Hyppää sisältöön

Liikunnanopettajien koulutuksen sukupuolikiintiöt ovat syrjintää, katsoo lautakunta – Jyväskylän yliopisto poistaa kiintiöt jo kevään valintakokeista

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta on todennut Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnassa käytettyjen sukupuolikiintiöiden olevan tasa-arvolain vastaisia.

Jalkapallo jalan alla.
Liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnoissa on ollut sukupuolikiintiö vuodesta 1963 lähtien. Kuvituskuva. Kuva: Kasper Heimolehto / Yle
STT,
Atte Pöytäkangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnassa käytetyt sukupuolikiintiöt olivat tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää, katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta.

Lautakunnan mukaan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan menettely opiskelijavalinnassa asetti opiskelupaikkaa hakevan henkilön epäedulliseen asemaan sukupuolen perusteella.

Valintakokeen toiseen vaiheeseen on valittu yhtä paljon mies- ja naishakijoita juridisen sukupuolen mukaan. Korkeammat opiskelupaikkaan oikeuttavat pisteet saanut hakija sivuutettiin kiintiön perusteella. Näin ollen hakijan sukupuoli vaikutti opiskelupaikan saamiseen.

Päätöksessä todettiin, että tasa-arvolain mukaan valinnan koulutukseen tulee perustua yksilöllisiin, ei sukupuoleen liittyviin seikkoihin.

Kiintiö on ollut voimassa vuodesta 1963. Sitä käytettiin, jotta opettajiksi päätyisi yhtä paljon miehiä ja naisia. Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara vei joulukuussa 2020 asian yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi.

Lautakunta on kieltänyt yliopistoa jatkamasta syrjivää menettelyä. Lautakunnan päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Valintakoe muuttuu, opetus ei

Jyväskylän yliopisto kertoo tämänpäiväisessä tiedotteessaan, että se poistaa sukupuolikiintiöt kevään valintakokeisiin mennessä. Jatkossa valintakokeen toiseen vaiheeseen kutsutaan hakijat paremmuusjärjestyksessä todistusvalinnan ja valintakoevalinnan perusteella.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan koulutuksesta vastaava varadekaani Taija Juutinen kertoo, että linjaus ja valintakokeiden muutokset eivät vaikuta opetukseen.

– Kyllä meillä nämä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat ovat jo opetussuunnitelmaan kirjattu ja huomioitu siellä. Toki niitä aina tarkastellaan uudestaan ja arvioidaan kriittisesti myös tämänkin päätöksen valossa.

Liikuntapedagogiikasta valmistuu liikunnan ja terveystiedon opettajaksi, joista Jyväskylän yliopisto kouluttaa Suomessa 95 prosenttia.

Suosittelemme