Hyppää sisältöön

Tavallista vahvempaa huumetta on nyt kaduilla: hyytelömäinen aine vienyt sairaalahoitoon Tampereella ja Helsingissä

Kyse on lakasta, mutta jopa huumeasiantuntijoille on tullut yllätyksenä, että se on tavallista vahvempaa ja geelimäistä hyytelöä.

Kuvassa on Tor Browser -sovelluksen kuvake älypuhelimen ruudulla 24. lokakuuta 2020.
Huumekauppaa käydään paljon Tor-verkossa. Arkistokuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Järjestöt varoittavat uudentyyppisestä huumeesta. Tavallista vahvempaa ainetta on liikkunut katukaupassa, mikä on vienyt huumeiden käyttäjiä sairaalahoitoon.

Kyse on lakasta, mutta jopa huumeasiantuntijoille on tullut yllätyksenä, että se on tavallista vahvempaa ja geelimäistä hyytelöä.

Asiasta varoittavat ainakin A-klinikkasäätiö ja Vailla vakinaista asuntoa ry (siirryt toiseen palveluun).

– Tavallista vahvempaa, geelimäistä lakkaa eli ”hyytelöä” on nyt kaduilla. On vienyt niin sanotusti kokeneempiakin käyttäjiä sairaalahoitoon, somessa liikkuvassa varoituksessa sanotaan.

Aineesta on tullut havaintoja Helsingistä ja Tampereelta. Tampereella ainetta olisi ollut joidenkin tietojen mukaan syksystä asti.

Havainnot ovat peräisin A-klinikkasäätiön katuklinikalla. Asian laajuudesta ei ole tiedetty, mutta siitä päätettiin varoittaa maanantaina.

– Ennen ei olla tajuttu, että tätä voisi olla geelimäisenä, A-klinikkasäätiön tiedottaja Auli Saukkonen sanoo.

Yliannostus vaarallista

Lakkaa käytetään päihteenä, Päihdelinkissä sanotaan (siirryt toiseen palveluun). Vaikutus on pääosin keskushermostoa lamaava ja vaikutukset alkavat nopeasti.

Suurilla annoksilla lakka ja gamma voivat aiheuttaa sekavuutta, tasapainohäiriöitä, muistinmenetyksiä ja tajuttomuutta. Myös hallusinaatiot ovat mahdollisia.

Yliannostukset voivat johtaa koomaan, hengitysteiden lamaantumiseen ja kuolemaan. Yliannostuksen riskiä lisää huolimaton annostelu ja aineen sekoittaminen muihin päihteisiin, kuten alkoholiin tai lääkkeisiin.

Suosittelemme sinulle