Hyppää sisältöön

Helsinki on palkkaamassa 100 uutta työntekijää perhe- ja sosiaalipalveluihin – tulee todella tarpeeseen, sanoo lastensuojelujohtaja

Lastensuojelujohtaja Saila Nummikoski kertoo korona-ajan lisänneen perhesosiaalityön tarvetta merkittävästi. Helsingissä perhe- ja sosiaalipalveluihin ohjataan lisää rahaa kymmenen miljoonaa euroa.

Espoon Laaksolahden päiväkotissa, pehmolelunorsu makaa sohvalla.
Etenkin perhesosiaalityön tarve on kasvanut korona-aikana selvästi, kertoo Helsingin kaupungin lastensuojelujohtaja Saila Nummikoski. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsinki pyrkii paikkaamaan koronapandemian aiheuttamia kolhuja ja hoitovelkaa palkkaamalla uusia työntekijöitä muun muassa perhe- ja sosiaalipalveluihin.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan apulaispormestarin Daniel Sazonovin (kok.) mukaan perhe- ja sosiaalipalvelut ovat saamassa yhteensä noin sata uutta työntekijää.

– Korona on aiheuttanut isoja kolhuja meillä Helsingissä, Sazonov sanoo.

Helsingin kaupunginvaltuusto vahvisti keskiviikkoiltana budjetin yhteydessä sovitun 70 miljoonan euron koronapaketin. Perhe- ja sosiaalipalveluihin lisärahaa ohjataan noin kymmenen miljoonaa euroa.

– Rahaa käytetään suurelta osin juuri henkilöstön palkkaamiseen, Sazonov sanoo.

Eniten uusia työntekijöitä on luvassa lasten­suojelutyöhön, johon ollaan palkkaamassa 40 uutta työntekijää.

Helsingin lastensuojelujohtaja Saila Nummikoski sanoo, että lisäresurssit tulevat todella tarpeeseen. Hänen mukaansa lisärahoitus menee sekä varsinaiseen lastensuojelutyöhön että perhesosiaalityöhön.

– Tällä pyritään auttamaan perheitä erilaisissa vaikeissa elämäntilanteissa.

Lastensuojelujohtaja: Ongelmiin puututtava aikaisessa vaiheessa

Nummikoski kertoo, että korona-aikana etenkin perhesosiaalityön tarve on kasvanut selvästi. Hän pitää ensiarvoisen tärkeänä, että ongelmiin onnistuttaisiin puuttumaan varhaisessa vaiheessa.

– Näin kauaskantoisemmat vaikutukset voitaisiin välttää mahdollisimman hyvin.

Apulaispormestari Daniel Sazonovin mukaan uusia työntekijöitä tarvitaan myös esimerkiksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa sekä neuvoloissa. Näihin ollaan palkkaamassa yhteensa noin 60 uutta työntekijää.

Suun terveydenhuollon runsaasti kasvanutta hoitovelkaa puretaan yli 10 miljoonalla eurolla ja terveysasemien hoitovelkaa lähes 14 miljoonalla eurolla

Helsingin kaupungin budjetissaan varaama koronatukipaketti on kokonaisuudessaan 70 miljoonaa euroa. Siitä suurin osa eli 45 miljoonaa ohjataan sosiaali- ja terveystoimen käyttöön. Kasvatuksen ja koulutuksen osuus on 17 miljoonaa ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan kahdensan miljoonaa euroa.

SDP:n Heinäluoma: Katse suunnattava koronan jälkeiseen aikaan

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma muistutti ennen tukipaketin hyväksymistä ryhmänsä pitäneen tärkeänä, että rahoja kohdennettaessa katse suunnataan myös koronan jälkeiseen aikaan.

Rahojen tulevaa käyttöä avanneet apulaispormestarit vakuuttelivat, että katse on jo myös tulevaisuudessa. He kuitenkin myönsivät akuutin kriisinhoidon vievän tällä hetkellä väksinkin valitettavan paljon voimavaroja ja resursseja.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Rantanen katsoi, että palvelujen saatavuusongelmaa aiheuttaa osaltaan kaupungin hallitsematon kasvu. Rantanen muistutti, että kaupungin kasvusta iso osa tulee maahanmuutosta.

Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialasta vastaavan apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan tukirahojen mahdollistamat toimet pannaan käyntiin niin nopeasti kuin suinkin mahdollista.

– Pyrimme luomaan työtä alan toimijoille, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäen mukaan koronasta toipuminen vaatii myös rohkeaa uusien toimintamallien etsimistä ja kokeilua.

Vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen korosti Arhinmäen tavoin uusien toimintamallien kehittämistä koronan aiheuttamien vaikeuksien kukistamiseksi.

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nazima Razmyarin (sd) mukaan toimialan rahoitusta tullaan käyttämään monenlaisiin lapsia, oppilaita sekä opetus- ja kasvatushenkilöstöä tukeviin toimiin.

– Oppimisvajetta paikataan kaikin mahdollisin käytettävissä olevin keinoin, Razmyar sanoo.

Razmyarin mukaan työtä riittää varmasti vuosiksi eteenpäin.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Miten Helsinki aikoo käyttää rahansa? Lue tästä tärkeimmät nostot pormestarien budjettiesityksestä

Suosittelemme sinulle