Hyppää sisältöön

Suomeen rakennetaan Euroopan ensimmäinen satamien turvapuisto – sinne voi nousta vaikka konttikaupunki

Kotkan Kantasatamaan nouseva turvapuisto on paikka, jossa viranomaiset, opiskelijat ja satamien työntekijät voivat harjoitella mahdollisten vaaratilanteiden varalle. Tavallisesti suljetuille satama-alueille ei ole pääsyä.

satamanosturi kuljettamassa konttia,taustalla synkät sadepilvet
Satamissa työturvallisuus on tärkeää. Työtapaturmia sattuu eniten satama- ja logistiikka-alalla heti rakennusalan jälkeen. Arkistokuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomeen perustetaan Euroopan ensimmäinen satamalogistiikan turvapuisto. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti puiston perustamisesta eilen.

Kotkan Kantasatamaan nouseva turvapuisto on paikka, jossa viranomaiset, opiskelijat ja esimerkiksi satamien työntekijät voivat harjoitella mahdollisten vaaratilanteiden varalle. Rakennusalalla on Suomessa jo kaksi turvapuistoa, joista toinen sijaitsee Espoossa ja toinen Oulussa. Näiden puistojen kävijämäärät ovat tuhansissa.

Puistojen ideana on parantaa työturvallisuutta. Tapaturmia sattuu satama- ja logistiikka-alalla eniten heti rakennusalan jälkeen.

Lue lisää: Suljetuille satama-alueille ei pääse kuka tahansa – siksi Kotka suunnittelee Suomen ensimmäistä satamien turvapuistoa

Havainnekuva hallista jossa on autoja ja ihmisiä.
Havainnekuva Kotkaan rakentuvasta turvapuistosta. Varastohalliin rakennettavaan tilaan voidaan ajaa sisään esimerkiksi erilaisia ajoneuvoja. Kuva: FCG Finnish Consulting Group Oy

Merikonteista rakentuu konttikaupunki

Turvapuiston toimintaa on tarkoitus sijoittaa Kotkan Kantasatamaan rakentuvan tapahtumakeskuksen läheisyyteen.

Kantasatamassa sijaitsevaan suureen varastotilaan rakennetaan fyysisiä ja virtuaalisia harjoitusalueita. Varastohalli on sama, johon tulee myös matkustajalaivaterminaali sekä tiloja Tullia ja Rajavartiolaitosta varten.

Lue lisää: Risteilyt Kotkasta miljoonakaupunki Pietariin voivat olla pian totta – upouuden matkustajaterminaalin rakentaminen alkaa heti lumien sulettua

– Merikonteista voidaan rakentaa varastohalliin esimerkiksi konttikaupunki. Ideana on luoda muokattavissa oleva ympäristö, jossa kontit voidaan järjestellä muistuttamaan esimerkiksi laivan sisätilaa, kertoo tekninen johtaja Vesa-Jukka Vornanen Kotkan kaupungilta.

Kantasataman mahdollisuudet ovat monet. Lisäksi turvapuistossa voidaan hyödyntää lähiympäristöjä.

– Meriniemessä sijaitsee entinen merivartioasema, jossa on helikopterikenttä. Sen mahdollisuuksia mietitään paraikaa.

Vornasen mukaan turvapuistosta on tarkoitus rakentaa kokonaisuus, jonne ihmiset ja yritykset tulevat testaamaan, tutkimaan ja kouluttautumaan eri puolilta Suomea.

Kaivuri tekee rakennustöitä Kotkan Kantasataman vanhassa varastohallissa.
Turvapuiston toimintaa on tarkoitus sijoittaa Kotkan Kantasatamassa olevaan suureen varastohalliin. Samaan rakennukseen on tarkoitus tehdä tilat myös matkustajalaivaterminaalille. Arkistokuva rakennustöistä varastohallilta loppuvuodesta 2021. Kuva: Haminan-Kotkan Satama Oy

Valmista vuonna 2023

Turvapuistossa on tarkoitus yhdistää todellista ja virtuaalista maailmaa. Virtuaalimaailmasta simulaattoreineen vastaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

Turvapuiston on tarkoitus olla käyttövalmis vuoden 2023 loppupuolella, samaan aikaan kun uuden tapahtumakeskuksen on määrä valmistua Kantasatamaan.

Turvapuistoa on valmisteltu Kotkassa vuodesta 2019 lähtien.

Hankkeessa ovat mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekami, Steveco Oy, Haminan-Kotkan satama, Kotkan kaupungin tekniset palvelut, Puolustusvoimat ja alueen muut viranomaiset.

Suosittelemme