Hyppää sisältöön

Kohukommentteja laukonut saksalaiskomentaja eroaa tehtävistään

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach totesi muun muassa, että ”Krimin niemimaa on menetetty, eikä sitä saada koskaan takaisin."

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach.
Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach kuvattuna Rostockissa joulukuussa. Kuva: AOP
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksan laivaston komentaja Kay-Achim Schönbach eroaa tehtävistään Venäjää myötäilevien kommenttiensa vuoksi, kertoo Saksan puolustusministeriö. Schönbach perusteli eroaan sillä, ettei hän halua aiheuttaa enempää vahinkoa Saksan laivastolle ja Saksan valtiolle.

Intiassa puhunut Schönbach sanoi muun muassa, ettei Ukrainalla pitäisi hänen mielestään olla mitään asiaa puolustusliitto Naton jäseneksi. Lisäksi hän sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ansaitsee kunnioituista.

– Mitä Venäjä todella haluaa, onko se kiinnostunut pienestä palasta Ukrainan maaperää? Ei ole, se on hölynpölyä. Se, mitä Putin todella haluaa, on kunnioitus.

– Se, että hänelle annetaan hiukan kunnioitusta, ei maksa paljon. Jos minulta kysytään, hänelle on helppo antaa kunnioitusta. Sitä hän vaatii ja sen hän todennäköisesti myös ansaitsee.

Schönbach totesi myös, että ”Krimin niemimaa on menetetty, eikä sitä saada koskaan takaisin."

Saksalaiskomentaja kertoi lisäksi isännilleen, että myös Saksa ja Intia tarvitsevat Venäjää Kiinaa vastaan.

– Vaikka Venäjä ei olekaan demokratia, siitä on hyötyä kahdenvälisenä kumppanina.

Manohar Parrikar -puolustustutkimusinstituutin tilaisuudessa Delhissä puhunut Schönbach ei mahdollisesti tiennyt, että hänen esiintymisensä Delhissä kuvattiin.

Lauantaina Schönbach sanoi Twitterissä, että kommentit olivat ajattelemattomia ja että hän teki selvän virheen. Hän myös sanoi, että kyse oli hänen henkilökohtaisista mielipiteistä, ei Bundeswehrin eli Saksan puolustusvoimien kannasta.

Ukrainan ulkoministeriö kutsui aikaisemmin Saksan Kiovan-suurlähettilään kuultavaksi Schönbachin puheiden takia.

Lue myös:

Saksalaiskomentajan puheet nostattivat kohun: "Putin ansaitsee arvostusta, Ukrainalla ei ole asiaa Natoon, Krim on menetetty lopullisesti"

Suosittelemme