Hyppää sisältöön

Keskusta selkeään aluevaalivoittoon Etelä-Savossa – Panu Peitsaro Liike Nytin listalta valtakunnan tason ääniharavaksi

Koko maassa kokoomus voitti vaalit, mutta Etelä-Savossa voittaja oli kuten ennenkin keskusta. Kokoomuksen edelle kiilasi myös SDP, vaikka se hieman kannatustaan menettikin.

Kaksi sairaalaa nosti Panu Peitsaron ääniharavaksi Etelä-Savossa, ja niiden toiminnan jatkaminen on hänen mielestään alueen suurin edunvalvontatehtävä.
Antti Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Etelä-Savon aluevaalien suurin yllättäjä oli Liike Nyt. Se oli kannatuksessa kärjessä Savonlinnassa, ja puolueen vaaliveturi Panu Peitsaro oli valtakunnallinen ääniharava. Liike Nyt saikin Etelä-Savon aluevaltuuston paikoista viisi.

Peitsaron äänimäärä 3390 oli suurempi kuin monella ministerillä ja puoluejohtajalla, ja hän sai Etelä-Savon hyvinvointialueen äänistä 6,4 prosenttia, suuremman osuuden kuin kukaan millään muulla hyvinvointialueella.

Jättimäistä äänisaalista selittää Peitsaron tausta.

Etelä-Savossa on pitkään väännetty alueen kahdesta sairaalasta. Alueella on sairaalat Mikkelissä ja Savonlinnassa, ja erityisesti Savonlinnassa on pelätty sairaalan supistamista tai jopa sulkemista. Peitsaro on Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin entinen johtaja, ja Savonlinnan sairaala kuuluu Sosteriin.

Keskusta onnistui keskittämään ääniä

Keskustan vaalivoitto Etelä-Savossa ei ole yllätys, mutta sen suuruus on.

Puolue sai äänistä lähes joka kolmannen, ja kasvatti kannatustaan vuoden 2019 eduskuntavaaleista lähes kymmenellä prosenttiyksiköllä ja viime vuoden kuntavaaleistakin yli neljällä prosenttiyksiköllä. Valtuutettuja keskusta sai 20.

Puolue onnistui myös äänten keskittämisessä. Esimerkiksi Tommi Vehmala sai 1136 ääntä, joista 1093 Kangasniemeltä ja Heikki Laukkanen liki tuhat 1160 äänestään Juvalta.

SDP oli Etelä-Savon vaalikakkonen vajaan 20 prosentin kannatuksella. Kannatus kohosi karvan verran viime vuoden kuntavaaleista, ja puolue sai 12 aluevaltuustopaikkaa. Puolueen äänikärki oli Savonlinnan valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen, joka saikin liki 95 prosenttia 1228 äänestään Savonlinnasta.

Valtakunnan ykkönen kokoomus oli Etelä-Savossa kolmonen vajaan 18 prosentin kannatuksella, ja sai aluevaltuustoon 11 paikka. Ääniharavien joukkoon nousivat mäntyharjulainen kansanedustaja Antti Häkkänen 1870 äänellä ja lääkäri Oskari Valtola 1421 äänellä.

Perussuomalaisille ja vihreille tappio

Perussuomalaiset kärsi vaalitappion koko maassa, niin myös Etelä-Savossa. Tuloksena oli liki kahdeksan prosenttiyksikön pudotus eduskuntavaaleista ja neljän prosenttiyksikön pudotus kuntavaaleista. Paikkoja puolue sai viisi

Tappioksi kääntyi myös vihreiden vaalitulos. Vajaaseen viiteen prosenttiin pudonnut kannatus toi kolme aluevaltuustopaikkaa. kristillisdemokraateille paikkoja tuli kaksi, ja vasemmistoliitolle yksi.

Etelä-Savon kaikista 12 kunnasta on edustus aluevaltuustossa.

59 paikasta mikkeliläisillä on 23, savonlinnalaisilla 16 ja pieksämäkisillä seitsemän paikkaa. Kangasniemeltä, Pertunmaalta, Rantasalmelta ja Sulkavalta tulee kaksi valtuutettua kustakin. Loput kunnat saivat alueeltaan yhden valtuutetun.

Suosittelemme sinulle