Hyppää sisältöön

Ilkka Herolan koronanäyte on Suomessa positiivinen, mutta Itävallassa negatiivinen – olympiamatka voisi pelastua yllättävällä kikkailulla

Koronan oireettomana sairastanut Ilkka Herola kilpailee ensi viikolla Seefeldin maailmancupissa. Herolan PCR-testitulos on Suomessa positiivinen, mutta Itävallassa negatiivinen. Siksi hän pääsee Itävallassa kisaamaan.

Yhdistetyn Ilkka Herola hyppää mäkeä.
Ilkka Herola sairasti koronan oireettomana, mutta PCR-testi on pysynyt pitkään positiivisena. Kuva: EPA-EFE / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen olympiamitalitoivo, yhdistetyn hiihtäjä Ilkka Herola saa kilpailla ensi viikolla Seefeldin maailmancupissa. Samalla myös huolet olympiamatkasta ovat hälventyneet.

Herola joutui jättämään viime viikonloppuna maailmancupin osakilpailut Saksassa väliin, koska hänen PCR-testituloksensa oli edelleen positiivinen.

Herola sairasti oireettomana koronatartunnan vuoden alussa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS vaatii urheilijoilta kisoihin päästäkseen negatiivista PCR-testitulosta, kuten vaaditaan myös olympialaisiin pääsyyn. Koronan sairastaneella PCR-testitulos voi pysyä pitkään positiivisena.

Herola sanoi aiemmin, että mielenkiintoisia aikoja elämme.

– Toivottavasti Peking ei losahda täysin tähän koronahommaan. Katastrofin ainekset ovat ilmassa, Herola sanoi Ylen Urheilustudiossa.

Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtonen on pitänyt negatiivisen PCR-testin vaatimista koronan sairastaneilta epäreiluna sekä lääketieteellisesti perusteettomana.

Sama testi Suomessa positiivinen, Itävallassa negatiivinen

Nyt Ilkka Herola on matkustanut harjoittelemaan Itävaltaan, jossa muu yhdistetyn joukkue on treenannut jo pidempään.

– Vaikka Puijokin tarjoaa aina hienot olosuhteet, niin kaiken tämän jälkeen tuntuu mukavalta päästä etsimään aurinkoa Keski-Eurooppaan! Katseet eteenpäin, Herola kirjoitti Instagram-tilillään torstaina.

Myöhemmin Herola jakoi Instagramissa videota Seefeld in Tirolin maisemista, Itävallasta.

Herola kertoo, että hänen PCR-testituloksensa on edelleen positiivinen Suomen raja-arvojen mukaan.

– Matkustamiseenhan negatiivista PCR-testiä ei vaadita, sairastetun taudin todistuksella pääsee matkustamaan, Itävallasta tavoitettu Herola tarkentaa Yle Urheilulle.

Mielenkiintoista on se, että Herolan viimeisin testi Suomessa oli edelleen positiivinen. Itävallan tulkinnalla testitulos on kuitenkin negatiivinen.

– Suomen järjestelmässä se oli positiivisen puolella, mutta Itävallan raja-arvoilla negatiivinen. Riippuu maasta ja laboratoriosta, miten ne sen määrittää.

Yhdistetyn maailmancupissa viimeiset osakilpailut ennen olympialaisia kisataan Itävallan Seefeldissä 27.–30. tammikuuta. Nyt on varmaa, että Herola saa niissä kilpailla, koska hänen PCR-testinsä on Itävallan arvoilla negatiivinen.

Samalla myös pelätty kohtalo olympialaisten suhteen on ratkennut – Herola voi matkata Pekingiin.

– Jos käyn Itävallassa testit, niin se riittää. Täällä saa 30:n CT-arvolla negatiivisen tuloksen, ja kiinalaiset ovat tyytyväisiä niihinkin. Ei sillä ole väliä – Itävallan testit hyväksytään siinä missä Suomenkin. Enää ei tarvi olla huolissaan olympialaisten kohtalosta.

Herola tosin uskoo, että Suomenkin raja-arvoilla negatiivisen testituloksen ehtii saada ennen kuin Pekingin-kone parin viikon päästä lähtee.

Ilkka Herola juhlii MM-hopeaa Oberstdorfissa talvella 2021.
Ilkka Herola juhli viime talvena MM-hopeaa. Kuva: All Over Press

Maarit Valtonen selitti, mistä on kyse

Olympiakomitean lääkäri Maarit Valtonen selitti vielä Yle Urheilulle, mistä yllä kerrotussa on kyse.

PCR-testistä katsotaan CT-arvoa, joka kertoo viruksen kopiomäärästä limakalvolla. Mitä pienempi CT-arvo on, sitä enemmän virusta on limakalvoilla. Vastaavasti, mitä suurempi CT-arvo, sitä todennäköisempää on, ettei urheilija enää tartuta tautia.

Esimerkiksi Kiinassa ja Suomessa tulkitaan niin, että henkilö ei enää ole tartuttava, kun CT-arvo nousee yli 40:n. Itävallassa arvoksi riittää 30, kuten Herolakin kertoi.

– Se, missä positiivisuuden ja negatiivisuuden raja menee, siihen on eri laboratorioilla hivenen erilaisia tulkintoja. Yleisesti käytetty raja esimerkiksi Kiinan ja Suomen viranomaisilla on 40, Itävallassa yleensä käytetään CT-arvon rajaa 30, Valtonen kertoo.

– Se tiedetään, että mitä suurempi CT-arvo on, sitä epätodennäköisemmin tartuttaa, ja yli 30:n arvoilla löydös ei enää tarkoita, että olisi tartuttava. Niin sanottua häntää testeihin voi jäädä pitkäksikin aikaa, jolloin suurilla CT-arvoilla joku laboratorio saattaa lausua sen heikoksi positiiviseksi tai kokonaan negatiiviseksi.

On teoriassa mahdollista, että olympiamatka estyisi Suomessa tehdyllä testillä, mutta pelastuisi Itävallassa tehdyllä testillä.

– Viimeinen testi otetaan aikaisintaan 72 tuntia ennen lennon lähtöä ja se pitää olla tehtynä Kiinan viranomaisten hyväksymässä akkreditoidussa laboratoriossa. Sitä ei voi tehdä missä tahansa. Mutta Itävallastakin löytyy tietenkin Kiinan hyväksymiä laboratorioita, joten periaatteessa se tosiaan on mahdollista, Valtonen vastaa.

Yhdistetyn joukkue ratkeaa 24. tammikuuta

Yhdistetyn harjoitusleiri Itävallassa oli suunnitelmissa. Koronakaranteeninsa ajan Herola harjoitteli kotiseuduilla Kuopiossa – välillä rajussakin pakkasessa, kun koronakaranteenin aikana kaikki treenit oli pakko vetää ulkona.

– Tarkoitus oli tulla tänne heti, kun kerkiää. Muut pojathan ovat olleet reissussa tammikuun alkupuolelta asti. Liityin nyt mukaan.

Yhdistetyn Ilkka Herola hiihtää Ramsaun maailmancupissa 18.12.2021 perässään Itävallan Martin Fritz.
Ilkka Herolan (vas.) paras sijoitus tällä kaudella tuli Ramsaun maailmancupissa joulukuussa. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Ilkka Herola valittiin Suomen olympiajoukkueeseen ensimmäisten valintojen yhteydessä 20. joulukuuta.

Loput olympiavalinnat tehdään 24. tammikuuta. Herolan lisäksi Pekingiin pääsee neljä yhdistetyn suomalaismiestä, jotka todennäköisesti ovat Perttu Reponen, Eero Hirvonen, Arttu Mäkiaho ja Otto Niittykoski. Alunperin viidennestä kisapaikasta piti nähdä taisto Niittykosken ja Leevi Mutrun välillä, mutta Mutru joutui tauolle sairastetun sydänlihastulehduksen takia.

Tällä kaudella 26-vuotias Herola on sijoittunut maailmancupissa parhaimmillaan kolmanneksi, Ramsaun normaalimäen kisassa 18. joulukuuta.

Viime talvena Herola voitti Oberstdorfissa MM-hopeaa normaalimäen kilpailussa. Hänestä tuli ensimmäinen yhdistetyn suomalainen arvokisamitalisti sitten vuoden 2007 Sapporon MM-kisojen, joissa Hannu Manninen voitti kultaa ja Anssi Koivuranta pronssia.

Lue lisää:

Peräti 300 suomalaisurheilijaa oli "tyrkyllä" Pekingin olympialaisiin – kisoihin haluavat kirjaavat terveystietojaan päivittäin sovellukseen, jossa on räikeitä tietoturva-aukkoja

Kahdella suomalaisurheilijalla viikonloppuna hurjat panokset – ampumahiihdon ja yhdistetyn valmentajat haluavat täyttää kaikki Suomen maapaikat Pekingiin

Suomen olympiamitalitoivo Ilkka Herola latasi suorat sanat tilanteestaan ennen Pekingiä: “Katastrofin ainekset ovat ilmassa”

Yhdistetyn päävalmentaja Kukkonen jatkaa kritiikkiä Ilkka Herolan koronapannasta: "Urheilijalta viety oikeus tehdä työtään"

Koronatartunnan saanut Ilkka Herola on treenaillut 25 asteen pakkasessa – odottelee tietoa ensi viikonlopusta: "Olo on kuin roskalla tuulessa"

Suosittelemme sinulle