Yhä useammalla kerrostalotyömaalla käytetään rakennustyön tarkkailijaa. Tarkkailija valvoo rakentamisen laatua tulevien asukkaiden puolesta.
– Rakennustyön tarkkailija on vähän niin kuin toiset silmät työmaalla. Hän on hyvä kuluttajansuoja osakkaille, jotka ovat yleensä maallikoita, sanoo rakentamistalouden professori Arto Saari Tampereen yliopistosta.
Osakkaiden oikeus käyttää riippumatonta, ulkopuolista tarkkailijaa on kirjattu asuntokauppalakiin. Kaikki osakkaat maksavat yhdessä tarkkailijan palkkion.
Ulkopuolisen tarkkailijan tehtävä on muun muassa valvoa, että rakennustyöt etenevät aikataulujen mukaan ja työmaalla käytetään käypiä työtapoja.
Rakennuttaja on velvollinen luovuttamaan tarkkailijalle sopimusasiakirjat, piirustukset, ja työselostukset. Tarkkailijalla on oikeus mennä työmaalle ja osallistua työmaakokouksiin.
– Tarkkailijalla ei ole päätäntävaltaa eikä varsinaista vastuuta. Hänen velvollisuutensa on kertoa osakkaille ja rakentajalle, mitä hän on havainnut. Tarvittaessa hän voi kutsua koolle kokouksen, Saari valaisee.
Virheet on parempi huomata etu- kuin jälkikäteen
Viime vuosina julkisuudessa on ollut paljon sellaisia rakennustyömaita, joiden työn laatu on ollut heikkoa. Kertooko rakennustyön tarkkailijan toimenkuvan luominen siis suomalaisen rakentamisen laadusta?
– Ei välttämättä. Se kertoo siitä, että ongelmia on ollut. Nyt on se etu, että on tarkkailija, joka ennakoi, havannoi ja pyrkii löytämään puutteellisuuksia. Hankalampaa on, jos virheet aiheuttavat ongelmia myöhemmin, Saari sanoo.
Perustajaurakoitsijalla on oma rakennusvalvoja, mutta esimerkiksi urakoiden ketjuttaminen saattaa aiheuttaa rakennusvirheitä valvojasta huolimatta.
– Siinäkin mielessä on hyvä, että paikalla on ulkopuolinen taho, joka seuraa osakkaiden puolesta rakennustyötä, Saari sanoo.
Saari painottaa, että tarkkailijan on oltava hyvin kokenut rakennusalan ammattilainen. Tämän on nähtävä ja osattava suhteuttaa asioita niin paperilla kuin työmaalla.
Tuleva asukas: ”Hyvin rakennetussa talossa voimme olla onnellisia”
Helsinkiläinen asuntoyhtiön Geowatin tulevat asukkaat valitsivat syksyllä itselleen rakennustyön tarkkailijan.
Prosessi lähti eteenpäin rakennuttajan järjestämässä ensimmäisessä osakkeenostajien kokouksessa, jossa tarkkailijan valinta oli esityslistalla. Osakkaat olisivat voineet tietysti päättää olla käyttämättä tarkkailijaa, mutta kaikki kannattivat valintaa.
Geowatin osakkaat muodostivat työryhmän, johon kaikki halukkaat saivat liittyä tarkkailijaa valitsemaan. Yksi työryhmän jäsen on Alexei Kesonen, joka muuttaa kesällä 2023 valmistuvaan taloon perheensä kanssa.
– Tarkkailija on yksi silmäpari lisää, ja hän pitää osakkaiden puolia. Meillä on suunnitelmissa asua pitkään tässä asunnossa. Kun se on hyvin rakennettu, niin voisimme olla onnellisia vaikka loppuelämämme täällä Kalasatamassa, Kesonen kertoo työmaan kupeessa.
Kesonen oli mukana lähettämässä tarjouspyyntöjä tarkkailijasta. Niissä painotettiin hinnan lisäksi tarkkailijan kokemusta.
Kesonen on itsekin rakennusalan ihminen eli diplomi-insinööri infrapuolella. Hän tietää, että rakennusalalla kustannukset ja aikataulut tuottavat koko ajan ongelmia.
– Kiireessä on vaikea saada aikaiseksi hyvää, joten tarkkailija antaa siksikin mielenrauhaa.
Tarkkailijoiden kysyntä on kasvanut viime vuosina
Rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijapalveluita tarjoava Raksystems on pannut merkille, että kolmen viime vuoden aikana tarkkailijoiden kysyntä on lisääntynyt reippaasti.
Raksystemsin Project Services -liiketoiminnan johtaja Juha Savolainen ei osaa varmuudella sanoa, mikä on lisännyt suosiota.
– Ihmiset ovat ehkä heränneet siihen, että rakennustyön tarkkailija on tärkeä henkilö. Rakennusliikkeetkin on huomanneet, että tarkkailijasta voi olla hyötyä niillekin. Tarkkailijahan auttaa kaikki osapuolia siinä, että saadaan rakennus tehtyä hyvin eikä tule jälkipuinteja, Savolainen arvelee.
Raksystemsin tarkkailija käy työmaalla keskimäärin kerran viikossa. Perustusvaiheessa hänellä ei ole niin paljon työtä kuin runko- ja sisävalmistusvaiheessa.
Jokainen työmaa on erilainen, minkä vuoksi Savolainen ei pysty antamaan tarkkoja hintatietoja tarkkailijan työstä. Jonkinlaisen haarukan peruskerrostalosta hän osaa määritellä.
– Kun joskus olen laskenut, yhden osakkaan kustannukset ovat 500–600 euroa koko ajalta. Se on aika pieni vakuutus, jos ajattelee, että asunto maksaa satojatuhansia euroja.
Voit keskustella aiheesta 3.2. kello 23:een saakka.
Lue myös:
Uusi koti olikin sekundaa – mitä tehdä jos rakentaja ei suostu korjaamaan virheitä?