Hyppää sisältöön

Tutkimus: Kansalaisten luottamus demokratiaan on ennätysalhaalla, mutta autoritääriset maat porskuttavat vahvasti

Amerikkalaisyhtiö tutki 28 maan kansalaisten suhtautumista hallituksensa toimintaan. Yksinvaltaisesti johdetut maat pärjäsivät demokratioita paremmin.

Joukko kiinalaisturisteja poseeraa olympiamaskottien edessä.
Kiinassa kansalaiset luottavat hallituksensa kykyyn hoitaa asioita. Turisteja poseeraamassa Pekingissä olympiamaskottien edessä. 17.1.2022. Kuva: EPA-EFE/Roman Pilipey
Pauli Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltalainen markkinointi- ja suhdetoimintayhtiö Edelman Trust Barometer on listannut 22 vuoden ajan kansalaisten suhtaumista hallituksiinsa, liike-elämään, mediaan ja kansalaisjärjestöihin.

Yhtiö haastatteli viime marraskuun aikana 36 000 ihmistä 28 maassa.

Laajan tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että koskaan ennen kansalaisten luottamus oman hallituksen kykyyn ei ole ollut demokraattisissa maissa näin alhaalla.

Suuret eurooppalaiset maat heikoilla

Suurin pudotus nähtiin Saksassa. Nyt enää 47 prosenttia saksalaisista uskoo omaan hallitukseensa, vielä viime vuonna luottamuksensa esivallalle antoi 59 prosenttia vastanneista.

Saksan tavoin 15 muussakin maassa kansalaisten enemmistö ei luottanut oman hallituksen toimintaan.

Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi Britannia, Italia, Hollanti ja Japani. Yhtään pohjoismaata ei ollut mukana tutkimuksessa.

– Kyse on todellisesta romahduksesta, yhtiön toimitusjohtaja Richard Edelman sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Kiinalaiset luottavat hallitukseensa

Tutkimuksesta kävi myös selvästi ilmi, että autoritäärisissä maissa luottamus hallituksen toimiin on kasvussa.

Tässä tapauksessa Venäjä on tosin poikkeus: itänaapurissa omaan hallintoon luottaa vain 37 prosenttia kansalaisista.

Kaikkein suurinta luottamus on Kiinassa, missä 91 prosenttia kansalaisista uskoo hallituksensa toimiin.

Edelman arvioi, että Aasian jättiläisen kansansuosio ei johdu pelkästään taloudellisista näkymistä vaan myös siitä, että Kiinan politiikka on ennalta-arvattavaa – erityisesti pandemia-aikana.

– Uskon, että kyse on siitä, mitä on sanottu ja mitä on tehty. Kiinassa koronatilanne on hoidettu paremmin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, toimitusjohtaja Richard Edelman sanoi Reutersille.

Myös Arabiemiraateissa ja Saudi-Arabiassa yli neljä viidestä luottaa hallitukseensa.

Yksikään demokraattisesti johdettu maa ei pääse lähellekään näitä lukemia.

_Lue myös: _Keltaliivit, brexit ja Trump ovat vasta alkua, väittävät huippututkijat – "Nykypoliitikot eivät saa meitä ulos umpikujasta"

Suosittelemme sinulle