Hyppää sisältöön

Työntekijöiden palattava töihin UPM:n tehtaiden voimalaitoksille, päätti oikeus – Paperiliitto saa muutoin isot sakot

Paperiliiton lakko metsäyhtiö UPM:n tehtailla jatkuu kolmatta viikkoa.

UPM Kymin tehdasrakennus.
Voimalaitosten toimintaa ja vedenkäsittelyä esimerkiksi UPM:n Kymin tehtaalla Kouvolassa pitäisi jatkaa lakosta huolimatta. Kuva: Antro Valo / Yle
Miina Sillanpää,
Robert Sundman
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus on rajannut UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn Paperiliiton yhtiöön kohdistaman työtaistelun ulkopuolelle.

Metsäyhtiö UPM haki tätä turvaamistoimea Helsingin käräjäoikeudelta. Käräjäoikeus antoi päätöksensä tänään perjantaina kuultuaan lakon molempia osapuolia.

Oikeuden mukaan Paperiliiton on kahden miljoonan euron sakon uhalla lopetettava sellaiset työtaistelutoimet UPM:n tehtailla, jotka vaarantavat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset toiminnot.

– Tämä oli tärkeä päätös. Lakko-oikeus on Suomessa laaja, mutta lakossakin on toimittava vastuullisesti ja yhteiskunnan etua ajatellen, sanoo sidosryhmäjohtaja Pirkko Harrela UPM:n tiedotteessa.

Turvaamistoimi koskee UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.

Paperiliitto: Työntekijät joutuvat työskentelemään UPM:n määrittämillä ehdoilla

Paperiliitto pitää käräjäoikeuden ratkaisua valitettavana.

– Kansainvälinen työjärjestö ILO on omassa valvontakäytännössään edellyttänyt, että lakon ulkopuolelle voidaan rajata vain töitä, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi välittömän vaaran hengelle, terveydelle ja ympäristölle. Tässä tapauksessa minkäänlaista näyttöä hengen tai terveyden vaarantumisesta ei pystytty osoittamaan, liiton lakimies Juha Koivisto arvioi Paperiliiton tiedotteessa.

Liiton mukaan sillä ei ole tietoa, millaisin ehdoin voimalaitoksissa ja vedenkäsittelyssä nyt työskennellään.

Paperiliitto on aiemminkin valitellut, että UPM on kiistänyt niin kutsutun työehtosopimuksen jälkivaikutuksen. Siinä aiemman työehtosopimuksen ehtoja noudatetaan kunnes uudesta sopimuksesta on päästy yhteisymmärrykseen.

– Työntekijät joutuvat työskentelemään UPM:n yksipuolisesti määrittämillä ehdoilla Paperiliiton edellyttämien yhdessä sovittujen työehtojen sijaan. Valitettava tapaus lienee ainutkertainen suomalaisessa työmarkkinahistoriassa, liiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

Vuoden alusta alkanut lakko jatkuu kolmatta viikkoa. Lakkoa pidennettiin kahdella viikolla viimeksi eilen torstaina.

Paperiliitto perustelee lakon jatkamista sillä, etteivät liiton aloitteet ole saaneet vastakaikua UPM:ltä. Metsäyhtiö on Paperiliiton mukaan ilmoittanut, että neuvottelut aloitetaan, jos ne käydään liiketoimintakohtaisesti ja yhtiön ehdoilla.

Juttua on täydennetty Paperiliiton edustajien kommenteilla klo 20.02.

Lue lisää:

UPM:n tehtaiden voimalaitokset tuottavat valtaosan kaupunkinsa kaukolämmöstä – lauantaina lakko sulkee nekin, mutta kodit eivät silti kylmene

Paperiliiton lakko olisi toteutuessaan tavallista laajempi – UPM Kymin tehtaalla edes palovahdit eivät tulisi töihin

Suosittelemme