Hyppää sisältöön

Rikollisjärjestö United Brotherhood pysyy lakkautettuna – hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa

Viranomaiset yrittävät lakkauttaa seuraavaksi moottoripyöräjengi Cannonballin.

United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen rikollisryhmä United Brotherhoodin lakkauttamisen pääkäsittelyssä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Porvoon toimipaikassa 23. marraskuuta 2020.
United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen vastasi kanteeseen järjestön puolesta Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa marraskuussa 2020. Hän on itse kiistänyt johtavansa järjestöä. Kuva: Lehtikuva
Tiina Salumäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Rikollisjärjestö United Brotherhood pysyy lakkautettuna.

Helsingin hovioikeus ei myöntänyt United Brotherhoodille jatkokäsitteylupaa. Se tarkoittaa, että käräjäoikeuden aiemmin antama lakkauttamispäätös jää voimaan.

Hovioikeuden mukaan jatkokäsittelylupaa ei tarvitse myöntää yksinomaan näytön uudelleen arvioimista varten, ellei käräjäoikeuden ratkaisun oikeellisuutta ole perusteltua aihetta epäillä.

– Hovioikeus on tutkinut perusteet jatkokäsittelyluvan myöntämiselle. Aihetta luvan myöntämiselle ei ole, todetaan oikeuden perusteluissa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus julisti noin vuosi sitten rikollisjärjestö United Brotherhoodin ja sen alajärjestö Bad Unionin lakkautetuiksi. Lakkauttamista vaativat Poliisihallitus ja syyttäjä.

Käräjäoikeus katsoi, että United Brotherhood on vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytynyt ryhmä.

Käräjäoikeuden mukaan ryhmä on ollut hierarkkisesti järjestäytynyt, sillä on ulkoiset tunnusmerkit ja se on ollut aseellisesti varustautunut.

United Brotherhood voi vielä hakea hovioikeuden ratkaisuun valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Toiminta keskittynyt vankiloihin

Poliisi on kertonut, että United Brotherhoodin toiminta on keskittynyt viime vuosina vankiloihin ja esimerkiksi Helsingissä ja Turussa toiminta on hiipunut.

United Brotherhood oli väliaikaisessa toimintakiellossa vuoden 2020 tammikuusta alkaen. Kielto tarkoitti, että järjestö ei saanut käyttää tunnusvärejään, pitää omia kerhotilojaan tai värvätä uusia jäseniä.

Suomessa on aiemmin määrätty lakkautettavaksi väkivaltainen uusnatsijärjestö Pohjoismainen vastarintaliike. Korkeimman oikeuden mukaan rekisteröimätön PVL toimi vastoin lakia. Useita järjestön jäseniä on tuomittu väkivallanteoista.

Poliisi on jo aiemmin kertonut, että jos ensimmäiset lakkauttamiskanteet menestyvät oikeudessa, niitä aletaan käyttää myös muita rikollisjärjestöjä vastaan.

Tällä hetkellä syyttäjät hakevat moottoripyöräjengi Cannonball MC:n ja sen alayhdistys Squad 32:n lakkauttamista Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Syyttäjä perustelee lakkauttamisvaatimusta sotilaallisella järjestäytymisellä ja rikollisella toiminnalla.

Lue myös:

Määräsikö johtaja huumekieltoja ja virtsatestejä rikosten tekemisen tehostamiseksi? Laaja United Brotherhood -oikeudenkäynti alkoi Helsingissä

Käräjäoikeus lakkauttaa United Brotherhoodin – näin "Suomen vahingollisimpana" pidetty rikollisjärjestö toimii nykyään

United Brotherhoodin johtajalle liki 10 vuotta vankeutta – myös muille liivijengin jäsenille kovia rangaistuksia

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies

Suosittelemme