Hyppää sisältöön

Torstai 20.1.2022 (radio)

Koronaepidemiassa on pientä tasaantumista. Kouluille hankitaan 6 miljoonaa koronatestiä. Venäjä järjestää suuret sotaharjoitukset useilla merialueille. Talvi on ollut hyvä suomalaisille kenkätehtaille. Sääennuste.

Voit lukea uutiset samanaikaisesti alta

Koronatilanne

Pasi Pohjola,  Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja Otto Helve tiedotustilaisuudessa.
Koronatilanteesta kerrottiin torstaina Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Koronaepidemiassa on havaittu pientä tasaantumista. Sosiaali- ja terveysministeriö sanoo, että koronatoimet ja koronarajoitukset ovat ehkä hidastuttaneet tartuntojen kasvua.

Koronatartuntoja tapahtuu kuitenkin nyt paljon. Torstaina raportoitiin 8 400 uutta koronatartuntaa. Koronatartuntoja on todellisuudessa enemmän, koska kaikkia ihmisiä ei voida testata.

Hallitus sanoo, että koronarajoituksia voidaan ehkä vähentää helmikuun puolivälin jälkeen, jos koronatilanne helpottaa silloin.

Kouluille koronatestejä

Korona kotitestausta.
Lapsi tekee kotitestiä. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Huoltovarmuuskeskus hankkii koululaisille noin 6 miljoonaa koronaviruksen kotitestiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat antaneet Huoltovarmuuskeskukselle tehtäväksi hankkia koululaisille koronatestejä. Testit saavat maksaa enintään 10 miljoonaa euroa.

Ensimmäiset koronatestit saadaan kouluihin noin 3 viikon kuluttua. Tarkoitus on, että koululaiset voivat tehdä kotona koronatestejä joka viikko.

Venäjällä suuret merisotaharjoitukset

Det ryskta krigsfartyget Nastoichiviy
Venäjän merisotaharjoituksiin osallistuu paljon laivoja ja sotilaita. Kuva: EPA/Stefan Kraszewski

Venäjä järjestää suuret sotaharjoitukset useilla merialueille.

Venäjän puolustusministeriö kertoo, että sotaharjoitukset järjestetään Atlantilla, Tyynellämerellä, Jäämerellä ja Välimerellä.

Venäjän sotaharjoituksiin osallistuu yli 140 sotalaivaa ja noin 10 000 sotilaista ja yli 60 lentokonetta. Venäjän merisotaharjoitukset pidetään tammi-helmikuussa.

Talvikenkien myynti

Kenkä pohjavalukoneessa, jossa siihen valetaan kumipohja.
Tässä valmistuu talvikenkiä suomalaisen Kuoman tehtaalla Kuomiokoskella. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Talvi on ollut tosi hyvä suomalaisille kenkätehtaille. Talvikenkiä on ostettu paljon, koska talvi alkoi aikaisin. Koko maassa on ollut pitkään lunta ja pakkasta. Koronarajoituksien takia ihmiset myös ulkoilevat paljon.

Talvikengistä on tullut pulaa kaupoissa. Suomalaiset kenkäfirmat ovat saaneet paljon lisätilauksia suomalaisilta kaupoilta ja kaupoilta muista Pohjoismaista.

Kenkäfirmat ovat siirtäneet kesäkenkien valmistusta myöhemmäksi, että kenkäfirmat voivat tehdä vielä lisää talvikenkiä.

Sää

Perjantain sääkartta
Koko maassa on perjantaina pakkasta ja enimmäkseen poutaa eli ei sada.

Idässä sataa vielä aamulla lunta. Muuten sää on perjantaina enimmäkseen poutainen. Lännessä ja Lapissa on monin paikoin selkeää. Muualla on pilvistä tai puolipilvistä. Lämpötila vaihtelee -1 ja -10 asteen välillä.