttuun tietoa rahankeräysrikos- ja petossyytteestä sekä syyttämättäjättämispäätöksien perusteluja.

Lue lisää:

Kun Elokapina estää liikenteen Mannerheimintiellä, media saapuu paikalle – miksi kansalaistottelemattomuus pääsee valokeilaan?

Ympäristöliike Elokapinan taustayhdistyksen toiminnasta nostettiin rikossyytteitä

Poliisi selvitti toimiaan liittyen Elokapinan mielenosoitukseen lokakuussa – poliisipäällikkö: "Viestinnässä meidän tulee olla tarkempia"

Poliisi vaatii Elokapinan taustayhdistyksen rahavaroja vakuustakavarikkoon – syynä epäily lainvastaisen toiminnan rahoittamisesta

Suosittelemme sinulle