Hyppää sisältöön

Suomen EM-vastustaja nousi ryminällä futsalin huipulle brasilialaisvahvistustensa turvin – Kazakstanin valmistautumista haittasivat maan levottomuudet

Suomen miesten futsalmaajoukkue kohtaa maanantaina EM-parketilla Kazakstanin. Lähetys Areenassa ja TV2:ssa alkaa kello 21.10.

Suomen futsalmiehet avasivat EM-kisat tasapelillä Italiaa vastaan. Kuva: Lehtikuva
Hinni Hirvonen

Suomi kohtaa EM-kisojen toisessa ottelussaan Kazakstanin tänään klo 21.10. Ottelu näkyy TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 21.10 alkaen.

Suomi on kutkuttavassa tilanteessa futsalin EM-kisoissa. B-lohkon kaikki joukkueet ovat tasapisteissä, sillä avauskierroksella Suomi pelasi tasan Italian kanssa ja lohkon ennakkosuosikki Kazakstan jäi tasapeliin Sloveniaa vastaan.

Tänään maanantaina Suomi haastaa Kazakstanin, joka ei ollut EM-avauksessa parhaimmillaan.

– Kazakstanilta peli oli tahmea. Esimerkiksi maalivahti Higuita sössi yhden maalin, kun hän kuljetti palloa ja menetti sen ja muutama vetokin meni aika helposti. Hän ei missään nimessä ollut parhaimmillaan. Douglas Junior teki kaksi hienoa maalia ja nosti Kazakstanin aika lopussa tasoihin, häneltä esitys oli hyvä. Kolmas entinen brasilialainen Taynan ei saanut oikein mitään aikaiseksi. Kazakstan oli pettymys, mutta todennäköisesti siihen vaikutti se, että joukkueen valmistautuminen turnaukseen oli heikko, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius summasi.

Kazakstanin EM-valmistautumiseen vaikutti maan poliittinen tilanne, minkä vuoksi joukkueen brasilialaistaustaiset pelaajat eivät pystyneet tulemaan valmistavalle leirille.

Maalivahti Higuita on ollut Kazakstanille elintärkeä pelaaja siitä lähtien, kun hän vaihtoi kansalaisuuttaan. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Suomen miesten futsalmaajoukkue aloitti historian ensimmäiset arvokilpailunsa tyylikkäästi, kun se nappasi pisteen Italialta EM-avauksessaan torstaina. Historian ensimmäinen voitto Italiasta ei ollut kaukana, sillä Suomi oli kiinni kolmessa pisteessä vielä minuutti ja 17 sekuntia ennen loppua.

Italia onnistui kuitenkin tasoittamaan ottelun 3–3:een. Suomen maaleista vastasivat kahdesti osunut Henri Alamikkotervo ja maajoukkueuransa sadannen maalin tehnyt Panu Autio.

Brasilialaistaustaiset nostaneet Kazakstanin huipulle

Kazakstan ei ole maailman johtavia palloilumaita. Futsalkartalle se on pelannut itsensä vasta viime vuosina etenkin brasilialaistaustaisten vahvistustensa ansiosta.

MM-kisoissa Kazakstan esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 2000, jolloin se ei voittanut otteluakaan ja jäi alkulohkoon. Seuraava esiintyminen vuonna 2016 toi paikan 16 parhaan joukossa, ja edellisessä MM-turnauksessa Kazakstan oli jo neljäs. EM-kisoissa Kazakstan ei pelannut ennen vuotta 2016, jolloin tuloksena oli heti kolmas sija. Edellisessä EM-turnauksessa Kazakstan ylsi jälleen pronssiotteluun, mutta nyt tuloksena oli tappio.

Douglas Junior teki Sloveniaa vastaan kaksi maalia. Kuva: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Joukkueen kapteeni Higuita on palkittu maailman parhaana futsalmaalivahtina viidesti edellisen seitsemän vuoden aikana. Tuoreimmalla listalla hän oli toinen heti brasilialaisen Thiago Mendes Rochan eli "Guittan" jälkeen.

Oikealta nimeltään Leonardo de Melo Vieira Leite on saanut kutsumanimensä Higuita kolumbialaiselta jalkapallomaalivahdilta Rene Higuitalta, joka tunnettiin niin ikään korkealla pelaamisesta. Myös Kazakstanin Higuita osallistuu aktiivisesti joukkueen hyökkäyksiin.

Toinen joukkueen ehdoton tähti on pohjapelaaja Douglas Junior, joka viihtyy hyvin pallon kanssa ja rytmittää pelaamista. Taynan da Silva Rego oli puolestaan Kazakstanin EM-karsintojen ja MM-kisojen tehokkain maalintekijä. Eivätkä brasilialaiset siihen lopu: tuorein vahvistus on 29-vuotias Edson. Joukkuetta valmentaa puolestaan Paulo Ricardo Figueira Silva eli Kaka – brasilialaistaustainen hänkin.

Douglas Junior, Higuita ja Edson edustavat kaikki almatylaista AFC Kairatia. Kazakstanin entisessä pääkaupungissa ja maan suurimmassa kaupungissa asukkaita on lähes kaksi miljoonaa. Joukkue on menestynyt myös Euroopassa: se on voittanut Mestarien liigan kahdesti, ja tullut kertaalleen toiseksi.

Taynan puolestaan edusti Kairatia vuosina 2017–2019, mutta siirtyi sen jälkeen portugalilaiseen Sportingiin. Nykyisin hän edustaa Elpozo Murciaa – sitä samaa espanjalaisseuraa, jonka organisaatiossa myös Suomen ensimmäinen futsalammattilainen Panu Autio aikoinaan pelasi.

Maa kaaoksessa

Kazakstanin valmistautumista EM-lopputurnaukseen on hankaloittanut maan poliittinen tilanne, joka on viime viikkoina ollut kaoottinen. Tammikuun alussa nestekaasun hinnankorotuksista alkaneissa levottomuuksissa kuoli maan viranomaisten mukaan ainakin 225 ihmistä, mutta paikalliset uskovat, että todellisuudessa lukema on huomattavasti suurempi.

Mielenosoittajat valtasivat muun muassa lentokentän ja turvallisuuspalvelun rakennuksen. Hallitus erosi, maahan julistettiin hätätila, internet lakkasi toimimasta ja lopulta Kazakstanin presidentti kutsui venäläiset joukot avuksi. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kyseessä oli vallanvaihtoyritys.

Kansalaisjärjestöjen mukaan satoja ihmisiä on pidätetty, tapettu tai nämä ovat kateissa. Pidätettyjen joukossa on toimittajia ja kansalaisaktivisteja. Monien kohtalo on yhä epäselvä. Venäjän johtamat joukot ovat uutistoimistojen mukaan vetäytyneet maasta.

Kazakstanissa mellakoitiin tammikuun alussa. Kuva: Abduaziz Madyarov / AFP

Maan pääsarjaa pelattiin vielä joulukuun lopulla.

– Saattaa olla, että kisojen jälkeen sarja menee tauolle. Riippuu vähän, miten tilanne siellä etenee, mutta tälläistä keskustelua on ollut, Sarelius kertoo.

Kazakstan joutui perumaan EM-kisojan edeltäneet maaottelut Ukrainaa vastaan. Brasilialaistaustaiset pelaajat lensivät kisoihin suoraan entisestä kotimaastaan ilman valmistavaa leiriä, mikä osittain näkyi avausottelussa. Suomea vastaan Kazakstan mitä todennäköisimmin petraa peliään.

– He ovat saaneet yhden pelin alle ja pari treenipäivää lisää. Uskon, että näemme tutumpaa Kazakstania. Yksi maailman kovimmista futsaljoukkueista tulee vastaan, Sarelius muistuttaa.

Monia brasilialaistaustaisia pelaajia

Kazakstan ei ole ainoa brasilialaistaustaisista pelaajista hyötynyt maa. Kun Suomen tavoin EM-parketilla debytoiva Georgia kohtasi Azerbaidžanin lauantaina, koostui sen koko avaus maalivahti Zviad Kupatadzea lukuunottamatta brasilialaistaustaisista pelaajista. Tosin myös vastustaja Azerbaidžanilla oli sama tilanne: maalivahti Emin Kurdov oli aloituskokonpanosta ainoa, joka ei ole syntynyt Etelä-Amerikassa. Myös Venäjän paidassa on totutusti nähty brasilialaistaustaisia pelaajia.

– On se valitettavan yleistä. Uefa ja Fifa ovat yrittäneet sääntöjä rukkailla, että se ei olisi niin helppoa, mutta he eivät voi oikein puuttua maiden kansalaisuuden myöntämiseen, Sarelius avaa.

– Aluksi sitä tietenkin ihmeteltiin ja kummasteltiin, mutta varsinkin suomalaiset ovat miettineet, että turha sitä on liikaa miettiä, kun siihen ei voi paljoa vaikuttaa. Brasilialaiset nostavat monen joukkueen tasoa, eikä Georgiakaan olisi kisoissa, jos he eivät olisi saaneet hankittua entisiä brasilialaispelaajia.

