Hyppää sisältöön

Fazer kertoi suunnittelevansa uutta makeistehdasta, ja kuntien sokerihammasta alkoi kolottaa – yli 50 paikkakuntaa otti yhteyttä

Fazer keskusteli uudesta makeistehtaasta ennakkoon Lahden, Lappeenrannan ja Vantaan kanssa. Yhtiön mukaan uuden tehtaan sijaintia ei ole kuitenkaan rajattu kolmeen kaupunkiin.

Fazerin makeistehtaan ulkoseinällä oleva Fazerin logo.
Fazerin nykyiset makeistehtaat sijaitsevat Lappeenrannassa (kuva), Lahdessa ja Vantaalla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Ilona Pesu
Avaa Yle-sovelluksessa

Yli 50 kuntaa ja kaupunkia on kiinnostunut tarjoamaan kotipaikan Fazerin uudelle makeistehtaalle.

Fazer kertoi viikko sitten maanantaina suunnittelevansa uutta makeistehdasta Etelä-Suomen alueelle. Mahdollinen uusi tehdas korvaisi valmistuessaan nykyiset Lappeenrannan ja Vantaan makeistehtaat.

Fazer käy parhaillaan muutosneuvotteluja näiden tehtaiden henkilöstön kanssa mahdollisesta työpaikkakunnan vaihtumisesta.

Uusi tehdaspaikka avoin

Fazerin viestintäjohtajan Liisa Eerolan mukaan uuden tehtaan sijaintipaikka on vielä aidosti avoinna.

– Olemme etukäteen ennen viime viikon julkistusta käyneet keskusteluja nykyisten tehdaskaupunkien Lappeenrannan, Lahden ja Vantaan kanssa. Julkaisun jälkeen meihin on ollut yhteydessä yli 50 kuntaa ja kaupunkia, Eerola kertoo sähköpostitse.

Eerolan mukaan yhtiö osasi odottaa yhteydenottoja, mutta niiden määrä on ollut yllätys. Nopeimpia yhteydenottajia olivat hänen mukaansa kuopiolaiset, jotka tarttuivat puhelimeen minuuteissa sen jälkeen, kun tiedote suunnitelmista tuli julki.

– On hienoa huomata, että Suomen kunnissa ja kaupungeissa ollaan aktiivisia ja on tartuttu heti toimeen lisätietojen saamiseksi.

Etelä-Suomi alueena

Eerolan mukaan Fazer ei ole rajannut tehtaan sijaintia nykyisiin makeistehdaskaupunkeihin, vaikka niiden kanssa keskusteltiinkin etukäteen.

– Lappeenrantaan, Lahteen ja Vantaaseen olimme etukäteen yhteydessä, koska ne ovat kotikaupunkejamme ja yhteistyö on ollut pitkäaikaista ja luottamuksellista. Nyt kun olemme julkaisseet suunnitelmamme, meidän on myös helpompi käydä keskusteluja muiden kanssa.

Maantieteellisesti yhtiö on kiinnostunut Etelä-Suomesta, sillä esimerkiksi kaakao ja muut tärkeät raaka-aineet tulevat tehtaalle satamien kautta. Lisäksi monilla yhtiön kotimaisilla asiakkailla on varastot Etelä-Suomessa.

Työvoima ja kaavoituskin kiinnostavat

Maantieteen lisäksi yhtiötä kiinnostavat esimerkiksi työvoiman saatavuus, koulutetun henkilökunnan tarjonta sekä se, millaiset kulku- ja liikenneyhteydet työntekijöille on tarjolla.

– Tontilta kaivataan erilaisia ominaisuuksia muun muassa maaperän suhteen. Lisäksi tarvitaan vettä ja teollista infrastruktuuria: sähköä ja liikenneyhteyksiä. Kaavoitus puolestaan vaikuttaa siihen, miten nopeasti rakentamisessa päästään liikkeelle, Eerola listaa.

Vaakakupissa painaa myös se, että makeistehdasta voidaan tulevaisuudessa kehittää ja laajentaa. Päätös mahdollisesta uuden tehtaan rakentamisesta ja sen sijaintipaikasta tehdään tämän kevään aikana.

Jos uusi tehdas toteutuu, sen rakentaminen voi alkaa aikaisintaan vuonna 2023 ja tehdas voi käynnistyä vuonna 2025.

Lue lisää:

Lahden seutu ottaisi mielellään Fazerin makeistehtaan – "Olemme yksi ylivoimaisesti parhaista vaihtoehdoista"

Vantaa lähti heti kilpaan Fazerin uudesta makeistehtaasta: "Kaikkemme teemme, että Fazer pysyy Vantaalla"

Fazerin makeistehtaan lähtö lopettaisi vuosikymmeniä kestäneen karkinvalmistuksen Lappeenrannassa – "Kyllä se hiljaiseksi vetää"

Fazer suunnittelee uutta makeistehdasta Suomeen – korvaisi nykyiset tehtaat Lappeenrannassa ja Vantaalla

Suosittelemme sinulle