Hyppää sisältöön

KRP aloittanee murhatutkinnan 18 vuotta sitten kadonneen Pekka Tuukkasen tapauksessa – poltetun auton uskotaan ratkaisevan mysteerin

Poliisi uskoo, että valtatie 13:n varrella poltettu auto liittyy heinäkuussa 2004 kadonneen perholaisen Pekka Tuukkasen tapaukseen. Uudet vihjeet saattavat ratkaista epäillyn henkirikoksen.

Pekka Tuukkanen ja palava auto.
41-vuotias Pekka Tuukkanen on ollut kateissa kohta 18 vuotta. Nyt poliisi uskoo, että valtatie 13:n varrella poltettu auto liittyy hänen kohtaloonsa. Kuva: Poliisi, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähes 18 vuotta sitten, 25. heinäkuuta 2004, Pekka Tuukkanen istui iltaa tutussa porukassa Keski-Suomen Kinnulassa, Hiilingin kylässä sijaitsevassa talossa. Keski-Pohjanmaan Perhossa asuvalle Tuukkaselle oli varattu kyläpaikasta yösija. Seurue nautti alkoholia, mutta 41-vuotias Tuukkanen joi maltillisesti. Hän ei ollut eritysen humaltunut.

Kesken illanvieton Tuukkanen muutti mielensä illan suunnitelmista. Hän halusi lähteä kotiin. Muu porukka vastusteli, mutta Tuukkanen piti päänsä. Ratkaisu oli omituinen. Mies ei tilannut taksia, vaan lähti paikalta jalkaisin. Taitettavaa matkaa kotiin Perhoon olisi yli 40 kilometriä.

Heti talolta poistuttuaan Tuukkanen kääntyi väärään suuntaan, kohti Kivijärveä. Jonkin aikaa harhailtuaan hän poikkesi lähitaloon kysymään oikeaa tietä. Hän sai reittiohjeet, muttei kyytiä, joten matka jatkui jalkaisin.

Tuukkasesta tehtiin havaintoja Kinnulan keskustassa. Sieltä hän löysi tiensä Perhoon johtavalle maantielle. Pitkä korpitaival on suurelta osin soratietä. Poliisin mukaan Tuukkanen liftasi ohiajaviin autoihin, mutta kukaan ei tarjonnut kyytiä.

Viimeisen havainnon Pekka Tuukkasesta teki perholainen kuorma-autoilija, joka tunnisti Perhon suuntaan kävelevän Tuukkasen. Yö oli taittunut jo aamuksi, kello oli 5.30. Yhdeksän tunnin aikana Tuukkanen oli edennyt kymmenisen kilometriä. Hän oli päässyt Perhon ja Kinnulan rajalle.

Kinnulasta Perhoon kello 7.30 lähtenyt linja-autonkuljettaja ei enää kävelijää havaitse.

Pekka Tuukkanen oli kadonnut.

Pekka Tuukkanen (päiväämätön kuva).
Pekka Tuukkanen oli yksineläjä, joka viihtyi omissa oloissaan. Vuonna 2008 hänen löytämisekseen tehtiin suuretsintä katoamisalueen maastossa Perhon ja Kinnulan välillä, mutta se ei johtanut tulokseen. Kuva: Poliisi

Poltettu mysteeriauto poliisin vahvin tutkintalinja

Poliisi epäilee, että kohta 18 vuotta kateissa ollut Pekka Tuukkanen joutui henkirikoksen uhriksi. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että Tuukkanen nousi auton kyytiin ja joutui surmatuksi.

Tällä hetkellä vahvin tutkintalinja liittyy poltettuun ajoneuvoon, josta keskusrikospoliisi pyysi viime joulukuussa yleisövihjeitä.

Tuukkasen katoamista seuraavana päivänä 27. heinäkuuta 2004 noin kello 23.40 valtatie 13:n varrella Perhon Kellokoskella levähdyspaikalla paloi Mazda 626 -merkkinen henkilöauto.

Pimeä ja heikkolaatuinen kuva palavasta autosta.
Pelastuslaitos kuvasi valtatie 13:n levähdypaikalla tuleen sytytetyn auton 27.7.2004. Poliisi uskoo, että auto poltettiin todisteiden hävittämiseksi. Kuva: Poliisi

Tutkimusten mukaan auto oli sytytetty tahallaan. Ajoneuvosta oli ennen polttamista poistettu rekisterikilvet. Nyt poliisi uskoo sen liittyvän Pekka Tuukkasen katoamiseen.

– Kyllähän auton polttaminen on aina vähän omituista. Siihen voi olla syynä, että halutaan peitellä dna- ja sormenjälkiä, arvioi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Paavo Tuominen keskusrikospoliisista.

Poliisi kaipaa tietoja auton omistajasta, autopalosta tai palaneen auton läheltä ehkä kyytiin otetuista henkilöistä.

