Hyppää sisältöön

Nuorten terapiasta on niin kova pula, että Tampereella sitä on annettu ilman ajanvarausta kirkossa, tulossa myös muualle

Tampereella nuorille annettu walk in -terapia on matalan kynnyksen ratkaisukeskeistä terapiaa. Sama malli on alkamassa Helsingissä ja Keravalla.

Tampereen vanhan kirkon alttari.
Nuorten saama anonyymi terapia jatkuu Vanhalla kirkolla Tampereella. Arkistokuva. Kuva: Antti Eintola / Yle
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Nuorten terapiatakuu on noussut jo vaalipuheeksi, mutta terapiatakuuta odotellessa Tampereella on annettu nuorille terapiaa kirkossa.

Viime syksynä käynnistyi Tampereen Vanhassa kirkossa Keskustorilla pilottikokeilu maksuttomasta lyhytterapiasta 16–30-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Maksutonta palvelua on saanut ilman ajanvarausta.

Kysyntää on ollut niin paljon, että nuorten walk in -terapia laajenee Tampereella Hervantaan. Myös muissa kaupungeissa käynnistetään vastaavaa palvelua.

Helsingissä kirkko aloittaa walk in -terapian Matteuksenkirkolla Itäkeskuksessa 24. tammikuuta. Keravan seurakunnassa palvelu alkaa helmikuussa.

Idea Kanadasta

Tampereen Vanhan kirkon walk in -lyhytterapiassa on käynyt jo useita kymmeniä nuoria, kertoo Tampereen seurakuntien erityisnuorisotyön koordinaattori Tuomas Perkiö. Päivän kävijämäärät ovat vaihdelleet yhdestä kahdeksaan nuoreen.

Perkiö sai idean Kanadasta, jossa vastaavaa oli järjestetty. Seurakuntien lisäksi toimintaan tuli mukaan nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistys YAD ry (Youth Against Drugs).

Tampereella palvelua tarjoavat terapeutit ovat ratkaisukeskeisiä lyhytterapeutteja, jotka työskentelevät joko Tampereen seurakunnilla tai YAD ry:ssä.

Terapiassa käsitellään niitä asioita, joista keskusteluapua kaipaava ihminen haluaa puhua. Käsiteltävät asiat voivat liittyä esimerkiksi vaikeaan elämäntilanteeseen tai tunne-elämän kysymyksiin. Keskustelussa haetaan ratkaisuja ja tunnistetaan nuoren vahvuuksia.

Ilmaista ja anonyymia

Palvelu on ilmaista ja anonyymiä. Keskustelemaan voi halutessaan tulla useamman kerran.

Seurakuntien mukaan walk in -terapia ei ole sairauden hoitoa, mutta siitä voi olla apua pärjäämisen esimerkiksi tilanteessa, jossa nuori odottaa pääsyä psykoterapiaan.

Vanhan kirkon walk in -terapia on avoinna maanantaisin kello 12–19. Kokeilua jatketaan ainakin kevätkauden ajan, peruskoulujen viimeiselle viikolle asti.

Hervannan terapiapiste avataan 2. helmikuuta Hervannan yhteisökeskuksessa L8:ssa (Lindforsinkatu 8) ja terapiaan voi kävellä sisään ilman ajanvarausta keskiviikkoisin kello 12–19.

Terapiatakuun pitäisi olla tulossa Tampereella

Tampereella nuorille on luvattu terapiatakuu, mutta sen sisällöstä ei ole vielä tietoa. Näin julistivat poliitikot Tampereella puolueeseen katsomatta marraskuussa.

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen (kok.) talousarvioehdotuksessa sanottiin, että tänä vuonna ryhdytään luomaan Tampereen mallia nuorten terapiatakuulle. Talousarvioehdotus sisälsi tähän tarkoitetun 300 000 euron määrärahan.

Koronaepidemian pahentamasta nuorten ahdingosta on kerrottu julkisuudessa usein.

Psykiatrisista syistä avohoitoa saavien nuorten määrä on kasvanut eri puolilla maata selvästi viime vuosien aikana, kävi ilmi Ylen keväällä tekemästä kyselystä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian vastuualueella oli viime vuonna avohoidossa hieman yli 1 400 potilasta. Vuonna 2014 avohoitopotilaita oli runsaat 800.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa nuorisopsykiatrian osasto on ollut niin täynnä, että patjamajoitusta on tarvittu usein.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Tampereelle on tulossa nuorten terapiatakuu, mutta kukaan ei vielä tiedä, mitä se oikeasti tarkoittaa

Tamperelainen nuorisolääkäri kysyi itsemurhaa yrittäneen nuoren puolesta hyviä syitä elää – syntyi koskettavin Twitter-keskustelu pitkään aikaan

Nuorisopsykiatrian osastolla on kolme nuorta patjamajoituksessa, sillä sänkyjä ei ole – apulaisylilääkäri: "yhä useampi puhuu itsensä tappamisesta"

Suosittelemme sinulle