Hyppää sisältöön

Saksalaiskomentajan puheet nostattivat kohun: "Putin ansaitsee arvostusta, Ukrainalla ei ole asiaa Natoon, Krim on menetetty lopullisesti"

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach esitti näkemyksiään Intian-vierailullaan. Hän ei mahdollisesti tiennyt, että puhe nauhoitettiin. Kotimaassaan Schönbach joutuu puhutteluun.

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach.
Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach kuvattuna Rostockissa joulukuussa. Kuva: AOP
Teemu Juhola
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan laivaston komentajan Kay-Achim Schönbachin Venäjää myötäilevät puheet Intian-vierailulla ovat nostaneet kohun.

Manohar Parrikar -puolustustutkimusinstituutin tilaisuudessa Delhissä puhunut Schönbach sanoi, ettei Ukrainalla pitäisi hänen mielestään olla mitään asiaa puolustusliitto Naton jäseneksi.

– Ukraina ei tietenkään täytä jäsenyysvaatimuksia, koska Venäjän armeija on vallannut Donbasin alueen tai militiat ovat vallanneet, kuten he sanovat, Schönbach totesi vastatessaan intialaisten upseerien kysymyksiin.

Venäjän ja Ukrainan välinen kriisi ja kysymys Ukrainan mahdollisesta Nato-jäsenyydestä kiristää tällä hetkellä lännen ja Venäjän suhteita äärimmilleen. Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta, ettei Nato laajene itään eikä erityisesti Ukrainaa ja Georgiaa hyväksytä sotilasliiton jäseneksi.

Schönbach kommentoi Intiassa myös Georgiaa.

– Georgia täyttää kyllä jäsenyysvaatimukset, mutta onko fiksua ottaa heidät jäseneksi? Ei ole. Baltian maat ovat eri asia, koska ne olivat itsenäisiä valtioita ennen kuin Neuvostoliitto miehitti ne.

Komentajan puheet on julkaistu Youtubessa.

"Putin ansaitsee kunnioitusta"

Kireästä turvallisuustilanteesta huolimatta Schönbachin mielestä Venäjä ansaitsisi kunnioitusta. Kunnioituksella voitaisiin hänen mukaansa saada Venäjästä puskuri Kiinaa vastaan.

– Mitä Venäjä todella haluaa, onko se kiinnostunut pienestä palasta Ukrainan maaperää? Ei ole, se on hölynpölyä. Se, mitä Putin todella haluaa, on kunnioitus.

– Se, että hänelle annetaan hiukan kunnioitusta, ei maksa paljon. Jos minulta kysytään, hänelle on helppo antaa kunnioitusta. Sitä hän vaatii ja sen hän todennäköisesti myös ansaitsee.

"Krimiä ei saada koskaan takaisin"

Saksalaiskomentaja kertoi isännilleen, että myös Saksa ja Intia tarvitsevat Venäjää Kiinaa vastaan.

– Vaikka Venäjä ei olekaan demokratia, siitä on hyötyä kahdenvälisenä kumppanina.

– Jos EU ja USA antaisivat Venäjälle mahdollisuuden, se pitäisi tämän suuren maan pois Kiinan lähettyviltä. Kiina nimittäin tarvitsee Venäjän resursseja ja Venäjä on halukas luovuttamaan niitä, koska pakotteemme toimivat toisinaan itseään vastaan.

Schönbach lisäsi, että poliitikot päättävät ulkopolitiikasta eikä Venäjän toimintaa esimerkiksi Tšetšeniassa voi hyväksyä.

– Emme voi hyväksyä sitäkään, mitä Venäjä tekee Ukrainassa, mutta Krimin niemimaa on menetetty. Sitä ei koskaan saada takaisin. Se on fakta, hän jatkoi.

Komentaja joutuu antamaan selvityksen puheistaan

Schönbachin puheet tulivat tänään lauantaina julkisuuteen myös Saksassa. Saksan puolustusministeriön mukaan komentajan arviot eivät vastaa Saksan kantaa.

Blid-lehden mukaan Schönbach joutuu antamaan selvityksen esiintymisestään Saksan puolustusvoimien komentajalle Eberhard Zornille.

Schönbach ei mahdollisesti tiennyt, että hänen esiintymisensä Delhissä kuvattiin.

– En ole luennoimassa, vaan kertomassa ajatuksistani. Tämä on osittain virallista, mutta osa on omia ajatuksiani, hän totesi puheensa aluksi.

Puhujanpöntön takaa hän siirtyi istumaan pöytään intialaisten isäntien kanssa ja vastaamaan näiden kysymyksiin. Tämäkin osuus tilaisuudesta kuvattiin.

Schönbach pahoitteli myöhemmin kommenttejaan ja sanoi, että kyse oli hänen omista mielipiteistään. Hän sanoi tehneensä Intiassa virheen.

Ukrainan ulkoministeriö on kutsunut Saksan Kiovan-suurlähettilään kuultavaksi Schönbachin puheiden takia.

Lue lisää kireästä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta:

Analyysi: Venäjän ja lännen diplomatia jatkuu vielä – sopimisen varaa voi löytyä konkreettisissa kysymyksissä

"Venäjä tavoittelee Ukrainan nöyrtymistä", sanoo sotilasasiantuntija ja esittelee Ylelle Venäjän hyökkäysvaihtoehdot

Näin tutkijat arvioivat nyt Venäjän aikeita Ukrainassa: "Hyökkäyksen uhka on huomattava, koska Venäjä ei voi saavuttaa tavoitteitaan diplomatialla"

Suosittelemme