Hyppää sisältöön

Niinistö ja Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun Euroopan turvallisuudesta – Niinistö esitti vakavan huolensa ja painotti Suomen itsemääräämisoikeutta

Venäjä on keskittänyt joukkoja Ukrainan rajalle ja vaatinut Naton laajenemisen lopettamista. Aiemmin viikolla presidentti Niinistö keskusteli puhelimitse Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitämässä perinteistä uudenvuodenpuhettaan vuodelle 2022.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvattuna pitämässä perinteistä uudenvuodenpuhettaan vuodelle 2022. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Antti Pilke,
Hanna Hanhinen,
Hannu Tikkala
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö on käynyt “pitkän ja perusteellisen“ puhelinkeskustelun Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Keskustelu käytiin Suomen aloitteesta.

Presidentit puhuivat Euroopan turvallisuudesta ja Ukrainan kireästä tilanteesta. Venäjällä on Ukrainan rajalla yli 100 000 sotilasta ja Ukrainassa pelätään Venäjän hyökkäävän.

Niinistö painotti keskustelussa rauhan säilyttämisen välttämättömyyttä.

Presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan, että Niinistö esitti myös vakavan huolensa tilanteesta.

Venäjä on vaatinut Natolta vahvoja takeita siitä, ettei sotilasliitto laajene itään. Joulukuussa Venäjä teki selväksi, että vaatimus Naton laajenemisen pysäyttämisestä koskee myös Suomea ja Ruotsia, jotka eivät kuulu sotilasliittoon.

Presidentti nosti perjantaisessa keskustelussa Putinin kanssa esiin, että Suomi käyttää täyttä itsemääräämisoikeutta turvallisuuspolitiikastaan.

Viikko sitten Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä kunnioittaa Suomen suvereniteettia ja Suomi ja Ruotsi voivat itse päättää liittoutumisestaan. Hän kuitenkin korosti, että Venäjä arvostaa maiden liittoutumattomuutta.

Venäjä haluaisi Natolta ja Yhdysvalloilta kirjallisen vastauksen vaatimuksiinsa viimeistään tällä viikolla. Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se aio toimittaa vastausta.

Viimeksi tiistai-iltana presidentti Niinistö keskusteli Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa Euroopan turvallisuustilanteesta ja Ukrainasta. Keskusteli käytiin Bidenin aloitteesta.

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit tapasivat tänään perjantaina Genevessä puidakseenUkraina-kiistaa. Jo viime viikolla keskusteluja käytiin Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Nato ei ole suostunut Venäjän vaatimuksiin antaa takeet, ettei sotilasliitto laajene Venäjän naapuriin.

Tutkija: Putin on kuunnellut Niinistöä aiemmin

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg pitää hyvänä, että diplomaattiset kanavat ovat tällä hetkellä auki.

– Niin kauan kuin näitä keskusteluita käydään, on mahdollisuus ajatella, että tilanteen lientymiseen on aito mahdollisuus. Tämän nimenomaisen kysymyksen osalta on vaikea arvioida, minkälaisia argumentteja Putin kuuntelee. Tiedämme vanhastaan, että Putin on kuitenkin kuunnellut Niinistöä.

Forsberg viittaa oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tapaukseen. Navalnyi sai lähteä Saksaan hakemaan sairaalahoitoa pian sen jälkeen, kun Niinistö oli keskustellut asiasta Putinin kanssa kesällä 2020.

Forsberg kuitenkin huomauttaa, että Ukrainan tilannetta ei voi verrata oppositiojohtajan myrkytykseen.

– Pitää olla suurentunut minäkuva, jos ajattelee Putinin tekevän päätöksiä säännönmukaisesti Suomen presidentin kanssa käytyjen keskustelujen perusteella.

Niinistö on viime aikoina ollut aktiivisesti yhteydessä sekä Yhdysvaltojen että Venäjän presidenttiin. Forsberg ajattelee, että Niinistö pyrkii omalla toiminnallaan ehkäisemään konflikteja.

– Tämä on Suomen kannalta kuitenkin ensimmäisen kokoluokan asia. Ajattelemme, että presidentin tehtävä on edistää Suomen turvallisuutta diplomaattisin keinoin.

Forsbergin mukaan Niinistö on pyrkinyt presidenttikausiensa aikana sillanrakentajan rooliin. Tässä roolissa hän voi keskustella suurvaltojen johtajien kanssa tarvittaessa.

Lisää aiheesta:

Tapaaminen loppui lyhyeen, Blinken: Edistystä voidaan saada vain vastavuoroisuuden kautta – Yle seurasi Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerien kohtaamista

Niinistö ja Biden keskustelivat puhelimessa – "Jaettua huolta Euroopan turvallisuudesta"

Suosittelemme sinulle