Sunnuntaina järjestetyt historian ensimmäiset aluevaalit toivat monin paikoin yllätyksiä ja kolme suurta vanhaa puoluetta kärkeen. Valtakunnallisesti vaalien kolmen kärki on kokoomus, sosiaalidemokraatit ja keskusta. Länsi-Uudellamaalla poliittisissa voimasuhteissa palattiin jopa kahdenkymmenen vuoden takaiseen aikaan, jolloin valtaa pitivät kokoomus, SDP ja RKP.
Voittajan on vaali-iltana helppo hymyillä, mutta uusilla aluevaltuutetuilla on edessään kaikkea muuta kuin helppo tehtävä. Uusien hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelut olisi järjestettävä, mutta samalla pidettävä menojen kasvu kurissa.
Jo vaalien alla puhuttiin paljon muun muassa hoitajapulasta ja siitä, kuinka paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen siirto kunnilta hyvinvointialueille maksaa ja paljonko siihen on varattu rahaa. Äänestäjä odottaa nyt palveluja ja jopa palvelujen paranemista.
Jokaisen Uudenmaan hyvinvointialueen vaalitulokseen voi tutustua tarkemmin Ylen vaalitelttasivustolla:
Vasemmistopuolueissa yrityksiin palvelujen tuottajana on suhtauduttu nihkeästi
Kiivasta vääntöä on käyty myös itse palvelujen tuottamisesta. Etenkin vasemmistopuolueille palvelujen tuottajallakin on väliä. Vasemmistopuolueissa yksityisiin yrityksiin palvelujen tuottajana on suhtauduttu nihkeästi. Aluevaalien tulos ennakoi tähänkin keskusteluun yhä vain lisää kipinöitä, koska kokoomus oli selkeä voittaja kaikkialla Uudellamaalla.
Kokoomus on ajanut aktiivisesti muun muassa yksityisten sote-palvelujen tuotantoa vauhdittavaa palvelusetelien käyttöä. Kokoomuksen vaalivoitto voi tuoda yksityistä palvelutuotantoa vauhdittavat palvelusetelit ja sote-ulkoistukset jäädäkseen.
Uudellamaalla niin ikään vaalivoittoon yltänyt RKP puolestaan puolustaa sinnikkäästi pienten ruotsinkielisten palveluyksiköiden säilyttämistä. Esimerkiksi synnytysten lopettaminen Raaseporissa ehti jo nostattaa melkoisen myrskyn ja hanke kaihertaa yhä RKP: n leiriin kuuluvien mielissä.
Uudenmaan suurimmat häviäjät ovat perussuomalaiset ja vihreät
Noin viitisentoista vuotta sitten kovaan nousukiitoon päässeet vihreät ja perussuomalaiset olivat aluevaalien suurimmat häviäjät Uudellamaalla. Uudenmaan poliittisten voimasuhteiden palaaminen parinkymmenen vuoden takaiseen aikaan koskettaa lähes miljoonaa alueella asuvaa ihmistä.
Hyvinvointialueet vastaavat siis jatkossa sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä. Alueilla on itsehallinto eli ylintä päätösvaltaa käyttävät nyt vaaleissa valitut valtuustot, jotka aloittavat toimintansa maaliskuussa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille ensi vuoden alussa.
Helsinkiläiset eivät äänestäneet aluevaaleissa, koska Helsinki ei ole hyvinvointialue, eikä se kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen. Uudenmaan alueella toimii neljä hyvinvointialuetta: Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan sekä Vantaan ja Keravan muodostama hyvinvointialue. Aluevaltuustojen toimikausi on neljä vuotta eli seuraavaksi aluevaalit käydään 2025.
Voi keskustella aiheesta tiistaihin 25.1.2022 kello 23 saakka.
Lue myös: