Hyppää sisältöön

Näin Suomi etenee jatkoon futsalin EM-kisoissa – kohtalonottelu perjantaina Sloveniaa vastaan

Suomi tarvitsee perjantain ottelusta Sloveniaa vastaan voiton. Samalla Suomi toivoo, että Kazakstan voittaa tai pelaa tasan Italian kanssa.

Maalivahti Higuita tasoittaa pelin 2-2:een
Maalivahti Higuita tasoittaa pelin 2-2:een
Joska Saarinen,
Hinni Hirvonen

Suomi–Slovenia futsalin EM-kisoissa perjantaina. Yle näyttää ottelun suorana kello 18.10 alkaen.

Suomen alkulohkon päätöskamppailussa on isot panokset futsalin EM-turnauksessa. Suomi kohtaa perjantaina päätösottelussa Slovenian, joka on venynyt tasapeliin sekä Italiaa että Kazakstania vastaan. Vaikka Suomi onkin lohkon hännillä yhdellä pisteellä, nousisi se voitolla taistelemaan jatkopaikasta.

– Suomen kannalta pullat ovat hyvin uunissa. Jos ennen turnausta olisi tarjottu tälläistä tilannetta, kaikki olisivat ottaneet sen mielellään vastaan. Toki se vaatii vähän Kazakstanin apua, ja Suomen pitää voittaa Slovenia, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius sanoo.

Kazakstan johtaa lohkoa neljällä pisteellä, joten Suomen kannalta suotuinen tulos olisi Kazakstanin voitto tai tasapeli Italiaa vastaan. Slovenia ja Italia ovat kahdessa pisteessä, sillä niiden molemmat ottelut ovat päättyneet tasapeliin.

Jos Kazakstan voittaa tai pelaa tasan Italian kanssa, ja Suomi kukistaa Slovenian, Suomi on jatkossa.

Jos Italia voittaa Kazakstanin, Suomi ei pääse jatkoon edes voitolla Sloveniasta.

Tasapeli ei riitä Suomelle jatkopaikkaan.

"Tyypillistä, että futsalissa käy noin"

Suomen miesten futsalmaajoukkue sai kokea MM-kisoissa neljänneksi yltäneen Kazakstanin vahvuuden EM-kisoissa Hollannissa. B-lohkon ennakkosuosikki nousi toisella jaksolla tasolleen ja päihitti Suomen 6–2.

Suomi taisteli ensimmäisellä jaksolla hyvin ja johti vielä toisen jakson alussa ottelua. Avausjaksolla Miika Hosio vei Suomen 1–0-johtoon ja tauolle mentiin 1–1-lukemissa.

Katso Suomen maalit Kazakstania vastaan

Toisen jakson alussa Jani Korpela viimeisteli maajoukkueuransa 12. osuman, mutta Kazakstan kuittasi tilanteen nopeasti. Sen jälkeen se iski vielä neljästi.

– Ehkä alkuun tuntui, etteivät he ottaneet meitä tosissaan. Saimme tehtyä maalin ja pääsimme johtoon. Sitten he lisäsivät kaasua. Heillä on todella laadukas jengi, uhkaa joka puolella kenttää. Koko ajan joutui tekemään kompromisseja, mihin jättää tilaa, koska johonkin sitä on jätettävä, kun maalivahti nostaa. Me jouduimme nostamaan riskitasoa, ja sitten lukemat kääntyivät noin, Jarmo Junno summasi Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Myös Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius oli samoilla linjoilla.

– Tyypillistä, että futsalissa käy noin. Toinen tekee lopussa maaleja lisää, kun pääsee johtoon. Suomi joutui ottamaan vähän enemmän riskejä ja oli vähän myöhässä muutamassa tilanteessa, sen takia lukemat repsahtivat, Yle Urheilun asiantuntija Matias Sarelius avasi.

Paljon parannettavaa

Jarmo Junno myönsi, että Suomella jäi Kazakstan-ottelussa paljon parannettavaa.

– Emme tänään päässeet parhaimpaamme, emme lähellekään. Kovasti ärsyttää, mutta täytyy muistaa, että kaikki on auki, Junno harmitteli.

Sareliuksen mukaan Suomen on parannettava etenkin kaksinkamppailupelaamistaan.

– Ei ole Suomelle tyypillistä hävitä kaksinkamppailuja, mutta muutaman kaksinkamppailun he hävisivät. Yleensä vastustajaa ei päästetä kääntymään, tai hän joutuu laukomaan huonommasta asennosta, mutta tänään se ei onnistunut. Jos omiin päästää kuusi, aina löytyy todella paljon parannettavaa puolustuksesta.

Maalivahti Antti Koivumäki joutui antautumaan kuudesti, mutta jatkanee Sareliuksen mukaan Suomen maalilla myös päätöskamppailussa Sloveniaa vastaan.

– Pitää muistaa, että hän piti Suomea ensimmäisellä puoliajalla hyvin pystyssä, kuten huippuvahdin pitää. Toisella jaksolla jos päästää viisi maalia, Antti ei varmasti ole tyytyväinen omaan suoritukseensa. Hän kuitenkin jatkaa todennäköisesti maalilla Slovenia-pelissä. Perustaso on hyvä.

Jani Korpela suojasi palloa Italia-ottelussa. Kuva: Lehtikuva

Sarelius muistuttaa, että vastassa oli maailmanluokan joukkue. Suomi pelaa ensimmäistä arvoturnaustaan.

– Pallollinen peli oli parempaa kuin Italiaa vastaan, mutta se johtu siitä, ettei Kazakstan prässännyt niin ylhäällä. Suomi oli kuitenkin pelissä melkein puoli tuntia mukana ja johtikin. Mielestäni tästä kannattaa ottaa mukaan hyvät asiat.

Slovenia-pelistä Sarelius odottaa mielenkiintoista. Kokenut arvokisakävijä Slovenia isännöi EM-kisoja neljä vuotta sitten ja ylsi aina puolivälieriin asti. Joukkueena Slovenia eroaa kuitenkin Kazakstanista ja Italiasta.

– Heillä ei ole niin paljoa yksilötaitoa. Tulossa on valmentajien taistelu taktisella puolella. Mielenkiintoista nähdä, mitä Mico Martic juonii. Hänellä on tosi hyvä tieto Slovenian joukkueesta, Sarelius vinkkaa.

Suomi ja Slovenia kohtaavat perjantaina 28.1. kello 18.30. Lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.10 alkaen.

Juttua päivitetty kello 12.30: Täsmennetty, että Suomi pääsee jatkoon varmuudella, jos se voittaa Slovenian ja samaan aikaan Italia ei voita Kazakstania.

Lue myös:

Suomen futsalmiehille EM-turnauksen avaustappio – lohkon ennakkosuosikki Kazakstan rynni voittoon: "Hyvä ottaa heikompi peli tähän vaiheeseen turnausta"

Suosittelemme sinulle