Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten säästöt ovat jäämässä laihoiksi.
Kunnat ovat vaatineet Eksotea etsimään vuodelle 2022 säästöjä kaikin keinoin, ja tavoitteena oli karsia kuluja jopa seitsemän miljoonan euroa.
Säästöjä löytyi lopulta runsaan neljän miljoonan euron arvosta – mutta uusia rahareikiä paljastui saman verran. Säästöt ja kulut siis käytännössä kumoavat toisensa.
Eksote esittääkin keskiviikkona kokoontuvalle hallitukselleen, ettei vuoden 2022 talousarvioon tehdä säästöjen pohjalta muutoksia.
Tämä tarkoittaa sitä, että Eksoten omistajakuntien täytyy edelleen varautua maksamaan Eksotelle avustuksena yhteensä seitsemän miljoonaa euroa.
Potti jakautuu Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien sekä seitsemän pienemmän kunnan kesken.
Lomautukset peruuntumassa
Eksote etsi säästöjä sekä henkilöstökuluistaan että muusta toiminnastaan. Löytyneet säästöt ja lisäkulut on listattu tämän jutun lopussa.
Yhteistoimintaneuvotteluissa esillä olleet henkilöstön lomautukset eivät ole näillä näkymin toteutumassa, sillä lomautuksista saatava hyöty on arvioitu pienemmäksi kuin niistä koituva haitta.
Henkilöstövähennyksiä on sen sijaan suunnitteilla. Eksote esittää hallitukselleen yt-neuvottelujen ratkaisuna 12 henkilötyövuoden vähennystä.
Työsuhteiden irtisanomisilla ja työnkuvan muutoksilla saavutettaisiin noin puolen miljoonan euron säästöt.
Yt-neuvottelujen ratkaisu ja vuoden 2022 talousarvio ovat Eksoten hallituksen esityslistalla huomenna keskiviikkona 26. tammikuuta.
Kunnat ymmärtävät lomautusten hylkäämisen
Lomautusten peruminen saa ymmärrystä Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvalta, Imatran vs. kaupunginjohtaja Ari Lindemanilta, Parikkalan kunnanjohtaja Vesa Huuskoselta sekä Savitaipaleen kunnanjohtaja Johanna Mäkelältä.
– Lomautuksia on perattu monelta kantilta, ja meillekin näytetty lukuja, mitä säästöjä olisi saatavissa ja minkälaisia haittapuolia on. Säästöt vaikuttavat varsin vähäisiltä, ja niitä voi olla vaikea viedä eteenpäin, Lindeman sanoo.
Lappeenrannan kaupunginhallitus ilmoitti jo maanantaina, ettei kaupunki vaadi merkitykseltään vähäisten lomautusten toteuttamista.
– Hyöty on pieni, ja lomautukset ovat aina viimeinen vaihtoehto muutenkin. Kun ajatellaan, miten tiukoilla sosiaali- ja terveydenhuolto ja kansa on muutenkin ollut, lomautukset olisivat väärä signaali, Kimmo Jarva sanoo.
Säästöistä yhä toiveita
Kimmo Jarva, Ari Lindeman ja Vesa Huuskonen odottavat, että Eksote jatkaa säästöjen etsimistä. Savitaipaleen kunnanjohtaja Johanna Mäkelä ei sen sijaan odota enää uusia säästöjä.
– Toiveeni on se, että ei tulisi lisää yllätyksiä. Keskitytään tulevaan, Mäkelä sanoo.
Imatran kaupunginjohtaja Ari Lindeman korostaa, että ratkaisuja täytyisi tehdä pian.
– Mitä pidemmälle vuosi menee, sitä pienemmät mahdollisuudet on tehdä vaikuttavia toimenpitetä niin, että säästöjä syntyy. Siksi vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeitä, Lindeman sanoo.
Parikkalan Vesa Huuskonen toteaa, että seitsemän miljoonan euron säästöjen löytäminen on "erittäin haasteellista".
– Uskoisin, ettei siihen seitsemään miljoonaan ei tulla pääsemään, mutta täytyy antaa tämän illan keskustelulle tilaa, Huuskonen sanoo.
Keskustelulla hän viittaa tiistai-iltana järjestettävään tapaamiseen, jossa Eksote esittelee tilannettaan Etelä-Karjalan kunnille ja kaupungeille.
Luvut voivat vielä muuttua
Eksoten vuoden 2022 lisärahoitustarpeessa on toistaiseksi kyse arvioista. Lopullinen tilanne nähdään, kun vuosi vaihtuu ja Eksote-kuntayhtymä puretaan uuden Etelä-Karjalan hyvinvointialueen tieltä.
Myös Eksoten vuoden 2021 tulos vaikuttaa siihen, kuinka paljon kunnat joutuvat lopulta kaivamaan rahakirstujaan Eksoten toiminnan päättyessä.
Tältä osin Eksoten talousjohtaja Liisa Mänttärillä on myös hyviä uutisia: korona-avustusten ansiosta vuosi 2021 oli Eksotelle kolme miljoonaa euroa parempi kuin vielä vuoden 2022 talousarviota tehdessä arvioitiin. Se keventää kuntien maksutaakkaa, kävi vuonna 2022 miten tahansa.