Hyppää sisältöön

Korona siirtää jo toistamiseen penkkareita ja vanhojentansseja ympäri maata – opiskelijat pääsevät juhlimaan vasta keväämmällä

Ainakin Joensuussa, Jyväskylässä, Kanta-Hämeen alueella ja pääkaupunkiseudulla penkkarit ja vanhojentanssit ovat siirtymässä keväälle. Vantaalla penkkarit ajellaan normaalisti.

Penkkariajelu Helsingissä 13.2.2020
Penkkarit on tänä vuonna päätetty siirtää yo-kirjoitusten jälkeiseen aikaan. Kuvassa penkkarit Helsingissä vuonna 2020. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Reeta Cremin
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukiolaisten juhlallisuudet ovat siirtymässä eteenpäin jo toista vuotta peräkkäin.

Helsingin kaupunki on päättänyt koronatilanteen takia siirtää lukiolaisten penkkarit ja vanhojentanssit ylioppilaskirjoitusten jälkeiseen aikaan huhti-toukokuulle, kertoo Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Harri Korhonen.

Penkkareiden osalta sovitaan vielä lukioiden yhteinen päivä. Kaupungin toiveissa on, että yhteinen päivä saataisiin sovittua heti yo-kirjoitusten jälkeen.

Virallisena penkkaripäivänä, 10. helmikuuta, toteutetaan Helsingin kaupungin lukioissa lisäksi virtuaalipenkkarit, muun muassa abi-shown merkeissä.

Vantaa pitää penkkarit, vanhojen tansseja siirretään kaikkialla

Vanhojen tansseja siirretään kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa, mutta penkkareiden osalta Vantaa on tehnyt eriävän päätöksen ja järjestää ajelut normaalina ajankohtana.

Myös muualla Suomessa penkkareita on päätetty siirtää koronatilanteen takia edellisen vuoden tapaan. Esimerkiksi Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on suosittanut, ettei juhlallisuuksia järjestettäisi vielä alkuvuonna. Joensuussa kaupunki on jo päättänyt siirtää penkkarit ja vanhojentanssit eteenpäin.

Jyväskylässä penkkarit siirtyvät pidettäväksi 1. huhtikuuta. Vanhojen tanssit järjestetään Jyväskylän lukioissa perjantaina 20. toukokuuta, jos koronatilanne sen sallii.

Etelä-Savossa Mikkelin lukiossa vanhojen tanssit siirtyvät helmikuulta toukokuulle. Uusi päivä tansseille on 20.5. Savonlinnan lukioista kerrotaan, että vanhojen tansseista päätöksiä tai suunnitelmia ei ole tehty suuntaan tai toiseen

Vanhojentanssien osalta Helsingin lukiot tekevät Korhosen mukaan omat päätöksensä minä päivänä tanssit järjestetään.

Korhosen mukaan näin on päätetty, sillä moni lukio ei pysty järjestämään tansseja omissa tiloissaan. Lukioilla on sen takia vapaat kädet valita hyvä tanssiaispäivä huhti-toukokuulle.

Siirtopäätökset noudattavat THL:n, STM:n, OPH:n ja Helsingin kaupungin ohjeistuksia.

Päätökset on tehty varovaisuusperiaatteella ja niitä on valmisteltu yhdessä Yksityiskoulujen liiton ja pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa tammikuussa 2022.

Juhlat keväällä, jos omikron väistyy

Helsingin kaupungin lukiokoulutuksen päällikkö Korhonen sanoo, että riski tietysti aina on, että penkkarit ja tanssit siirtyisivät eteenpäin vielä myös huhti-toukokuultakin. Näin kävi vuosi sitten.

– Epidemiologiselta yksiköltä saamamme tieto on sen suuntainen, että omikronaalto laskisi myös nopeasti. Näin me ainakin toivomme. Jos näin käy, silloin meillä on mahdollisuus järjestää juhlat huhti-toukokuussa. Mutta on tietysti riski, että tautitilanne kehittyy huonoksi.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.1.2022 kello 23 saakka.

Suosittelemme