Hyppää sisältöön

Mikkeli ei saanut valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Otavan Opiston tapauksessa – perinnässä valtionosuuksia yli 13 miljoonaa euroa

Kaupunki kertoo tiedotteessaan jatkavansa neuvotteluja Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa takaisinmaksun ehdoista ja aikataulusta.

Otavan Opiston sisäänkäynti.
Kuva: Niko Mannonen / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelin kaupunki ei saanut valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Otavan Opiston takaisinperintäasiassa.

Korkein hallinto-oikeus päätti tällä viikolla, ettei se myönnä Mikkelin kaupungille valituslupaa asiaan liittyen. Itä-Suomen hallinto-oikeuden syyskuussa 2021 tekemä takaisinperintäpäätös jää siis voimaan.

Alkuperäinen takaisinperittävä summa oli noin 15.6 miljoonaa euroa. Summaa on kohtuullistettu Opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksellä 2,4 miljoonaa euroa, joten maksettavan summan suuruus on 13,2 miljoonaa euroa.

Kohtuullistamisen lisäksi ministeriö pidättäytyy tiedotteen mukaan korkojen laskuttamisesta.

Kaupunki kertoo, että takaisinperintäpäätöksen vaikutus on huomioitu kaupungin vuoden 2019 tilinpäätöksessä. Tilinpäätöksessä perintäpäätös on kirjattu oikaisuksi aikaisempien tilikausien yli- ja alijäämiin.

– Asia on huomioitu kumulatiivisessa alijäämässä, joka on vuosien aikana kertynyt. Sikäli meidän taloudellinen tilanne ei heikkene, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen kertoo.

Halosen mukaan kaupunki aikoo jatkaa neuvotteluja takaisinmaksun ehdoista ja aikatauluista. Asia pyritään selvittämään vielä kevään aikana.

– Oikeusteitse asia on nyt käyty loppuun ja sieltä kautta muutoksia ei ole saatavissa. Nyt on kyse siitä, että Valtioinvaraministeriö voi niin katsoessaan kohtuullistaa summaa enemmän kuin Opetus- ja kulttuuriministeriö on tapauksessa tehnyt. Näin voi tehdä, mikäli sille löytyy perusteet.

– Meidän puolelta realismia voisi olla tavoitella puolta tuon summan kohtuullistamisesta. Eli noin 6-7 miljoonaa euroa.

Lue myös:

Mikkeli aikoo valittaa Otavan Opiston miljoonien eurojen valtionosuuden takaisinperinnästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen – uutta dokumentaatiota löytynyt

Mikkeli ei aio taipua Otavan Opistoon liittyvässä jupakassa – on mahdollista, että tulkintaero opetuksen järjestämisluvasta päätyy Korkeimman hallinto-oikeuden ratkottavaksi

Hallinto-oikeus hylkäsi Mikkelin kaupungin valituksen – ministeriö perii perusteettomasti maksettuja lukiokoulutuksen valtionosuuksia yli 13 miljoonaa euroa

Suosittelemme sinulle