Hyppää sisältöön

Tuntemattomat droonit lensivät Ruotsissa ydinvoimaloiden yllä – Suomi on varautunut samaan ja tarvittaessa käytetään voimakeinoja

Ruotsissa on tehty viime päivinä havaintoja ilmailukieltoalueilla lentäneistä drooneista. Suomessa droonien lennättäminen ydinvoimaloiden yllä on rikos, johon viranomaiset ovat varautuneet.

Ydinvoimala.
Oskarshamnin ydinvoimala on yksi kolmesta Ruotsin ydinvoimalasta. Fortum omistaa sen 3. reaktorista 43 prosenttia. Kuva: Paul Madej / EPA
Jesse Mäntysalo,
Anniina Luotonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten ydinvoimaloiden läheisyydessä ei ole havaittu vastaavanlaisia uhkaavia droonilentoja kuten Ruotsissa, ydinvoimayhtiöistä kerrotaan. Ruotsissa havaittiin viime viikon lopulla miehittämättömiä lennokkeja ydinvoimaloiden ja Kuninkaanlinnan ympäristössä.

Eurajoella sijaitsevan Olkiluodon ja Loviisan ydinvoimaloiden ympäristö on lentokieltoaluetta, jota valvotaan tarkasti.

– Drooneilla lentäminen on tällöin rikosasia. Mikäli tällaisia havaintoja tekisimme, ilmoittaisimme niistä poliisille, vastaa Teollisuuden Voiman (TVO) viestintäpäällikkö Johanna Aho.

Poliisin droonitoimintaa koordinoivan ylikomisario Sami Hätösen mukaan Suomessa on varauduttu uhkaaviin droonilentoihin ja niihin on mahdollisuus puuttua. Kyvykkyyksiä ei kommentoida julkisuuteen.

Poliisi ei hänen mukaansa ole joutunut ottamaan yhtään droonia alas sen takia, että laitteesta olisi ollut vaaraa.

–Suomessa on mennyt vähän liiankin hyvin, sillä tällaiset herättävät tapaukset ovat puuttuneet. Siitä huolimatta olemme pystyneet varautumaan, Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta sanoo.

Ruotsissa useita droonihavaintoja

Ruotsi nosti viikonloppuna valmiuttaan Venäjän tuotua lisää maihinnousualuksia Itämerelle. Samoihin aikoihin ydinvoimaloiden lähistöllä tehtiin lennokkihavaintoja.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo tutkii Forsmarkin, Ringhalsin ja Oskarshamnin ydinvoimaloiden lähettyvillä viime perjantaina tehtyjä droonilentoja.

Drooneja ei näkynyt tapahtumapaikoilla enää poliisin saapuessa. Silminnäkijöiden mukaan droonit olivat isokokoisia ja pystyivät vastustamaan kovaa tuulta.

Poliisilla ei ole tällä hetkellä tietoa epäillyistä. Ei myöskään ole tietoa, onko drooneilla mitään tekemistä Itämeren liikehdinnän kanssa.

Kartta Ruotsin kolmesta ydinvoimalasta.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Lisäksi Expressenin mukaan viime lauantaina Tukholmassa lensi drooni Kuninkaanlinnan yli. Ydinvoimaloiden tavoin sekin on drooneille lentokieltoaluetta. Lehden tietojen mukaan drooni oli kaksi metriä leveä ja "sotilaallinen".

"Ydinvoimalat kestävät paljon isompiakin iskuja"

Drooneja lennättäneiden tarkoitusta voidaan tällä hetkellä vain arvailla.

Ylikomisario Hätönen Poliisiammattikorkeakoulusta katsoo, että tekijä on jo saanut aikaan epätietoisuutta ja uhan tuntua, mikä voi olla tarkoituskin.

Ydinvoimalat on rakennettu hänen mukaansa kestämään paljon isompiakin törmäyksiä kuin mitä harrastus- ja kaupalliseen käyttöön tarkoitetut droonit aiheuttaisivat.

– Täytyy pitää mielessä, että pienetkin laitteet pystyvät kantamaan mukanaan yllättävän isoja määriä esimerkiksi räjähdeaineita. Mitä niillä taas saadaan aikaan on riippuvainen kyseisestä aineesta ja taakasta mitä drooni on kantanut.

Lähitulevaisuudessa viranomaiset pystyvät seuraamaan droonien liikkeitä nykyistä paremmin.

Ensi vuoden alusta lähtien myynnissä olevien droonien tulee olla CE-merkittyjä, mikä varmistaa niiden täyttävän EU:n uudet direktiivit ja asetuksen. Vanhoja laitteita voi sen jälkeen käyttää vain rajoitetusti harvaan asutuilla alueilla kaukana ihmisistä ja asutuksesta.

Drooneihin on myös tulossa vaatimus etätunnistamisesta. Sen avulla viranomaiset näkevät missä ilma-alus sijaitsee, kuka sen omistaa ja missä lennättäjä on.

Supo on vaitonainen varautumisesta

Suomessa uhkaan valpastuttiin muutama vuosi sitten, kun Suomessa järjestettiin EU-puheenjohtajakauteen liittyneitä kokouksia. Ilmatilan käyttöä rajoitettiin tuolloin poliisitoiminnan turvaamiseksi, ja kieltoa rikkoneille kirjoitettiin lukuisia sakkoja.

– Meillähän on hyvä toimivaltuus siihen, että jos on tarpeen puuttua miehittämättömän ilma-aluksen kulkuun, se on mahdollista poliisilain perusteella tiettyjen kriteerien täyttyessä. Myöskin voimakeinojen käyttö on poliisilain mukaan sallittua, Hätönen kertoo.

Suojelupoliisi ei halua ottaa kantaa Ruotsin tapauksiin, koska niistä on käytettävissä tietoja toistaiseksi liian vähän.

Suomessa lentokiellon rikkomista tutkisi lähtökohtaisesti paikallispoliisi, jonka kanssa suojelupoliisi tekisi tarvittaessa yhteistyötä. Supon mukaan tutkintatoimenpiteet riippuisivat täysin tilanteesta.

Suposta ei haluta kommentoida, millaisia varautumissuunnitelmia tällaisen tilanteen varalle on, sillä suunnitelmat ovat operatiivisista syistä salassa pidettäviä.

Samasta syystä myöskään Fortum ja TVO eivät halua kommentoida, millä tavalla drooneihin on ydinvoimaloissa varauduttu.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20. tammikuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Venäjä toi Itämerelle maihinnousuun kykeneviä aluksia – asiantuntijat kertovat, mitä pullistelusta kannattaa panna merkille

Kirjeenvaihtajalta: Lapsiakin jo pelottaa, kun Ruotsi lähettää viestin Venäjälle ajattamalla panssarivaunuja Gotlannin hiekalla

Suomi ja Ruotsi ovat varautuneet Itämeren tilanteen kiristymiseen – UPI:n asiantuntija ei pidä Venäjän uhittelua vielä uhkaavana Pohjoismaille

Suosittelemme