Nuorten kesätyöhaut käynnistyvät Keski-Suomen kunnissa ja kaupungeissa vähitellen tammi-helmikuun aikana.
Jokaisella paikkakunnalla on omat rajaukset siitä, minkä ikäisille hakijoille kesätöitä tarjotaan. Myös kesätyöjaksojen pituudet ja paikkojen määrät vaihtelevat.
Esimerkiksi 21. helmikuuta kesätyöhaun käynnistävä Äänekoski työllistää kaikki yhdeksännen luokan päättäneet äänekoskelaiset nuoret kahden viikon mittaiseen kesätyöhön.
Äänekoskella on tällä hetkellä noin 244 yhdeksännen luokan päättävää nuorta, kertoo kaupungin työllisyyspäällikkö Riikka Hytönen.
– Tässä vaiheessa on vielä auki minkälaisiin työtehtäviin nuoret pystytään työllistämään koronaturvallisesti, Hytönen sanoo.
Yhdeksäsluokkalaisten lisäksi Äänekoski tarjoaa kesätyöpaikkoja määrärahojen puitteissa myös 2004–2005 syntyneille.
Jämsässä kesätyöhaku alkoi maanantaina. Jyväskylän kaupungin kesätyöpaikkojen haku käynnistyy 7. helmikuuta.
Jyväskylä tuplaa kesätyösetelien määrän
Kaikilla kolmella paikkakunnalla nuorten työllistymistä tuetaan myös kesätyösetelillä.
Jyväskylässä kesätyöseteli otettiin käyttöön vuonna 2018 ja se on saavuttanut suuren suosion. Tänä vuonna kaupunki tuplaa jaettavien setelien määrän. Kesätyöseteleitä jaetaan Jyväskylässä 200 kappaletta.
Kesätyösetelin tarkoitus on helpottaa nuorten työllistymistä alueen yrityksiin. Kunta korvaa työnantajalle työntekijän palkasta setelin arvon verran.
Jyväskylässä ja Äänekoskella kesätyösetelin hakeminen tapahtuu Kuntarekryn kautta. Jämsässä kesätyösetelihakemus tehdään kaupungin työllistämisyksikköön yhdessä työnantajan kanssa.