Hyppää sisältöön

Koronatoimien vastustajat osoittivat mieltään Helsingissä ja Jyväskylässä – Helsingin kulkueessa poliisin mukaan 4 000 ihmistä

Ruotsissa koronatoimien vastaisia mielenosoituksia järjestetään lauantaina ainakin Göteborgissa ja Tukholmassa.

Mielenosoittajia koronakriittisten järjestämässä mielenosoituksessa Helsingin keskustassa.
Helsingin keskustaan kerääntyi arviolta 3000 koronan vastaisia toimia vastustavaa mielenosoittajaa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Greta Virranniemi,
Anna Näveri,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingissä ja Jyväskylässä on lauantaina osoitettu mieltä koronatoimia, kuten sote-alan henkilöstön koronarokotuksia ja koronapassia vastaan.

Helsingin poliisi arvioi Ylelle noin kello 14 jälkeen, että Helsingin keskustaan Senaatintorille kerääntyi kaikkiaan noin 3 000 henkilöä World Wide Demonstration -mielenosoitukseen. Myöhemmin poliisi arvioi Twitterissä osallistujamääräksi 4 000.

Kulkue lähti liikkeelle Senaatintorilta kello 14.30 ja kulki poliisin mukaan Senaatintorilta Pohjoisesplanadin, Mannerheimintien ja Kaivokadun kautta Rautatientorille aiheuttaen liikennehaittaa.

Poliisi arvioi twitterissä kello 15 jälkeen, että kulkue on päässyt perille Rautatientorille ja liikenne normalisoituu. Poliisi myös päivitti arviotaan osallistujamäärästä ja arvioi kulkueessa olleen noin 4 000 henkilöä.

Rautatientorilla mielenilmauksen on määrä jatkua alkuiltaan.

World Wide Demonstrationin facebook-sivujen perusteella Helsinkiin on kuljetettu mielenosoittajia yhteiskuljetuksilla muualta Suomesta. Bussikyytejä on järjestetty facebook-sivujen perusteella ainakin Tampereelta, Jyväskylästä, Porista, Kuopiosta, Kauhajoelta, Seinäjoelta, Lahdesta ja Mäntsälästä.

Järjestäjän lähettämän mediatiedotteen mukaan Helsingissä lauantain mielenilmauksen pääteemoina ovat muun muassa sote-alan koronarokotukset, lasten koronarokotukset ja koronapassi.

450–500 ihmistä kokoontui ilmaisemaan mieltään koronarajoituksia vastaan lauantaina Jyväskylässä.

Jyväskylässä mielenilmaukseen osallistui poliisin arvion mukaan noin 450–500 ihmistä. Poliisi oli koko tapahtuman ajan mukana ja valvoi sen sujumista.

– Se sujui rauhallisissa merkeissä, kertoo komisario Satu Tepponen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Joukko mielenosoittajia kävelee kadulla.
Jyväskylän mielenilmaus sujui poliisin mukaan rauhallisesti. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Myös Ruotsissa iso väkimäärä osoittamassa mieltään

Ruotsissa järjestetään tänään ainakin kaksi koronarajoituksia vastustavaa mielenosoitusta, Tukholmassa ja Göteborgissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi (Säpo) on varoittanut, että mielenosoituksiin saattaa olla tulossa myös äärioikeistolaisia.

Eiliseen mennessä liki 18 000 ihmistä oli ilmoittautunut mukaan Tukholman keskustan mielenosoitukseen.

Kaikki koronarokotuspisteet mielenosoittajien reitillä Tukholmassa suljetaan iltapäivällä ennen mielenosoituksen alkua.

World Wide Demonstration -verkkosivujen perusteella vastaavia mielenilmauksia järjestetään lauantaina useissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa.

Suosittelemme