Sipoolaisessa rintamiestalossa viimeistellään maalämpöasennuksia. Perhe oli pohtinut huolella öljylämmitykselle vaihtoehtoja.
– Kyllä niitä aika lailla punnittiin. Maalämpö tuntui kaikkein järkevimmältä meille ja maan puolestakin se toimi, kun tässä tuli poralle kallio vastaan jo kolmen metrin kohdalla, sanoo Jukka Roisko.
Päätökseen vaikutti myös uusi lisäkannustin öljylämmityksestä luopumiseksi. Jukka Roiskon ja puolisonsa Susanna Alénin kahden maksajan perheessä he myös saavat edusta täyden hyödyn irti.
– Tämä maksaa päälle 20 000 euroa ja siinä työn osuutta on noin 12 000 euroa, josta sitten saamme yhdessä koko vähennyksen eli 7000 euroa.
Vaikka maksettavaa jää, niin verotuen ansiosta lämmityskulusäästöllä pääsee nopeammin "voiton puolelle".
– Jos laskee, että säästän tällä järjestelmällä noin 2000 euroa vuodessa, niin kotitalousvähennys lyhensi investoinnin takaisinmaksuaikaa merkittävästi, Roisko sanoo.
Kattilanpurkajille tuli lisävaihtoehto
Tämän vuoden alusta öljylämmityksestä (siirryt toiseen palveluun)luopujan kotitalousvähennystä on korotettu siten, että vähennyksen enimmäismäärä nousi 2 250 eurosta 3 500 euroon henkilöä kohden ja korvausprosentti 40 prosentista 60 prosenttiin.
Puolison kanssa vähennystä voi siten saada yhteensä 7 000 euroa, kun työn osuus hankkeen kokonaiskustannuksista on vähintään 12 000 euroa. Korotus on määräaikainen ja se on voimassa vuosina 2022–2027.
Roiskon perheellekin töiden ajoituksella oli tässä kohtaa merkitystä.
– Sillä oli suuri merkitys. Myyjä oli valveilla tästä ja vinkkasi syksyllä, että kotitalousvähennys nousee. Ajattelin sitten ryhtyä toimimaan heti tässä vuoden alussa.
Tähän asti tarjolla ollut päätukimuoto öljylämmityksestä luopujalle on ollut 4000 euron avustus, jota haetaan Pirkanmaan ELY-keskuksesta ilmavesilämpöpumpun, maalämpöpumpun tai kaukolämmön hankintaan.
Muitakin tukimuotoja on ja niistä löytyy tietoa tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Yhteen kohteeseen voi saada vain yhden tarjolla olevista tukimuodoista.
Avustushakemuksia peruttu
Hakemuksia Pirkanmaan ELY-keskukselle on tullut tähän mennessä yhteensä lähes 19 000 kappaletta, joista myönteisen päätöksen on saanut noin 9 500. Enemmänkin voisi olla, mutta hakemusten käsittely on ruuhkautunut.
Jono seisoo myös siksi, että jaettavastakin on pulaa. Käytössä olleet runsaat 37 miljoonaa euroa on jo jaettu, mutta EU:n kestävän kasvun rahoituksesta luvatut 65 miljoonaa eivät ole vielä olleet käytettävissä.
Kotitalousvähennyksen korotus onkin saanut puhelimet soimaan.
– Asiakaspalveluun on tullut runsaasti kysymyksiä ja tammikuun aikana tavanomaista enemmän avustusten peruutuksia. Joitakin kymmeniä tässä vaiheessa. En pysty sanomaan kuinka paljon niistä johtuu korotetusta kotitalousvähennyksestä tai energiaremontin peruuntumisesta kokonaan, sanoo ympäristöasioiden asiakaspalveluryhmän ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta.
Muutos voi myös lisätä maalämmön suosiota.
– Tähän asti hakemuksista 66 prosenttia on koskenut ilmavesilämpöpumppua ja 22 prosenttia maalämpöä ja loppu kaukolämpöä sekä muita lämmitysmuotoja. Jatkossa tämä maalämmön osuus avustushakemuksista varmaan jonkin verran vähenee, Heikkilä arvioi.
Näin siksi, että maalämmössä kuluja ja työtä on yleensä enemmän kuin ilmavesilämpöjärjestelmässä.
Molemmissa vanha öljykattila pitää poistaa ja uusi järjestelmä asentaa, mutta maalämmössä lisätyötä teettää lämpökaivon poraaminen.
– Pientalon maalämpöpumppujärjestelmä maksaa tyypillisesti noin 20 000 euroa ja ilmavesilämpöpumpujärjestelmä joitakin tuhansia euroja vähemmän, sanoo Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.
Lämpöpumppujen myynnin kasvu jatkui viime vuonna
Lämpöpumppumarkkina kokonaisuudessaan kasvoi viime vuonna rivakasti eli yli 25 prosenttia.
Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n tilastojen mukaan viime vuonna asennettiin 130 000 lämpöpumppua ja niihin investoitiin noin 800 miljoonaa euroa.
Suosituimpia olivat ilmalämpöpumput, joista valtaosa ostettiin sähkölämmitteisten talojen ja vapaa-ajan asuntojen lämmityssähkön säästäjiksi.
Mutta myös kuuma kesä vauhditti ilmalämpöpumppujen kauppaa jäähdytysmahdollisuutensa takia.
Öljykattiloiden vaihtotuki lisäsi puolestaan päälämmityslähteeksi käyvien järjestelmien myyntiä. Ilmavesilämpöpumppuja myytiin 12 500 ja maalämpöpumppuja noin 10 000 kappaletta.
Kotitalousvähennyksen korotuksella tulee olemaan oma vaikutuksensa.
– Se tuo lisää painetta kattilaan. Viime kesänä loppui pumput ja asentajat helteen takia ja nyt syksyllä on ollut jonkin verran pulaa komponenteista eli tehtailta ei ole saatu laitteita toivottua tahtia. Pulaa on ajoittain myös asentajista, suunnittelijoista ja poraajista eli jonot ovat pidentyneet ja siten myös toimitusajat, sanoo Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen Hirvonen.
SULPU:n mukaan Suomen 1,2 miljoonaa erilaista lämpöpumppua tuottavat jo lähes 20 prosenttia lämmityksestä.
Voit keskustella aiheesta 8.2. klo 23 saakka.
Lue lisää:
Öljylämmityksen vaihtoavustuksesta tuli hitti – hallitus kasvattaa tukipottia
Hallitus esittää lisärahaa sähköautojen latauspaikkoihin ja taloyhtiöiden energiaremontteihin