Tampereen yliopiston tutkijat kertovat tunnistaneensa olemassa olevia lääkkeitä, jotka estävät koronaviruksen tartunnan. Lääkkeet estävät tutkijoiden mukaan alkuperäisen niin sanotun villin viruksen ja deltamuunnoksen.
Löytö auttaa kehittämään COVID-19:n hoitoa.
Tutkimus tehtiin Tampereen yliopiston FHAIVE-asiantuntijakeskuksessa, joka kehittää eläinkokeille vaihtoehtoisia menetelmiä.
Kahden lääkeaineen, 7-hydroksistaurosporiinin ja bafetinibin, yhdistelmän todettiin tutkijoiden mukaan ihmissoluilla testattaessa ehkäisevän solujen tulehtumista ja tehostavan toistensa vaikutusta. Yhdistelmä ehkäisi tutkijoiden mukaan myös koronaviruksen deltavarianttia.
Tutkimus on julkaistu Briefings in Bioinformatics -tiedelehdessä.
Yhteistyössä oli mukana myös Helsingin yliopiston, Aarhusin yliopiston ja Queenslandin yliopiston sekä unkarilaisen Eotvos Lorand Research Networkin tutkijoita.
Tampereen yliopiston bioinformatiikan professori Dario Greco johti COVID-19-lääketutkimusta.
Tutkimuksessa yhdistettiin monia menetelmiä monipuolisesti, mistä voi olla hyötyä myös muiden sairauksien hoidossa.
– Tässä tutkimuksessa kehittämäämme integroitua strategiaa voidaan soveltaa myös etsittäessä lääkkeitä muihin sairauksiin, Greco sanoo tiedotteessa.
Lääkkeitä seulottiin
Tutkimuksessa käytettiin kanadalaisen Albertan yliopiston DrugBank -tietokannan tietoja noin 8 000 lääkkeestä. Niistä 700 valittiin ensin virtuaalisesti seulomalla jatkotarkasteluun. Seulonnassa etsittiin lääkkeitä, jollaisten tutkijat olivat päätelleet mahdollisesti tehoavan koronavirukseen.
Kemiallisten ominaisuuksien ja käytännöllisten tekijöiden kuten hinnan, saatavuuden, kuljetusten ja varastoinnin helppouden perusteella tutkimuksessa päädyttiin 23 syöpä-, mikrobi- ja viruslääkkeeseen. Näitä tutkittiin ihmissoluilla ja selvitettiin, tehoavat valitut lääkkeet koronavirusta vastaan. Näin löytyi kaksi tutkijoiden mielestä tehokasta lääkeainetta koronan hoitoon.
– Vaikka globaali rokotuskampanja jatkuu, tarvitaan yhä kiireesti tehokkaita, halpoja ja kestäviä täydentäviä hoitoja, jotka ovat helposti kaikkien ulottuvilla maailmanlaajuisesti, Greco sanoo.
Herättikö artikkeli ajatuksia? Kommentoi alle. Keskustelu on auki 26.1. kello 23 asti.