Hyppää sisältöön

Tietoa koronarajoitusten jatkosta vielä odotetaan, mutta teatterit peruvat jo helmikuun näytöksiään – Svenska Teatern aloittaa yt:t

Kansallisteatteri ja Svenska Teatern arvioivat alkuvuoden lipputulojen menetysten olevan miljoonaluokkaa.

Näyttelijä Timo Tuominen näytelmässä Tunnit, viikot, kuukaudet
Kansallisteatteri on joutunut siirtämään esimerkiksi Hamlet-näytelmän ensi-iltaa. Kuvassa näyttelijä Timo Tuominen näytelmässä Tunnit, viikot, kuukaudet, joka sai ensi-iltansa syksyllä. Kuva: Katri Naukkarinen
Ville Vedenpää

Epätietoisuus koronatilanteen kehittymisestä on ajanut teatterit vaikeaan tilanteeseen: pääkaupunkiseudulla useat isot teatterit ja kulttuurilaitokset ovat päättäneet perua näytökset koko helmikuulta, vaikka virallisia päätöksiä helmikuun yleisötilaisuuksista ei ole vielä tehty.

Syynä on se, että teatterit eivät voi odottaa h-hetkeen asti viranomaisten päätöksiä, vaan isojen produktioiden esittämisestä tai siirtämisestä halutaan päättää hyvissä ajoin.

Helmikuun näytökset on päätettyä perua ainakin Kansallisoopperassa ja -baletissa sekä Helsingin Kaupunginteatterissa. Keskiviikkona ohjelmiston peruuntumisesta helmikuussa ilmoitti Svenska Teatern.

– Svenska Teatern käy parhaillaan läpi nykyajan pahinta kriisiään. Koronapandemialla on ollut vaikutuksensa yleisöön. Juuri nyt kiinnostus teatterissa käyntiä kohtaan on heikentynyt. Samaan aikaan lyhyellä varoitusajalla tulevat yhteiskunnan sulkutoimet tekevät tulevaisuuden suunnittelun erittäin haastavaksi kaikille kulttuurilaitoksille,sanoo teatterinjohtaja Joachim Thibblin tiedotteessa.

Thibblinin mukaan teatteri menettää lipputuloja vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana miljoona euroa.

Svenska Teatern aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi siltä varalta, jos teatteri jouduttaisiin pitämään suljettuna myös maaliskuussa.

Helsingin Kaupunginteatteri aloitti koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut jo tammikuun alussa.

Vaalea mies puvussa ja silmälaseissa teatterirakennuksen edessä.
– Toivomme voivamme avata teatterin maaliskuussa normaaliin tapaan, ilman merkittäviä vaikutuksia ohjelmistoon, sanoo Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblin. Kuva: Cata Portin

Kansallisteatterin juhlavuosi käynnistyy epävarmassa tilanteessa

Kansallisteatteri ei ole vielä perunut helmikuun näytöksiä, sillä se odottaa aluehallintoviraston päätöstä yleisörajoituksista. Teatteri on toiminut näin koko pandemian ajan. Tällä hetkellä näytökset on peruttu tammikuun loppuun asti.

Päätökset yleisörajoituksista tehdään kahdeksi viikoksi kerrallaan, joten siksi on mahdollista, että Kansallisteatteri pystyisi vielä toteuttaman esityksiä helmikuun puolivälin jälkeen.

– Suuri toive olisi, että näytöksiä voitaisiin tehdä koronapassilla tai muulla vastaavalla tavalla, sillä tämä on teattereiden parasta aikaa. Mutta Svenska Teaternin tavoin myös meillä alkuvuoden lipputulojen menetykset ovat miljoonaluokkaa, sanoo pääjohtaja Mika Myllyaho.

Myllyahon mukaan Kansallisteatteri on valmiudessa käynnistämään esitykset nopeallakin aikataululla parissa päivässä. Ohjelmistossa ovat muun muassa Dosentit ja Pintaremonttia sekä Hamlet, jonka piti tulla ensi-iltaan tällä viikolla.

– Suurin pelko teatterialalla on, että käy kuin viime keväänä. Silloin odotettiin, että milloin teattereita saa avata, eikä avattu ollenkaan. Syksylläkin avattiin hitaasti. Täytyy toivoa, että päätöksiä tehtäisiin nyt nopeasti. Teatterit ovat kuitenkin matalan tartuntariskin tiloja.

Mika Myllyaho
Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toivoo, että päätöksiä koronarajoitusten purkamisesta tehtäisiin nopeammin kuin viime keväänä. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Kansallisteatteri täyttää tänä vuonna 150 vuotta, ja juhlavuoden avajaisia vietetään huomenna torstaina. Silloin kerrotaan juhlavuoden ohjelmistosta.

– 150 vuotta on huikea ikä, ja jos sitten käy niin, ettei vuotta voi juurikaan juhlia, niin se on kovin surullista.

Juhlavuosi pääsee kuitenkin käynnistymään tällä viikolla, kun Teatterimuseossa avautuu “Yleisö oli raivoissaan ihastuksesta!” – Suomen Kansallisteatteri 150 vuotta -juhlanäyttely.

Tanssin talo avataan koronan varjossa

Koronatilanteen ja rajoitustoimien jatkuminen vaikuttaa teattereiden toimintaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Esimerkiksi Tampereen Teatteri on perunut kaikki Piina-näytelmän esitykset tuotannollisista syistä.

Myös Rauman teatteri kertoi keskiviikkona peruvansa esityksensä helmikuun loppuun asti.

Helmikuun alkuun sijoittuu myös Helsingissä sijaitsevan Tanssin talon avajaiset. Suomen ensimmäisen tanssille omistettu tapahtuma- ja esitystila aloittaa keskellä epävarmaa tilannetta ja vielä keskiviikkona päivällä ei ollut päätöksiä, miten helmikuulle suunnitellut esitykset aiotaan toteuttaa. Tanssin talon avajaisgaala kuitenkin pidetään keskiviikkona 2.2. ja se esitetään Yle Teemalla ja Areenassa.

Juttua korjattu klo 17.14. Svenska Teatern aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi ei irtisanomiseksi. Kyseessä oli käännösvirhe teatterin tiedotteessa.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 20.1. klo 23:een asti.

Lue myös:

Helsingin Kaupunginteatteri aloittaa yt-neuvottelut tammikuun alussa

Kemin kaupunginteatterin taiteellista henkilökuntaa uhkaa irtisanominen – rahat eivät ole riittämässä esimerkiksi vakituisiin näyttelijöihin

Kulttuuriala joutui taas kiirastuleen, jonka kestosta kukaan ei tiedä – DJ Proteus: "Tapahtuma-alalta löytyy tuskaa, ahdistusta ja henkisiä helvettejä"

Vaasassa teatterit sulkevat ovensa tammikuun ajaksi

Kaupunginteatterit peruivat esityksensä koronapassin hyllyttämisen ajaksi

Pääsuunnittelija Tanssin talosta: "Tällainen on maailmallakin harvinainen" – katso video

Suosittelemme sinulle