Hyppää sisältöön

Poliisi kertoo huumekauppaan liittyvän väkivaltaisen velanperinnän yleistyneen – mukana vielä kotona asuvia nuoria

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan velanperintään liittyviä väkivaltarikoksia on ollut viime aikoina niin paljon, että voidaan puhua jo ilmiöstä.

Kuvituskuvia poliiisipartiosta talvisessa ympäristössä.
Itä-Uudemaan poliisin mukaan uhreja on pahoinpidelty muun muassa teräaseita käyttäen. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Huumausainekauppaan kytkeytyvä väkivaltainen velanperintä on yleistynyt Itä-Uudenmaan poliisin alueella. Poliisin mukaan mukana on aiempaa nuorempia velanperijöitä ja väkivalta on entistä rajumpaa.

Itä-Uudenmaan poliisilla on tutkittavana tällä hetkellä useita velanperintään liittyviä vakavia väkivaltatilanteita. Tapauksia on ollut muun muassa Järvenpäässä ja Nurmijärvellä.

Rikoksista epäillyt ja uhrit ovat tunteneet toisensa entuudestaan. Teot ovat pääosin tapahtuneet yksityisasunnoissa, joissa uhreja on pidetty vastoin tahtoaan.

Uhreja on pahoinpidelty muun muassa aseita, teräaseita ja muita lyömäaseita käyttäen. Sivullisille ei ole aiheutunut vaaraa.

– Tapauksia on viime vuoden joulukuussa ja tämän vuoden tammikuussa ollut sen verran useita, että voimme jo puhua velanperintään liittyvästä ilmiöstä, kertoo rikoskomisario Markku Lylykangas poliisin tiedotteessa.

Osaan tapauksista on liittynyt törkeitä ryöstöjä. Uhreja on muun muassa teräaseilla uhkaamalla pakotettu autoihin ja viety pankkiautomaateille. Heidät on pakotettu nostamaan rahaa, ja heitä on myös muilutettu ulkona.

– Epäiltyjen tekijöiden matkaan on lähtenyt uhrien arvokastakin omaisuutta, kuten televisioita, pelikonsoleita, puhelimia, käteistä rahaa ja pankkikortteja. Uhrien nimissä on otettu myös pikavippejä ja tehty ostoksia, sanoo rikoskomisario Krista Vallila.

Osalla rikoksista epäillyistä ei ole mainittavaa rikoshistoriaa. He ovat olleet armeijaikäisiä tai opiskelijoita ja asuneet vanhempiensa kanssa. Epäillyt rikokset ovat tulleet lähipiirille täytenä yllätyksenä.

Väkivallanteot ovat aiheuttaneet suurta huolta myös alueiden asukkaille. Tilanteissa on ollut myös silminnäkijöitä.

– Mikäli havaitset esimerkiksi pankkiautomaateilla epämääräistä toimintaa, väkivaltaa tai ihmisten pakottamista autoihin, kannattaa aina ilmoittaa havainnoista matalalla kynnyksellä yleiseen hätänumeroon 112, kehottaa Lylykangas.

Tapauksiin liittyen useita henkilöitä on vangittu.

Lue lisää:

Katso Ylen vertailusta, miten huumerikokset ovat yleistyneet kotikulmillasi – aineita saa nykyään "ihan joka paikasta", väittää entinen huumekauppias

Kadulla kerrotaan "huumezombien" piikittävän poliisiauton lähellä, ja neulat päätyvät kukkapuskiin – reportaasi Helsingistä paljastaa koronan vaikutukset käyttäjiin

"Matti" oli hukassa, alkoi käyttää huumeita ja päätyi väkivaltarikoksen vuoksi pakkohoitoon vain 21-vuotiaana – sekakäyttö usein nuorten väkivallan taustalla

Huumeisiin kuollaan aiempaa nuorempana – amfetamiinia ja opioideja käyttävien nuorten määrä on kasvanut

Suosittelemme