Hyppää sisältöön

Savonlinnalaisteatterissa jatketaan näytöstoimintaa pienelle yleisölle kireiden rajoitustenkin ollessa voimassa – teatterinjohtaja: tietenkään tämä ei kannata taloudellisesti

Koronaepidemia kurittaa teatterialaa ja moni teatteri on joutunut hankalaan tilanteeseen rajoitusten vuoksi. Savonlinnan teatterissa näytöksiä on päätetty jatkaa, vaikka yleisömäärät on rajattava alle kahteenkymmeneen.

Savonlinnan teatterin kyltti
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen

Koronaepidemian vuoksi teatterit joutuvat keskeyttämään toimintaansa tai rajoittamaan toimintaa muilla tavoin.

Aiemmin Mikkelin teatteri kertoi keskeyttävänsä esitystoimintansa helmikuun alkupuolelle saakka. Perinteikäs, harrasteteattereille tärkeä Työväen Näyttämöpäivät peruttiin niini kään tältä vuodelta.

Savonlinnan teatteri tekee taas poikkeuksellisen ratkaisun. Teatteri kertoo järjestävänsä esityksiä kokoontumisrajoituksista johtuen kerrallaan vain 17 katsojalle. Aluehallintovirasto rajoittaa alueella yli 20 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajatuissa sisätiloissa.

– Me ajattelimme pitää tuotannot hengissä siten, että tiukassakin rajoitusajassa järjestetään tietyssä syklissä esityksiä. Se on päällimmäinen syy, miksi niitä tarjotaan. Vältetään ylimääräiset harjoitukset ja pitkät tauot, kun näitä on tarkoitus esittää kevään loppuun saakka, Savonlinnan teatterin teatterijohtaja Jouni Rissanen kertoo.

– Eihän tämä tietenkään kannata taloudellisesti, mutta koronarajoitukset eivät estä teatteria työpaikkana kokoontumasta. Me harjoitellaan muutenkin koko ajan omana työyhteisönä.

Näytöksillä halutaan pitää toiminta käynnissä

Rissanen korostaa, että järjestely on heille mahdollinen, koska he ovat ylipäänsä pieni teatteri.

– Meille on ihan sama onko meillä meneillään harjoitus vai esitys. Tämä tuo meille vain vaihtelua näyttelijöiden ja työntekijöiden arkeen.

Teatterilla on toinenkin syy ratkaisuun. Mikäli koronakorvauksia kohdennetaan jälleen esittävän taiteen kentän suunnalle, on Rissasen toiveissa, että tukikriteereissä seurataan myös, onko esitystoimintaa yritetty jatkaa rajoituksista huolimatta.

Rissanen uskoo, että näytöksiin riittä yleisöä, vaikka epidemiatilanne vaikuttaa yleisön halukkuuteen ostaa lippuja.

– Kyllä yleisöä löytyy. Olemme naureskelleet, että kun saadaan se 17 tyyppiä näytökseen, niin laitetaanko ilmoitus tiedotukseen loppuunmyydystä näytöksestä.

Muuttuvien tilanteiden vuoksi työkuorma kasvaa

Vaikka esitystoimintaa saadaankin jatkettua, yksi isompi tuotanto joudutaan siirtämään Savonlinnan teatterissakin nykyisten rajoitusten vuoksi syksymmälle.

Jatkuva kamppailu rajoituksia vastaan vaatii veronsa. Tuotantojen jatkuva siirtäminen koronaepidemian vuoksi on ollut äärimmäisen kuluttavaa Rissasen mukaan niin henkilökohtaisesti kuin työyhteisön kannalta.

– Jos kaksi vuotta katsoo taaksepäin, niin olen tehnyt monen vuoden johtajan työjärjestykset. Se on aika raastavaa ja siihen alkaa jo kyllästyä.

– Toivotaan, että tämä epidemia jossain kohdin loppuu.

Suosittelemme sinulle