Hyppää sisältöön

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Maanantaina alkaa Suomen oloissa historiallinen oikeudenkäynti, kun kansanedustaja Päivi Räsäselle luetaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen kiistää solvanneensa homoseksuaaleja.

Kuvakombinaatio Päivi Räsäsestä ja raamatusta.
Kansanedustaja Päivi Räseselle luetaan syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Pekka Sipola / AOP, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa maanantaina hyvin kiinnostava oikeudenkäynti, kun syytettyjen penkille istuu entinen sisäministeri ja kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.).

Syyttäjä lukee Räsäselle syytteet kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Oikeudenkäynnissä on kyse sananvapaudesta ja siitä, kuinka sitä voidaan harjoittaa uskonnollisissa julkaisuissa ja mielipiteissä.

Tuomioistuin joutuu nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa ottamaan kantaa siihen, voiko Raamatun siteeraaminen olla rikos.

Tehtävä ei tule olemaan helppo, arvioi oikeusoppinut.

– Tavattoman kimurantti oikeudenkäynti on tulossa. Päätä raavitaan monessa pilttuussa, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

Twiitti, pamfletti ja radiohaastattelu

Räsäsen syytteiden taustalla ovat hänen kirjoittamansa perhepoliittinen kirjoitus, twiitti ja radiohaastattelu.

Kaikissa niissä puhutaan seksuaalisista vähemmistöistä.

– Tässä vaiheessa en voi tarkemmin kuvata syytteitä. Räsäsen lausumat täyttävät rikoksen tunnusmerkistön, ja niissä solvataan homoseksuaaleja, sanoo Ylelle aluesyyttäjä Maija Päivinen.

Räsänen kirjoitti vuonna 2004 pamfletin otsikolla "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen".

Teksti julkaistiin myöhemmin Suomen Luther -säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Raija Toiviainen / Valtakunnan syyttäjä / valtakunnan syyttäjänvirasto /  12.10.2017
Päivi Räsäsen syytteet nosti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Oikeudessa syytteitä ajaa kaksi syyttäjää. Kuva: Jouni Immonen / Yle

Räsäsen syytteet nosti vuosi sitten huhtikuussa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Tuolloin syyttäjät avasivat syytteiden sisältöä tiedotteessaan.

– Räsänen on väittänyt [pamfletissa], että homoseksuaalisuus on tieteellisesti todistettu psykoseksuaalisen kehityksen häiriö, syyttäjät totesivat tiedotteessa.

Räsästä syytetään myös vuonna 2019 julkaistusta Pride-kulkueeseen liittyvästä twiitistä. Siinä hän kyseli, miten "kirkon oppiperusta #Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi".

Twiittiin hän laittoi kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista, jotka ovat vuosien 1933–1938 käännöksestä.

 Raamatun Roomalaiskirjeen 1. luku
Räsänen liitti twiittiinsä kuvan vanhasta Raamatun käännöksessä, jossa ovat nämä Roomalaiskirjeen 1. luvun jakeet 24-27. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Kolmas syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tuli radiohaastattelusta, jossa Ruben Stiller haastatteli Päivi Räsästä Yle Puhe -radiokanavalla. Ohjelman teema oli "Mitä Jeesus ajattelisi homoista?".

Syyttäjä katsoo, että Räsänen solvasi homoja myös tässä ohjelmassa.

Näin kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteitä viime huhtikuussa eduskunnassa, kun valtakunnansyyttäjä oli nostanut syytteet.

Räsänen: En ole solvannut mitään ihmisryhmää

Päivi Räsänen kommentoi syytteitä Ylelle oikeudenkäyntiä edeltävällä viikolla.

Hän katsoo, ettei hän ole syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

– Katson, etten ole syyllistynyt näihin väitettyihin rikoksiin. En ole solvannut, panetellut, enkä uhannut mitään ihmisryhmää.

Räsänen sanoo korostaneensa sitä, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita.

– Pamfletissa ja muissakin lausumissani olen tuonut esiin, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita. Ketään ei voi pitää alempiarvoisena. Tämä ihmisarvo koskee yhtä lailla heteroseksuaaleja kuin homoseksuaaleja, Räsänen toteaa.

– Raamattu opettaa, mikä on Jumalan tahdon mukaista elämää, mikä on syntiä ja mikä ei ole syntiä. Nämä ovat teologisia kysymyksiä, joita mielestäni ei pitäisi ratkoa käräjillä, vaan jättää uskonnonvapauden piiriin vapaassa yhteiskunnassa.

Syytteisiin maanantaina vastaava Räsänen seisoo edelleen sanojensa takana.

– Olen huolellisesti käynyt nämä kirjoitukset ja lausumat läpi, jotka ovat tarkastelun kohteena. Ja kyllä edelleen seison näiden takana.

– Tässä tilanteessa tehtäväni on puolustaa sanan- ja uskonnonvapautta. Puolustaa sitä, että edelleenkin saa tunnustaa Raamattuun perustuvaa ajattelua, kristillistä opetusta ihmisestä.

Kimmo Nuotio
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio katsoo, että Räsäsen sananvapausoikeudenkäynti on merkittävä. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

Miksi oikeudenkäynti on tärkeä?

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio pitää Räsäsen sananvapausoikeudenkäyntiä hyvin kiinnostavana ja poikkeuksellisena monellakin tavalla.

– Luulen, että tällaisista homovastaisista [kannanotoista] on ylimalkaan aika harvoin tehty juttuja [nostettu syytteitä].

– Jos puhutaan Luther-säätiölle tehdystä kirjoituksesta, niin päätarkoitus on ollut selvittää opillista näkemystä siitä, minkälainen perheen pitäisi olla. Siinä on sitten siteerattu vanhoja Raamatun lauseita, jotka ovat olleet aika homovastaisia, ja on esitetty tästä muutenkin tietynlaisia tulkintoja.

Nuotio seuraa oikeudenkäyntiä hyvin kiinnostuneena.

– Tässä on sananvapauskysymys. Siihen liittyy myös uskonnonvapaus ja ehkä vielä poliittisia kysymyksiä perheen sääntelystä. Kyllä tässä vaikeusastetta varmasti riittää.

Helsingin käräjäoikeudessa puhutaan siis ensi maanantaina niin sananvapaudesta, uskonasioistakin kuin seksuaalisista vähemmistöistäkin.

Helsingin käräjäoikeus
Sanan- ja Uskonnonvapus ry on järjestämässä mielenosoitusta oikeustalon pihalle Räsäsen käräjien aikana. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tukijoukot tulossa oikeustalolle - Räsänen toppuuttelee

Räsäsellä on ollut suuria tukijoukkoja rikosprosessinsa aikana niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Myös oikeustalolle odotetaan saapuvan hänen tukijoitaan. Oikeustalon pihalle on tulossa Sanan ja Uskonnonvapaus -yhdistyksen järjestämä mielenosoitus.

– Minulle on tullut kymmeniä yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluaisivat tulla seuraamaan oikeudenkäyntiä paikan päälle, Räsänen sanoo.

Hän ei toivo suurta yleisöryntäystä oikeustalolle, koska koronatilanne on niin huono.

– Tiedän, että oikeustalon ulkopuolelle järjestetään mielenosoitus. Sinne mahtuu turvavälien ja maskien avulla ihan turvallisesti, jos haluaa tulla tukemaan ilmaisemaan näkemystään.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee Päivi Räsäsen syytteitä viikonlopun jälkeen maanantaina. Yle seuraa maanantaina oikeudenkäytiä verkossa, radiossa ja televisiossa.

Lisää aiheesta:

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Tutkijat kummeksuvat: Päivi Räsänen yrittää käydä oikeutta mediassa mielenosoitusten saattelemana ennen käräjiä

Noin tuhat henkeä osoitti tukensa Päivi Räsäselle – järjestäjät: Kaikki tunnustuksellinen kristillinen toiminta on vaarassa

Päivi Räsänen: Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan puheista, joita ei tv-ohjelmassa sanottu – "Tutkintapyynnössä esitetään muistinvaraisia sitaatteja"

Poliisi haluaa lopettaa Päivi Räsäsen tv-esiintymisestä aloitetun tutkinnan – Räsänen: "Oletan, että ohjelma on nyt katsottu"

Suosittelemme