Hyppää sisältöön

Pyynikin käsityöläispanimo keskeytti oluen valmistuksen Tampereella lähes kokonaan: yritys lomautti työntekijöitään

Toimitusjohtaja Kari Lappalaisen mukaan ratkaisuja oli pakko tehdä Pyynikin käsityöläispanimon tulevaisuuden turvaamiseksi. Panimo jatkaa oluentuotantoa Virosta hankkimissaan tiloissa.

Olutlavoja varastossa.
Pyynikin käsityöläispanimo on joutunut lomauttamaan osan henkilöstöstään toistaiseksi. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyynikin käsityöläispanimo on ajanut oluentuotantoa alas Tampereella. Suurin osa panimon henkilöstöstä Tampereella on lomautettu toistaiseksi.

Tiedon vahvistavat Ylelle panimon toimitusjohtaja Kari Lappalainen ja perustaja Tuomas Pere. Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Aamulehti.

Panimolla on Tampereella 21 työntekijää.

Ratkaisun taustalla ovat sekä taloudelliset että tuotantotiloihin liittyvät syyt.

Konkurssin uhka on olemassa

Toimitusjohtaja Kari Lappalainen sanoo, että jotain oli pakko tehdä panimon talouden pelastamiseksi. Panimo on keskittynyt viime vuodet kasvuun ja tehnyt tappiota.

– Jos mitään ei tehdä, konkurssin uhka on olemassa, Lappalainen sanoo.

Tuomas Pere sanoo, että viime vuoden aikana panimo joutui toteamaan, että tuotannon jatkaminen Tampereen Raholassa ei ole kannattavaa. Koronapandemia on heikentänyt tilannetta.

– Panimon hallitus on tehnyt nyt päätöksen, että toimintaa väliaikaisesti pienennetään huomattavasti, Pere sanoo.

Uusia tiloja ei ole löytynyt

Lappalaisen mukaan tarkoituksena on, että talous saadaan kuntoon, jotta panimo voisi siirtyä Tampereella uusiin tiloihin.

Panimo on etsinyt pitkään uusia tiloja Tampereelta ilman tulosta. Nykyisten tilojen vuokrasopimus päättyy vuoden 2023 loppuun mennessä. Alue on kaavoitettu asuinkäyttöön.

Pyynikin käsityöläispanimon oluentuotanto jatkuu edelleen Viron Haljalassa. Yritys kertoi virolaisen panimon hankinnasta noin vuosi sitten. Virossa työntekijöitä on 30.

Pyynikin käsityöläispanimon perustaja Tuomas Pere.
Tuomas Pere sanoo, että hänelle olisi erittäin tärkeää, että oluen valmistaminen jatkuisi myös Tampereella. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Panimo haluaisi Tampereelta tilat, joissa voisi tehdä erikoisoluita, tisleitä, tuotekehitystä sekä harjoittaa panimoravintolatoimintaa, pitää yleisötilaisuuksia kuten panimokierroksia, koulutuksia ja erilaisia tapahtumia.

Laajan mittakaavan oluentuotanto tapahtuisi tulevaisuudessakin Virossa.

Uusi yritys nykyisen lisäksi?

Tuomas Pere sanoo, että hänelle olisi erittäin tärkeää, että oluen valmistaminen jatkuisi myös Tampereella. Pere on pohtinut jopa sitä, että jos lomautukset jatkuvat pitkään, voisiko hän olla auttamassa uuden yrityksen perustamisessa Tampereelle panimotoimintaa varten.

Peren mukaan käsityöläispanimon nykyisissä osakkeenomistajissa on niitä, jotka haluavat pelkästään taloudellisen tuloksen tekemistä ja niitä, jotka haluavat tukea paikallista panimotoimintaa.

– Tässä on vähän kaksijakoiset mielialat itsellä, Pere sanoo.

Yhtiöllä on tällä hetkellä yli 11 000 omistajaa. Panimo on kerännyt rahoitusta muun muassa osakeannein.

Toimitusjohtaja Kari Lappalainen ei halua kommentoida Peren pohdintoja mahdollisesta uudesta yrityksestä.

Artikkelia korjattu 21.1. klo 16.50: Tuomas Pere on pohtinut, että voisi olla auttamassa uuden panimoyrityksen perustamisessa Tampereelle.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

Pyynikin Brewing Companyn panimohanke sai uuden käänteen – vuokraa virolaispanimon tamperelaisyrittäjältä

Pyynikin Brewing Company perui yhtiökokouksensa – osakkeenomistajien vetäytyminen esti suursijoittajalle suunnatun annin

Viroon laajentuvan Pyynikin Brewing Companyn tuotanto pienenee Tampereella

Suosittelemme