Hyppää sisältöön

Lapin kansanedustajista vain Mikko Kärnää ei valittu aluevaltuustoon: "Olen varsin tyytyväinen varapaikkaan lähes nollabudjetin kampanjalla"

Politiikan tutkija arvelee, että Kärnän äänimäärään vaikutti esimerkiksi keskustan kova sisäinen kilpailu.

kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.)
Viime eduskuntavaaleissa Mikko Kärnä (kesk.) meni läpi 6 480 äänellä. Aluevaaleissa hän sai vain 247 ääntä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle
Jarno Tiihonen

Aluevaaleissa ehdolla olleista Lapin kansanedustajista ainoastaan Mikko Kärnää (kesk.) ei valittu aluevaltuustoon. Kärnä kommentoi vaalitulostaan vain lyhyellä kirjallisella viestillä.

– Olen varsin tyytyväinen varapaikkaan lähes nollabudjetin kampanjalla, joka ei sisältänyt yhtään vaalitilaisuutta. Ei sen kummempaa, Kärnä kirjoittaa.

Kärnä sai 247 ääntä, joista Rovaniemeltä tuli 69, Inarista 51 ja Enontekiöltä 25. Kärnä on entinen Enontekiön kunnanjohtaja, joka asuu nykyään Inarissa.

– Voi olla, että äänestäjät antoivat äänensä esimerkiksi Inarissa koko ajan asuville, arvioi Lapin yliopiston politiikan tutkija Tapio Nykänen.

Inarissa suurimman potin, 781 ääntä, keräsi hallintojohtaja Mari Palolahti (kesk.), joka meni läpi yhteensä 928 äänellä. Enontekiöllä eniten ääniä, 191, sai sitoutumattomien Leena Palojärvi, joka pääsi varavaltuutetuksi.

Keskustalla kova sisäinen kilpailu

Nykänen arvelee, että yksi tekijä Kärnän pienessä äänimäärässä on kova kilpailu keskustan sisällä.

– Keskustalla oli ehdolla paljon tunnettuja nimiä, jotka kilpailivat keskenään. Ehdokkaina olivat esimerkiksi Markus Lohi, Katri Kulmuni, Paavo Väyrynen ja paikallisesti tunnettu Tommi Lepojärvi, hän listaa.

Nykänen nostaa esiin myös sen, että aluevaaleissa lääkärit saivat runsaasti ääniä.

– Ääniä meni paljon myös lääkäreille, mitä ei olisi ehkä tapahtunut muissa vaaleissa. Esimerkiksi keskustan Timo Peisa sai paljon ääniä, Nykänen toteaa.

Peisa on eläkkeelle jäänyt ranualainen lääkäri, joka meni läpi 1 375 äänellä.

Liekitys-kohu tuskin vaikutti

Kärnä oli mukana some-kohussa ennen varsinaista vaalipäivää. Lapin pelastuslaitoksen palomestari Jukka Harmanen kertoo julkisessa Facebook-päivityksessään kommentoineensa Kärnän videota, jossa kalaa liekitettäessä leivinpaperi syttyy tuleen.

Palomestari kirjoittaa muistuttaneensa Kärnää tämän aiemmin tekemästä avotulesta avotulentekokiellon aikana. Harmanen myös julkaisi Kärnältä saamansa viestin Facebookissa.

– Tervehdys palopäällikkö Harmanen! Estin sinut nyt Facebookissa. Sinulla näyttää olevan niin vahva viha minua kohtaan, että parempi ettet enää näe julkaisujani. Hyvää jatkoa kaikesta huolimatta! Huomioin kyllä näkemyksesi sitten aluevaltuustossa. T. Kansanedustaja Mikko Kärnä, viestissä luki.

Nykänen arvelee, että viestikohulla ei kuitenkaan ollut vaikutusta Kärnän vaalitulokseen.

– Varmaan se on jonkun äänen vienyt. Mutta hän olisi ehtinyt saada ennakkoääniä ennen kohua, Nykänen sanoo.

Kärnä sai ennakkoon 144 ja varsinaisena vaalipäivänä 103 ääntä.

"Eihän tämä hyvää lupaa"

Tässä vaiheessa on vaikea arvioida, ennakoiko Kärnän heikko menestys aluevaaleissa jotain suhteessa ensi vuonna pidettäviin eduskuntavaaleihin.

– Eihän tämä hyvää lupaa. Mutta eduskuntavaalit ovat erilaiset aluevaaleihin verrattuna. Paljon riippuu esimerkiksi keskustan ehdokasasettelusta, Nykänen toteaa.

Viime eduskuntavaaleissa Kärnä meni läpi 6 480 äänellä, mikä oli Lapin neljänneksi suurin äänimäärä.

Lapin kansanedustajista aluevaaleissa olivat ehdolla myös Katri Kulmuni (kesk.), Markus Lohi (kesk.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Heikki Autto (kok.) ja Kaisa Juuso (ps.), jotka tulivat kaikki valituksi aluevaltuustoon.

Lue lisää aluevaaleista Lapissa tästä linkistä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle