Hyppää sisältöön

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo kolmannen poliisin asiattoman viestittelyn vuoksi – viestit paljastuivat äärioikeistotutkinnassa

Helsingin poliisilaitos on irtisanonut ylikonstaapelin rasistisen viestittelyn vuoksi. Viime vuonna laitos irtisanoi kaksi poliisia samasta syystä. WhatsApp-viestit löytyivät äärioikeistotutkinnassa.

Kaksi poliisia työvaatteissa.
Helsingin poliisilaitoksen johto haluaa osoittaa irtisanomisilla, minkälaista toimintaa poliiseilta ei hyväksytä. Poliisit osallistuivat Vihti-Karkkila suojeluskunnan WhatsApp-keskusteluihin. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Turvallisuusalaan linkittyvän äärioikeistoverkoston tutkinnassa paljastunut asiaton viestittely on johtanut jälleen poliisin irtisanomiseen Helsingin poliisilaitoksella. Lisäksi vartija on saanut varoituksen.

Helsingin poliisilaitos irtisanoi jo viime vuonna kaksi poliisia, joita se piti soveltumattomina tehtäviinsä muun muassa asiattomien viestien vuoksi.

Viestittely ja epäillyt äärioikeistokytkennät ovat vieneet viran yhteensä jo neljältä poliisilta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos irtisanoi viime vuonna poliisin, jolla oli myös kytkös Ukrainan sodan äärioikeistotoimijoihin.

Poliisien WhatsApp-viestittely paljastui kun Keskusrikospoliisi ja Syyttäjälaitos tutkivat kokonaisuutta, jossa keskiössä oli turvallisuusalalla työskentelevistä henkilöistä koostunut, äärioikeistolaiseen ideologiaan myötämielisesti suhtautunut ryhmä.

Ryhmä kutsui itseään Vihti-Karkkila suojeluskunnaksi ja tällä nimellä myös käytiin WhatsApp-sovelluksessa keskusteluja. Niihin osallistumista poliisilaitoksilla ei voitu hyväksyä.

Irtisanottu poliisi: viestit "niin sanottua mustaa huumoria"

Kolmas Helsingin poliisilaitokselta potkut saanut poliisi on Hälytys- ja valvontayksikössä työskennellyt ylikonstaapeli. Häntä ei esiselvityksen jälkeen epäilty rikoksista.

Irtisanottu kävi jo aiemmin irtisanotun ylikonstaapelin kanssa vuosien ajan WhatsApp-keskusteluja, joiden sisältö ei laitoksen mukaan ole poliisin arvojen mukaista.

Poliisilaitos on salannut irtisanomispäätöksestä miehen lähettämät viestit. Mies kertoi häpeävänsä viestejä eivätkä ne hänen mielestään kuvaa millään tavoin hänen todellisia näkemyksiään tai asenteitaan.

Irtisanotun mukaan hänellä ei ole ollut koskaan ongelmia kohdella ulkomaalaistaustaisia tai vähemmistöön kuuluvia henkilöitä yhtä arvokkaasti ja kunnioittavasti kuin suomalaisia.

Viestien sisältö oli miehen mukaan "niin sanottua mustaa huumoria ja ajoittain melko mautontakin".

Poliisilaitos: "suhtautuminen vähemmistöryhmiin saattaa olla suorastaan vihamielistä"

Miehen kolmen vuoden aikana käymien keskustelujen perusteella poliisilaitos katsoo, että viestit ilmentävät piittaamatonta suhtautumista perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin, joiden varjeleminen on yksi poliisin tärkeimpiä tehtäviä.

Laitos arvioi, että viestien perusteella irtisanotun "suhtautuminen erilaisiin vähemmistöryhmiin saattaa olla suorastaan vihamielistä"

– Perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa ei ole kuitenkaan kyse pelkästään virkatehtäviin liittyvästä käyttäytymisvaatimuksesta. Sitä ei pidä sulkea työpäivän jälkeen virkapuvun kanssa kaappiin tai jättää työpöydälle odottamaan seuraavaa työvuoroa, todetaan irtisanomispäätöksessä.

– Perus- ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen on pikemminkin elämänohje tai arvo, jota poliisimies haluaa kantaa aina mukanaan ja noudattaa niin virkatehtävissä kuin yksityiselämässäkin, linjataan päätöksessä.

Poliisilaitos pitää miestä aiemmin irtisanottujen poliisien tavoin soveltumattomana tehtäväänsä.

Viime vuonna Helsingin poliisilaitokselta irtisanottuja poliiseja epäiltiin myös törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta., mutta epäilyille ei löytynyt perusteita eikä syytteitä nostettu. Toista heistä epäillään yhä ainakin virkasalaisuuden rikkomisesta.

Leike syyttäjän päätöksestä jossa on poliisien välistä tekstiviestikeskustelua. Viesteissä haaveillaan väkivallasta.
Viime vuonna irtisanottujen poliisien viestejä tuli julki kun syyttäjätutkinnanjohtaja päätti lopettaa esitutkinnan törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kuva: Lähde: Länsi-Suomen syyttäjäalue, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Vartija "peukutti" polttopullovideota

Erityistoimintayksikön vartijalle poliisilaitos antoi varoituksen. Häntäkään ei esiselvityksen jälkeen epäilty rikoksista, mutta hän oli ollut mukana keskusteluryhmässä ja lähetti muutamia viestejä huhti-toukokuussa 2020.

Poliisilaitoksen mukaan vartija käyttäytyi virkamiehelle sopimattomalla tavalla.

Keskusteluryhmässä muun muassa esitetettiin video polttopullon kokeilemisesta ja vartija myönsi "peukuttaneensa” sitä. Vartijan mukaan polttopulloja oli tarkoitus käyttää siivouksen yhteydessä roskia poltettaessa.

Poliisilaitoksen mukaan polttopullojen valmistamisen suunnittelu ja kaavailut salattuun viestintään siirtymisestä synnyttävät epäilyn mahdollisesta lainvastaisesta toiminnasta.

Poliisilaitos katsoi vartijan menettelyn olleen omiaan heikentämään luottamusta häneen.

Rasismin ja uusnatsismin ihailua ei hyväksytä

Apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen sanoo, että päätökset poliisin irtisanomisesta ja vartijalle annetusta varoituksesta ovat Helsingin poliisilaitoksella viimeisiä virkamiesoikeudellisia toimia, jotka liittyvät tutkintakokonaisuudessa paljastuneisiin kytköksiin äärioikeistoideologiaan.

Kopperoinen korostaa, että poliisilla ei voi olla sympatiaa eikä ihailua rasismia eikä uusnatsismia kohtaan. Poliiseilla on muita virkamiehiä korostetumpi käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle.

– Meidän täytyy osoittaa teoilla, minkälaista toimintaa emme hyväksy, sanoo poliisikomentaja Lasse Aapio poliisilaitoksen tiedotteessa.

Äärioikeistoverkostotutkinnassa nousi esille lisäksi yhteen Helsingin poliisilaitoksen poliisiin ja yhteen vartijaan kohdistuvia epäilyjä virkasalaisuuden rikkomisesta.

Heidän toiminnassaan tai viesteissään ei tutkinnan perusteella ole nähtävissä äärioikeistolaista ideologiaa. Heidän osaltaan poliisilaitos odottaa syyttäjän ja mahdollisesti myös tuomioistuimen ratkaisuja.

Lue myös aiemmat jutut:

Turvallisuusalaan linkittyvän äärioikeistoverkoston esitutkinta valmistui – poliisien rikosepäilyjä syyteharkintaan, kolme on jo saanut potkut

Jo kolmas poliisi sai potkut epäillyistä äärioikeistoyhteyksistä – miehellä kytköksiä myös Ukrainaan

Äärioikeistoryhmän poliisit viestittelivät keskenään tappamisesta ja virkatietojen hyväksikäytöstä: ”Niin paljon vakoilen kuin pystyn”

Äärioikeistojohtaja jakoi ministerin kotiosoitteen ja sai neuvoja poliisilta: "Keskittäkää voimat, ei pienellä porukalla matuja haastamaan"

Suosittelemme