Myös Azerbaidzan on hyötynyt brasilialaistaustaisista vahvistuksistaan. Rafael Vilela iski kahdesti Georgian verkkoon. Kuva: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Urheilussa ostourheilijat eivät ole mikään uusi ilmiö. Aihe on puhuttanut viime vuosina etenkin yleisurheilussa, kun esimerkiksi Turkki ja Qatar harrastivat lahjakkaiden urheilijoiden ostamista puolelleen.

Lopulta Kansainvälinen yleisurheiluliitto ilmoitti kieltävänsä kansalaisuuden vaihtamisen, ja nykyisin yleisurheilijat ovat kansalaisuuden vaihtamisen jälkeen kolmen vuoden karenssissa kansainvälisistä edustustehtävistä.

Matias Sareliuksella löytyy kuitenkin ymmärrystä myös brasilialaistaustaisia pelaajia kohtaan. Monen on yksinkertaisesti pakko tulla Eurooppaan, mikäli he haluavat toteuttaa unelmansa arvokisoista.

– Brasilian maajoukkue on niin kova, Sarelius muistuttaa.

Vaikka Higuita on noussut yhdeksi kaikkien aikojen parhaista futsalmaalivahdeista, ei hän ollut sitä vielä Eurooppaan saapuessaan.

– Brasiliassa pelatessaan he eivät olleet supertähtiä. Heidät on löydetty Eurooppaan, eivät he ole sieltä valmiina tähtinä tulleet. Täällä Euroopassa he ovat kehittyneet huippupelaajiksi, Sarelius sanoo viitaten Kazakstanin brasilialaisnelikkoon.

Suomella mahdollisuus pisteisiin

Suomen lohkossa kaikki on yhden ottelun jälkeen auki, eikä Suomi ole edes pakkovoiton edessä.

– Vasta kolmannella kierroksella pelataan jatkopaikasta. Tietenkin se helpottaa jatkoon menemistä, jos Suomi voittaa Kazakstanin, mutta ei se romuta mitään, jos Kazakstania vastaan ei tule pisteitä. Lähtötilanne on mukava, kun ei ole kuin voitettavaa.

Italia-ottelussa kaikista Suomen kolmesta maalista vastasi ykköskenttä, mutta Suomi on peluuttanut peleissään kaikkia kolmea kenttää. Kazakstan pelaa puolestaan erittäin pienellä ryhmällä.

– Muutamille pelaajille tulee todella paljon peliaikaa. Eniten pelaa Douglas, mutta paljon urakoivat myös Taynan, Edson, Orazov ja Jesenamanov.Muut käyvät vähän paikkailemassa. Heidän ykköspivottinsa Akbalikov sai Slovenia-ottelussa punaisen, se on Kazakstanille paha poissaolo, sillä he pelaavat jonkun verran pivotin kautta ja nyt ykkösmies on sieltä pois. Saa nähdä, näkyykö se heidän pelissään, Sarelius pohtii.

Henri Alamikkotervo oli kahdella maalillaan Suomen sankari Italiaa vastaan. Kuva: Lehtikuva

Varmaa on, että Suomi haastaa yhden maailman kovimmista futsalmaista.

– Prässipelaamista pitää vähän muuttaa. Kazakstan käyttää prässin purkuun hyvin paljon jalalla taitavaa maalivahti Higuitaa. Jos Suomi saa pidettyä Higuitan ja pohjapelaaja Douglasin niin, että he eivät pääse kuljettamaan palloa puolen kentän yli, prässi on ollut silloin hyvä. Heidät kun saa kuriin, Suomella ei ole hätää, Sarelius vinkkaa.

Futsalin EM-kisat pelataan Amsterdamissa ja Groningenissa 19.1.–6.2. Suomen jäljellä olevat alkusarjan ottelut ovat 24.1. Suomi–Kazakstan ja 28.1. Slovenia–Suomi. Kaikki lähetysajat löytyvät täältä.

Lue myös:

"Peli on niin auki kuin olla ja voi" – Suomen futsalmiehillä kutkuttava tilanne EM-kisoissa

Katso futsalmiesten kolme häikäisevää vasurimaalia! Historiallisten maalien tekijät kertasivat tunteikasta iltaa: "On ollut nasta vastailla viesteihin"

Suomen futsalmiehet tasapeliin Italiaa vastaan historiallisessa EM-avauksessa – Alamikkotervo osui kahdesti, Autio iski sadannen maaotteluosumansa tyylillä

Ota haltuun futsal! Seuraa näitä asioita ja pääset lajista kartalle Suomen EM-kisahuumassa

Panu Aution, 36, pitkäaikainen unelma toteutuu torstaina – Suomi-futsalin ikonin tarinassa rakkaus on rahaa tärkeämpää

Suosittelemme sinulle