Joulukuun jälkeen poliisi on saanut autosta vihjeen, jota se parhaillaan selvittää.

– Meille on ilmoitettu, että lähiseudulla eräällä metsätiellä on samoihin aikoihin nähty pysäköitynä kilvetön auto. Paikkakuntalaiset kulkijat olivat kiinnittäneet siihen huomiota. On mahdollista, että kyse on samasta autosta, joka myöhemmin poltettiin, Tuominen sanoo.

Poliisi yrittää seuraavaksi saada poltetun Mazdan yksilöityä. Sitä kautta voisi olla mahdollista päästä katoamisen alkulähteille. Työtä on paljon.

– Hankimme vakuutusyhtiöiden rekistereistä tietoja tuhoutuneista autoista. Selvitämme, sopisiko jokin niistä tähän tapaukseen. Tutkittavana on satoja autoja.

Tutkijoiden mielessä kummittelee yhä myös toinen auto. Sekin oli poltettu.

Hondan polttajia vastaan ei näyttöä

Pari viikkoa Pekka Tuukkasen katoamisen jälkeen Perhosta, Penningintieltä löydettiin palanut Honda Accord EX 2.0, vuosimallia -87. Poliisi kiinnostui autosta jo esitutkinnan alkuvaiheessa, koska se sopi ajallisesti Tuukkasen katoamiseen.

Honda oli varastettu Alavetelistä ennen Tuukkasen katoamista.

Pitkäkestoinen tutkinta tuotti tulosta. Maaliskuussa 2011 poliisi otti kiinni kaksi miestä. Tutkinnassa varmistui, että he olivat olleet polttamassa autoa. Poliisi epäili, että auto poltettiin henkirikoksen todisteiden hävittämiseksi.

Miehet vangittiin Pekka Tuukkasen taposta epäiltyinä. Näyttö ei kuitenkaan riittänyt syytteiden nostamiseen.

Tuomisen mukaan kyseinen tutkintalinja on yhä vireillä, mutta se ei ole enää ensisijaisena.

– Siitä ei ole löydetty sellaista, että olisi voitu nostaa syytteitä tai todeta, että Tuukkanen on ollut siinä autossa. Aika tarkkaan on selvitetty, keitä siinä Honda-seurueessa oli, Tuominen lausuu.

Kartta alueelta Perhosta ja Kinnulasta jossa on havaintoja Pekka Tuukkasesta.
Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Poliisi aloittanee murhatutkinnan

Kadonneen Pekka Tuukkasen löytämiseksi on tehty vuosien varrella mittavia etsintätoimia, mutta vainajaa ei ole löydetty.

Tutkinnanjohtaja Paavo Tuominen keskusrikospoliisista kertoo, että Hiilingin illanviettoporukan kesken oli tullut jotain sanomista, mutta mistään isosta riidasta ei ollut kyse.

– Sellaista normaalia, ei mitään vakavaa. Ilmeisesti hänellä [Tuukkasella] oli ollut tapana tällainen kävelemään lähteminen. Ei se ollut mitenkään poikkeuksellista.

Tällä hetkellä ketään ei ole kiinniotettuna. Epäiltyjä sen sijaan on. Tuominen ei voi kuitenkaan avata yksityiskohtia tarkemmin, koska tutkinta on kesken.

– Ainahan tällaisessa jutussa profiloidaan, kuka voisi olla epäilty, hän muotoilee.

Tällä hetkellä tutkintanimikkeenä on tappo. Tuomisen mukaan juttu muuttuu lähiaikoina todennäköisesti murhatutkinnaksi.

– Käytäntö on ollut, että 20 vuoden jälkeen tapaus muutetaan murhatutkinnaksi, jos vainaja on kateissa. Ei voida tietää varmuudella, mitä on tapahtunut. Kyllä tämäkin varmaan murhatutkinnaksi muutetaan.

Murhalla tarkoitetaan henkirikosta, joka on tehty vakaasti harkiten tai erityisen raa´alla tai julmalla tavalla. Tappo vanhenee 20 vuodessa, murha ei koskaan. Näin ollen tutkintanimikkeen vaihtaminen antaa tutkinnalle rajattomasti lisäaikaa.

Poliisi uskoo läpimurtoon.

– Kyllä tässä viimeisten tiedotteiden jälkeen on tullut sellaisia tietoja, jotka saattavat auttaa asian selvittämistä.

Poliisi pyytää vihjeitä tapauksesta numeroihin 0295 447 234 tai 050 337 8829 tai rikosvihje.krp@poliisi.fi.

Aiheesta lisää:

Poliisi tutkii edelleen vuonna 2004 tapahtunutta miehen katoamista Perhossa – nyt kaivataan tietoa palaneesta henkilöautosta

Poliisi toivoo yhä vihjeitä Tuukkasesta

Kadonneet: Maan korvessa – tapaus Pekka Tuukkanen

Suosittelemme