Hyppää sisältöön

Ylen aluevaalikannatusmittaus: Keskusta pomppasi SDP:n kannoille, perussuomalaiset vajosi ja kokoomus vahvisti kärkipaikkaansa

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että aluevaalit eivät näytä kiinnostavan perussuomalaisten kannattajia. Turjan mukaan keskusta saa aluevaaleissa takaisin perussuomalaisia kunta- ja eduskuntavaaleissa äänestäneitä.

Aluevaalien puoluekannatusmittaus 27.12.2021–18.1.2022.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä puolueiden aluevaalikannatusta mittaavassa tutkimuksessa suurimmat muutokset näkyvät keskustan ja perussuomalaisten kannatuksessa.

Taloustutkimus mittasi puolueiden aluevaalikannatusta ensimmäisen kerran marras-joulukuussa, ja silloin puolueiden kannatusluvuissa suurimmat muutokset perinteisiin eduskuntavaalimittauksiin verrattuna näkyivät keskustan nousuna ja vihreiden putoamisena.

Keskustan ja vihreiden aluevaaliasetelmiin vaikuttaa selkeästi se, että helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa.

Taloustutkimuksen joulu-tammikuussa tekemässä aluevaalikannatusmittauksessa näkyy edelleen vihreiden heikko tilanne, kun vihreille yleensä paljon ääniä tuovan pääkaupungin äänestäjät puuttuvat.

Keskusta kilpailee kakkospaikasta SDP:n kanssa

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että uudessa aluevaalikannatusmittauksessa suurin muutos on keskustan nousu ja perussuomalaisten pudotus.

– Kokoomus lähtee selkeältä paalupaikalta aluevaalien lopputaistoon. SDP on toisena kuten aikaisemminkin, mutta oikeastaan ainoa ja aika selkeäkin muutos tässä on se, että keskustan kannatus on noussut selkeästi ja perussuomalaisten laskenut, Turja kuvaa muutosta.

Aluevaalikyselyssä keskusta on kolmanneksi suosituin puolue ja taistelee toisesta paikasta tiukasti SDP:n kanssa.

Tutkimusjohtaja Turjan mukaan keskusta on onnistunut voittamaan takaisin kuntavaaleissa 2021 ja eduskuntavaaleisa 2019 perussuomalaisia äänestäneitä.

– Keskusta saa nyt kannattajia perussuomalaisia aikaisemmin äänestäneistä enemmän kuin keskusta perussuomalaisille menettää. Tämä on aika selkeä muutos verrattuna viimeiseen pariin vuoteen, jolloin keskusta on menettänyt äänestäjiä perussuomalaisille, Turja toteaa.

Perussuomalaisten kannattajat nihkeitä aluevaaleille

Perussuomalaisille aluevaalit näyttäisivät olevan välivaalit.

– Meidän tausta-aineistosta näkyy, että perussuomalaisten kannattajat ovat suurista puolueista kaikkein nihkeimmin lähdössä äänestämään ja se ehkä viittaa siihen, että aluevaalit eivät ole ne vaalit, missä perussuomalaiset on ehkä kaikkein vahvimmillaan tai omilla vahvuusalueillaan, Turja arvioi.

Aluevaalikannatusmittauksessa noin kaksi kolmasosaa vastaajista ilmoitti puoluekantansa.

– Jos mietitään näitä puoluekannatusarvioita, niin se on ihan normaalilla tasolla, mutta tässä toisaalta ei näy sitä ilmiötä, mikä yleensä vaalien lähestyessä on, kun kantansa ilmoittaneiden osuus nousee selvästi. Tässä mittauksessa sitä ei ole näkynyt ja sekin voisi vähän viitata siihen, että aluevaalit eivät ole ihmisiä ainakaan suunnattomasti innostaneet, tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo.

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntaina 23. tammikuuta. Ennakkoon aluevaaleissa äänesti yli miljoona suomalaista.

Voit keskustella tästä artikkelista 21.1.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Aluevaaleista saattaa tulla jännitysnäytelmä – Ylen kannatusmittaus toi kylmää kyytiä perussuomalaisille, eikä SDP:kään voi huokaista helpotuksesta

Ylen aluevaalikannatusmittaus: Kokoomus kirkkaasti kärjessä, vihreät jäämässä pienemmäksi kuin vasemmistoliitto

Vaalitutkija Sami Borg: Aluevaaleissa on mahdollista ylittää 50 prosentin äänestysaktiivisuus, ennakkoäänestysprosentti nousi 26,4:ään

Suosittelemme