Hyppää sisältöön

Elektroniikkajätteen määrä kasvaa vauhdilla – LAB-ammattikorkeakoulu mukana ympäristöystävällisen elektroniikan kehitystyössä

Elektroniikkatuotteiden lyhyt elinkaari aiheuttaa ongelmia maailmanlaajuisesti. Vain pieni osa jätteestä päätyy kierrätykseen.

Nainen pitää kädessään puhelinta.
Kännyköiden elinkaari on valitettavan lyhyt. Kuvituskuva. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Kalle Suomi

LAB-ammattikorkeakoulussa on kehitelty ympäristöystävällistä elektroniikkaa.

Elektroniikkajäte on maailmanlaajuinen ja alati kasvava ongelma tuotteiden lyhyen elinkaaren vuoksi. Nykyisin vain murto-osa elektroniikkajätteestä kierrätetään ja se aiheuttaa valtavia ongelmia ympäristölle.

LABin Muotoiluinstituutti oli mukana Teknologian tutkimuskeskus VTT:n vetämässä kolmevuotisessa ekosysteemihankkeessa nimeltä ECOtronics – sustainable electronics and optics.

Hankkeen tavoitteena oli tukea kotimaisen ja ympäristöystävällisen elektroniikan sekä optiikan kehittämistä. Tämän lisäksi tutkittiin elektroniikan kierrätysmahdollisuuksia ja tehtiin elinkaarilaskelmia biopohjaisten tuotteiden vaikutuksista elektroniikan ympäristökuormaan.

Hanke tuotti biopohjaisista materiaaleista tehdyt prototyypit elintarvikkeiden turvallisuutta valvovasta älypakkauksesta sekä ympäristön seurantaan kehitetystä piirilevystä.

Business Finlandin rahoittamassa ECOtronics-hankkeessa tutkimustyötä LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi ovat tehneet LUT-yliopisto, VTT sekä Tampereen yliopisto.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle