Hyppää sisältöön

Asiantuntija Bidenin yllättävästä Ukraina-kommentista: Antoi käytännössä Venäjälle luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen

Risto E. J. Penttilän mukaan näyttää siltä, että Yhdysvaltojen tavoitteena ei ole enää estää sotaa, vaan estää suursodan syttyminen.

Asiantuntija Bidenin Ukraina-kommentista: Antoi Venäjälle luvan pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asiantuntijan mukaan Venäjä voi tulkita Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Ukraina-kommenttia vihreän valon antamisena sotilaallisiin toimiin Ukrainassa.

Bideniltä kysyttiin torstain vastaisena yönä Suomen aikaan pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että miten yhtenäisiä länsimaat ovat Venäjän vastaisista toimista. Biden vastasi yllättäen, että pienempi tunkeutuminen Ukrainaan voisi johtaa kiistelyyn siitä, mitä tehdä.

– Jos ajatellaan, miten Venäjä puhetta arvioi, niin siinähän tuli käytännössä lupa pienimuotoiseen sotilaalliseen toimeen Ukrainassa, arvioi konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä torstaina Ylen aamussa.

Penttilä tulkitsi Bidenin tarkoittaneen, että jos Venäjän sotilaalliset aggressiot ovat pieniä, myös vastatoimet ovat pieniä.

Penttilän mukaan Venäjä saattaa tulkita Bidenin puheita käytännössä siten, että maa voi edetä sotilaallisesti rajan yli itäiseen Ukrainaan 10–20 kilometriä, mutta ei mene kaupunkeihin.

Penttilän mielestä nyt vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltain tavoitteena ei ole enää niinkään estää sotaa, vaan estää suursodan syttyminen.

– Näyttää siltä, että Washingtonin ja Valkoisen talon viesti on se, että tässä tullaan ilmeisesti näkemään sotilaallista voimankäyttöä ja yritetään pitää se mahdollisimman pienenä, Penttilä sanoi.

Valkoinen talo tarkensi myöhemmin Bidenin sanomisia. Lehdistösihteeri Jen Psaki täsmensi, että jos yhtään Venäjän joukkoja ylittää Ukrainan rajan, Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten vastaus tulee olemaan "nopea, ankara ja yksimielinen".

Lue myös:

Presidentti Biden juhlapuheessaan: "Viimeinen asia, mitä Venäjä haluaa on, että Suomi muuttaa statustaan" – Arvelee Putinin yrittävän tunkeutua Ukrainaan

Suosittelemme