Hyppää sisältöön

Tuleeko Savonlinnasta aluevaalien isoin jytky? Tutkija: Sairaala-ilmiö voi muuttaa suomalaisten politiikan tekotapaa

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää mahdollisena, että aluevaalit muuttavat äänestäjien tapaa valita ehdokkaansa.

Markku Jokisipilä
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi, että savonlinnalaisten äänestysaktiivisuuden taustalla saattaa olla huoli oman sairaalan tulevaisuudesta. Kuva: Paula Collin / Yle
Petri Vironen,
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa saatetaan nähdä monia yllätyksiä.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää mahdollisena, että aluevaalit voivat muuttaa äänestäjien tapaa valita ehdokkaansa.

– Uudet aluevaltuustot keskittyvät nimenomaan sote-kysymyksiin ja pelastustoimen palveluihin. Saattaa olla, että äänestäjien harkinnassa ja valinnassa puoluekantaa olennaisemmaksi voi muodostua ehdokkaan kotikunta tai ammatillinen pätevyys sote-kysymyksissä.

Ehdokkaan puoluepoliittinen kanta tuskin muuttuu Jokisipilästä kuitenkaan merkityksettömäksi.

Savonlinna saattaa saada asukaslukuaan suuremman osuuden paikoista

Kysymys kahden päivystävän sairaalan jatkossa voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen Etelä-Savossa. Maakunnassa on tällä hetkellä sairaalat sekä Mikkelissä että vahvassa aluekeskuksessa Savonlinnassa. Maakunnassa on väännetty pitkään siitä, voiko alueella toimia kaksi päivystävää sairaalaa.

Yksi viikonvaihteen aluevaalien suurimmista yllätyksistä voi tulla Savonlinnasta. Jos Savonlinnassa äänestetään myös sunnuntaina ennakkoäänestyksen tahtiin, voi kaupunki saada reilusti asukaslukuaan suuremman osuuden Etelä-Savon aluevaltuuston paikoista.

Savonlinnassa äänestysprosentti nousi jo ennakkoäänestyksissä 34:ään, kun esimerkiksi Mikkelissä prosentti jäi 28:aan.

Myös se, että Savonlinnasta on selvästi Mikkeliä vähemmän ehdokkaita, voi äänten keskittymisen kautta voimistaa ilmiötä.

– Kyllä se on mahdollista, mikäli ero kaupunkien äänestysaktiivisuudessa jää huomattavan suureksi. Silloin kun ehdokkaita on Savonlinnassa vähemmän, niin väistämättä nämä henkilökohtaiset äänimäärät kasvavat aika lailla suureksi siellä.

Samalla Jokisipilä muistuttaa, että ennen varsinaista vaalipäivää kaikki voi lähinnä spekuloida asialla.

Huoli palvelujen saatavuudesta saanut äänestäjät liikkeelle

Jokisipilä arvioi, että Savonlinnan äänestysaktiivisuuden taustalla saattaa olla huoli oman alueen palvelujen tulevaisuudesta. Savonlinnan seudulla on nähty jopa halua siirtyä toiselle hyvinvointialueelle ja Kuopion yliopistollisen keskussairaalan yhteyteen.

– Tämä keskustelu on ilmiselvästi pitänyt asian ihmisten tietoisuudessa tämän asian ja luonut hivenen uhkakuvia palveluverkon kattavuuteen tulevalla Etelä-Savon hyvinvointialueella.

– Se on ilmiselvästi saanut monet savonlinnalaiset käyttämään äänioikeuttaan, jotta pystyisivät tähän vaikuttamaan palvelujen säilymiseen kaupunkialueella myös jatkossa.

Voit keskustella aiheesta 22.1.2021 klo 23 saakka.

Lue myös:

Ylen kysely: Aluevaaleissa äänestetään mieluummin oman kunnan ehdokasta kuin puoluetta – tutkijan mukaan se voi olla ongelma

Jatkuuko Mikkelin ja Savonlinnan riitely soteuudistuksen jälkeenkin? "En usko henkiseen kasvuun tässä asiassa", sanoo Länsi-Savon päätoimittaja

Hyödytöntä, kommentoi Savonlinna Mikkelin kädenojennusta – sote-riita jatkuu Etelä-Savossa

Suosittelemme