Hyppää sisältöön

Suurelta yleisöltä piilossa olleet Tove Janssonin maalaukset tulevat taidenäyttelyyn ensimmäistä kertaa – yli viisi metriä leveitä teoksia on kaksi

Ensi kesänä avautuvassa Tove Jansson ja meri -näyttelyssä korostuu taiteilijan läheinen suhde mereen. Näyttelyn rungon muodostavat kymmenet Janssonin teokset taiteilijan perheen ja Moomin Characters -yhtiön kokoelmista.

Tove Jansson.
Taiteilija Tove Janssonin teokset ovat ensi kesänä esillä Haminassa. Kuva: Kalle Kultala
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Muumihahmojen luojan, kuvataiteilijan ja kirjailijan Tove Janssonin maalauksista ja piirroksista koostuva näyttely avautuu Haminan historiallisella raatihuoneella kesällä. Tove Jansson ja meri -näyttelyssä korostuu taiteilijan läheinen suhde mereen.

Taidenäyttelyn rungon muodostavat kymmenet Tove Janssonin teokset taiteilijan perheen ja Moomin Characters -yhtiön kokoelmista, Haminan kaupunki kertoo.

Näyttelyssä on nähtävillä kaksi Haminan kaupungin 300-vuotisjuhliinsa Tove Janssonilta tilaamaa, yli viisi metriä leveää teosta. Toinen tauluista kuvaa linnoituskaupungin historiaa sadoin yksityiskohdin ja toinen kertoo unenomaisesti samaa tarinaa meren pohjalla.

Nämä Janssonin vuonna 1952 valmistuneet maalaukset tulevat nyt ensi kertaa taidenäyttelyyn suuren yleisön nähtäville. Teokset ovat olleet esillä Haminan Seurahuoneella ja niitä on päässyt näkemään esimerkiksi kesällä 2020.

Kuvassa Tove Janssonin maalaus, jossa on naisia ja sotilaita meren äärellä.
Haminan kaupunki tilasi 300-vuotisjuhliinsa Seurahuoneen Marski-kabinettiin vuonna 1952 kaksi teosta. Linnoituskaupungin historiaa kuvaavassa teoksessa on paljon yksityiskohtia. Kuva: Jarno Koivula / Haminan kaupunki

Jansson viihtyi merellä

Merellä oli keskeinen rooli Tove Janssonin taiteessa. Pellingin saaristo Porvoon edustalla oli Janssonille tärkeä paikka läpi elämän. Ennen kuin Tove Jansson ja hänen elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilä saivat vuokrata Klovharun saaren ja rakentaa talon sinne, viettivät he kesät Janssonien suvun parissa Suur-Pellingin saarella.

Tove Janssonin taiteilijaura kesti yhteensä 70 vuotta. Hänelle myönnettiin lukuisia palkintoja, muun muassa Pro Finlandia -mitali sekä Suomen valtion kirjallisuuspalkinto.

Tove Jansson ja meri -näyttely on avoinna Haminan raatihuoneella 10.6.–13.8.2022 välisenä aikana. Näyttelyn ilmeen suunnittelijana toimii vuoden 2020 Suomen Kansallismuseon Muumi-näyttelyn arkkitehti Alexander Reichstein.

Tove Jansson ja meri -näyttely on jatkoa Haminan kaupungin kesänäyttelyiden sarjalle. Toimittaja Rauli Virtasen elämäntyönäyttely ja muotitaiteilija Jukka Rintalan Kesäpalatsi-näyttely keräsivät kumpikin Haminaan noin 12 000 kävijää.

Korjattu 19.1.2022 kello 09:17: Korjattu otsikkoa ja lisätty tieto, että teokset ovat olleet esillä Haminan Seurahuoneella. Teokset tulevat nyt ensimmäistä kertaa esille taidenäyttelyssä.

Lue lisää aiheesta:

Elävä arkisto: Tove ja meri

Kun Rauli Virtanen kulki pitkin Amerikkaa, hän oppi, että pelko pitää karistaa: "Parempi on luottaa ja tulla vaikka muutaman kerran jymäytetyksi"

Muotitaiteilija Jukka Rintalan näyttely vetää väkeä Haminassa – luomuksia on käynyt katsomassa jo 10 000 ihmistä

Suosittelemme