Hyppää sisältöön

Kun jätevedestä saadaan talteen lämpö, se riittää jopa 1800 omakotitalolle – uuden energialaitoksen urakoita kilpailutetaan jo Vaasassa

Hukkalämmön hyödyntäminen kiinnostaa energiayhtiöitä osana fossiilisista polttoaineista luopumista. Vaasassa yhdeksän miljoonan euron hankkeen on määrä valmistua vuoteen 2025 mennessä.

Vaasassa otetaan parin vuoden päästä talteen lämpöenergiaa jätevedestä
Sebastian Björklund
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaasan sähkö ryhtyy tuottamaan lämpöenergiaa jätevedestä.

Påttin jätevedenpuhdistamon yhteyteen on suunnitteilla uusi laitos, joka kerää lämpöenergian talteen jäteveden puhdistuksen jälkeen.

Lämpöenergia ajetaan takaisin kaukolämpöverkkoon.

Vaasan sähkön kaukolämpöyksikön johtaja Markus Tuomalan mukaan projekti oli tapetilla ensimmäisen kerran jo yli kymmenen vuotta sitten.

– Silloin aika ei vielä ollut oikea. Nyt ollaan lähdetty tähän hankkeeseen yhtenä osana kivihiilen käytöstä luopumista, Tuomala sanoo.

Valmiiksi 2025

Uuden laitoksen on määrä valmistua viimeistään vuonna 2025.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on noin yhdeksän miljoonaa euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö on tukenut hanketta 1,9 miljoonalla eurolla.

– Vaasan sähkö on tehnyt investointipäätöksen hankkeesta. Kilpailutukset ovat käynnissä ja niiden ratkettua päästään jatkamaan hanketta eteenpäin.

Markus Tuomala, Vaasan sähkön kaukolämpöyksikön johtaja.
Vaasan sähkön kaukolämpöyksikön johtaja Markus Tuomala. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Suunnitteilla muuallakin

Menetelmä ei ole täysin ainutlaatuinen.

Påttin jätevedenpuhdistamolla on jo kymmenen vuoden ajan otettu jätevedestä lämpöä talteen omaan käyttöön.

Pääkaupunkiseudulla ja Turussa on jo otettu käyttöön vastaavanlaisia järjestelmiä, jossa hukkalämpöä hyödynnetään laajemmin. Myös Seinäjoella vastaavanlainen hanke on suunnitteluvaiheessa.

Energiayhtiöiden kiinnostuksen taustalla on tarve päästä fossiilisista polttoaineista eroon. Korkeat päästömaksut ja verotus ovat nopeuttaneet hankkeiden edistämistä.

Myös sula alue meren jäässä pienenee?

Korkeista investointikustannuksista huolimatta lämmön talteenotto jätevedestä on kannattavaa.

Tuomalan mukaan saatava lämpöenergia on 50 ja 60 gigawattitunnin välillä.

– Tämä vastaa parhaimmillaan noin kymmentä prosenttia kaukolämmön tuotannosta Vaasassa. Toisin sanoen kaikkien kaukolämpöverkossa olevien 1800 omakotitalon vuosittaista kulutusta, Tuomala toteaa.

Vaasalaiset maksavat jo vesimaksua sekä jätevesimaksua. Tuomalan mukaan hankkeesta i aiheudu lisäkustannuksia asukkaille.

– Hanke on täysin Vaasan Sähkön, eli Vaasan Vesi ei osallistu hankkeen kustannuksiin eikä sen asiakkaille seuraa maksuja tämän hankkeen johdosta. Mitään korotuksia kaukolämpömaksuihin ei hankkeesta myöskään aiheudu, Tuomala lupaa.

Tällä hetkellä jäteveden lämpöenergia valuu puhdistuksen jälkeen mereen. Kun lämpö otetaan talteen ja kierrätetään, myös mereen valutettava vesi tulee olemaan viileämpää.

Jatkossa sula alue Vaasan vedenpuhdistamon ympärillä on talviaikaan todennäköisesti huomattavasti nykyistä pienempi.

Vaasan jätevedenpuhdistamon edustalla sulaa vettä kun puhdistettu jätevesi pumpataan mereen.
Tulevaisuudessa mereen pumpattava puhdistettu jätevesi on viiileämpää kuin nykyään. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 26. tammikuuta kello 23 asti.

Suosittelemme