Hyppää sisältöön

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille iloinen yllätys Potilasvakuutuskeskukselta: miljoonien suuruinen lasku muuttui saatavaksi

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä odotti noin kuuden miljoonan euron lasku. Nyt luvassa on puolen miljoonan euron hyvitys.

Sairaalan pääsisäänkäynti, jonka vieressä on polkypyörä.
Kanta-Hämeen keskussairaala jää pois käytöstä, kun uusi Ahveniston sairaala valmistuu. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle
Anne-Maria Niskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri saa puolen miljoonan euron hyvityksen Potilasvakuutuskeskukselta. Aiemmin sairaanhoitopiiriä odotti noin kuuden miljoonan euron lasku.

Potilasvahinkokeskuksen tekemän uuden laskelman mukaan sairaanhoitopiiri on kuitenkin saamapuolella. Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Sari Raution mukaan hyvitysmaksu on myönteinen asia sekä sairaanhoitopiirin että jäsenkuntien kannalta.

Potilasvakuutuskeskuksen lopullinen laskutus on useina aikaisempinakin vuosina poikennut ennakkotiedoista, mutta harvoin näin paljon positiiviseen suuntaan.

– Potilasvakuutus on vakuutus potilaan ja hoitavan ammattihenkilön kannalta, mutta maksajan eli sairaanhoitopiirin osalta kyseessä on maksupooli, jossa kukin sairaanhoitopiiri maksaa omien vahinkojensa suhteellisen osuuden koko maan vakuutusmaksuvelasta, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta.

– Siten maksu vuodesta toiseen vaihtelee melko paljon. Näin merkittävien muutosten ennakointi talousarviossa on kuitenkin käytännössä mahdotonta, Ranta jatkaa.

Potilasvakuutusmaksun aiemmin arvioitua paremman tilanteen lisäksi sairaanhoitopiirin osakkuusyhtiöiden ylimääräiset osingonjaot parantavat rahoitustuottoja talousarvioon nähden. Fimlabin, Sydänsairaalan ja Coxan osingot olivat yhteensä noin 2,8 miljoonaa euroa vuodelta 2021.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä käsittelee tilinpäätöksen valmistelua tiistaina.

Suosittelemme